hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az ENSZ szerint hazugság Jeruzsálem zsidó múltja

2016. 07. 21.
Mélyen sérti a zsidó és a keresztény hívőket az UNESCO határozatterve Jeruzsálemről, amely kizárólagosan muszlim vallási helynek nyilvánítja a Templom-hegyet és környezetét, beleértve a Siratófalat (Nyugati-falat) is. Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének határozata meghamisítja a történelmet – írja Dore Gold, az Izraeli Külügyminisztérium főigazgatója az UNESCO Világörökség Bizottságának tagjaihoz intézett nyílt levelében.

Az európai országok saját identitásukat tagadják meg, ha elfogadják a határozatot, hangsúlyozta az izraeli külügyi szóvivő is. Emmanuel Nachson szerint, aki tagadja a zsidó Jeruzsálemet és a Templom-hegyet, tagadja Jézust is, mert a kettő elválaszthatatlan egymástól.

Amint arról korábban beszámoltunk, az UNESCO Végrehajtó Bizottsága áprilisban már elfogadott egy hasonló határozatot, amelyet európai államok, köztük Franciaország, Spanyolország és Svédország is megszavaztak. (Európai nagyhatalmak fordulnak szembe Izraellel. Hetek, 2016. május 6.) Az UNESCO Világörökség Bizottsága július 10–20. között tartotta éves közgyűlését Isztambulban.

A határozattervezetet Jordánia és az UNESCO által állami szinten elismert Palesztina nyújtotta be. A szöveg „megszálló hatalomnak” nevezi Izraelt, amely „törvénytelenül akadályozza a muszlimok számára a szabad vallásgyakorlást”, és „szándékosan meghamisítja az iszlám és bizánci történelmi emlékeket, hogy az úgynevezett zsidó múltat igazolja”. A határozat kizárólag az arab elnevezéseket használja a jeruzsálemi Óvárossal kapcsolatban, beleértve a Siratófalat is, amelyet a Korán alapján „Al-Burak térnek” nevez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!