hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gospel, Biblia és talk-show
Hogyan működnek a keresztény rádióadók Amerikában?

2016. 05. 12.
Előző héten bemutattuk, hogyan alakult ki az Egyesült Államokban a keresztény rádiózás (A háztetőkről hirdetik. Hetek, 2016. május 6.) Ez a gospelzene stílusirányzatokon átívelő hatásaihoz hasonlóan jelentős befolyással volt a műfaj fejlődésére, és új rétegeket is a rádió mellé ültetett. Sorozatunk második részében a napjainkban működő legnagyobb keresztény rádiós szolgálatokkal foglalkozunk. Milyen modellek alapján működnek ezek a rádióadók? Milyen alapelvek és missziós célkitűzések mentén szerveződnek? Melyek a fő műsoraik? Kik a ma élő legismertebb rádiós személyiségek? Mekkora és kik teszik ki a keresztény rádiók hallgatóságát?

Dwight Lyman Moody mind az Egyesült Államokban, mind Angliában tízezres tömegeket vonzott a 19. század végén. Az amerikai evangélista az üzleti pályát hagyta hátra a keresztény szolgálatért, és az általa alapított Chicago Evangelization Society (Chicagói Evangelizációs Társaság) később Moody Bible Institute (MBI – Moody Biblia Intézet) néven hatalmas oktatási és médiabirodalommá nőtte ki magát. A szervezet nagyságát mutatja, hogy az MBI teológiai főiskolán 2015-ben 3200 nappali tagozatos és 800 levelezős diák tanult. A WMBI (később MBI) rádió 1926-ban kezdett sugározni.

Az első időszakban rádiós igehirdetéseket lehetett hallani, illetve istentiszteleteket közvetítettek. Emellett klasszikus keresztény himnuszokat és instrumentális zenét játszottak. Az egyik legnépszerűbb műsor a Radio School of the Bible című rádiós bibliaiskola volt, ami 1926-tól 2002-ig volt hallható. A műsor közönsége 1943-ban már 22000 regisztrált diákot számlált. A második világháború idején a WMBI-nak már 100 fizetett alkalmazottja volt. Hetente 250 műsort készítettek, aminek 80 százaléka élőben ment le. A műsorvezetőknek állítólag egy hónapba telt egy hétnyi minőségi adás elkészítése.

A korábbi tartalmak mellett megjelentek a népszerű rádiós drámák, a modern gospelzene, az életmód-tanácsadás és az interaktív show-k. Elindult egy gyerekműsor és a híres keresztények életpályáit bemutató műsor.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!