hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Látogatóban a burkinai „hiteseknél”
Tájkép csata után

2016. 06. 09.
Alig fél éve Ouagadougouban (ejtsd: uagadugu), Burkina Faso fővárosában az al-Kaida terroristái vérfürdőt rendeztek a fehér külföldiek által kedvelt Splendid Hotel környékén. A keresztények helyzete stabil ugyan, de a megváltozott biztonsági helyzet kihatással volt a Hit Gyülekezete missziós lelkészének, Flaisz Endrének az utazására is, aki kísérőivel – Petrőcz Jordánnal és Lévay Balázzsal – a közelmúltban csaknem két héten keresztül szolgált a nyugat-afrikai országban. Úti beszámoló.

Európai keresztényként bizonyos szempontból barátságos országba érkeztünk, más szempontból azonban veszélyesbe. Számos keresztény él az országban, köztük nagy számban karizmatikus keresztények is, akik között szinte otthon éreztük magunkat. Ugyanakkor az ország többségében muszlim vallású, de ez eddig semmilyen problémát nem okozott. Januárban azonban muszlim terroristák tömeggyilkosságot követtek el a fővárosban, és ez az egész országot felkavarta. A kialakult terrorveszély miatt a mi látogatásunk körülményei sem lehettek olyanok, mint mondjuk egy évvel korábban lettek volna. Az országba egy ideje szinte nem is jönnek nyugatiak, vagy ahogy a helyiek is fogalmaznak „fehérek”, így elég nagy feltűnést keltettünk.

Az intézményeket és a jórészt üres szállodákat fegyveresek őrzik. A helyi keresztény közösségek által szervezett vidéki evangelizációs tömegrendezvényeken szintén közreműködtek katonák a terület biztosításában, valamint felhívták a figyelmünket, hogy bizonyos régiókba terroristák fészkelték be magukat. Rajtuk kívül pedig az ország számos pontján előfordulhatnak banditacsapatok, akik egyszerűen csak a pénz miatt támadnak meg utazókat. Az értékek elrablása mellett a váltságdíjból próbálnak sokszor pénzt csinálni, ezért a fehér bőrűek értékesebb célpontot jelentenek számukra.

A francia külügyminisztérium Burkina Fasóról készített tájékoztatója szerint nem ajánlott az ország északi régiójába való beutazás. Ez a korábban is veszélyesnek számító mali határt és más, ritkásan lakott, vadállatokban gazdag természetvédelmi területeket jelenti.  De azt is meg kell jegyezni, hogy ezeken a biztonsági kockázatokon kívül is van mire vigyáznia egy európai látogatónak. Az országban számos egzotikus betegség van jelen: malária, sárgaláz, tífusz, hepatitis A, veszettség, agyhártyagyulladás – amelyekkel szemben gyógyszert vagy oltást kell használni. Nem beszélve az európai immunrendszer számára idegen higiéniai körülményekről, amely miatt nem is lehet akármit enni vagy inni. Vizet például csak palackozottat ihattunk, de abból sokat, mivel megesett, hogy 61 Celsius-fok volt a hőmérséklet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!