hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Anglia kincse az avoni Bárd
Globális exportcikk lett a drámaíró

2016. 04. 28.
Shakespeare-lázban ég Nagy-Britannia, és e hét végén szinte átláthatatlan programözönben csúcsosodik ki a hosszú hónapok óta tartó készülődés. Kiállítások, vásárok, ismeretterjesztő programok százai várják a művelődni vágyókat országszerte, de azok sem maradnak hoppon, akik csak némi szórakozást vagy családi programot keresnek. Sablonosnak semmiképpen sem mondható happeningek segítik hozzá a mindenféle korú és ízlésű érdeklődőt, hogy többet tudjon meg a drámaíróról, aki méltán a legismertebb és legkeresettebb kulturális exportcikke Angliának.

A Szent György-napi hétvégére, azaz április 23-24-ére hazatér az új rekord felállítását megkísérlő Hamlet produkció: négy előadás erejéig megszakítják világ körüli turnéjukat. A 2014 áprilisában, Shakespeare születésének 450. évfordulóján kezdődött Globe to Globe turné során a Globe színház minden országba megpróbálja eljuttatni Shakespeare egyik leghíresebb drámáját. Hogy a dán királyfi tragikus történetével a különböző kultúrák mennyire tudnak azonosulni, az még nem teljesen világos, de annyi biztos: Észak-Korea meg sem kísérli, hiszen a szervezők több próbálkozása ellenére sem kíváncsi az európai kultúra képviselőire. Ugyanakkor az afrikai országokba tavaly tavaszra tervezett előadásokat is el kellett halasztani az Ebola-járvány miatt.

Hogy Shakespeare valójában kié is, arról régóta folyik a vita London és Stratford-upon-Avon között. Utóbbi a szülőváros és a drámaíró halálának a helye, vitathatatlan részese az életműnek, míg előbbi a drámaíróvá válás, az ihlet és a siker helyszíne.

Birtokvita

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!