hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A demokráciához határok kellenek
Interjú Thierry Baudet holland történésszel

2016. 02. 25.
Hogyan függ össze a demokrácia a határok biztonságával? Miért veszélyes a nemzetek feletti Európa a kisebb nemzetekre? Széteshet-e az Európai Unió? Hogyan védhetjük meg történelmünket és kultúránkat az újkori népvándorlással szemben? Aktuális kérdésekről beszélgettünk a fiatal euroszkeptikus, konzervatív tudósnemzedék egyik legismertebb képviselőjével, Thierry Baudet holland történész-publicistával. Baudet a Fórum a Demokráciáért kutatóintézet alapítója, és A határok jelentősége című könyvének bemutatója alkalmából járt Budapesten. A vele készült interjút az ATV február 27-én, 12.25-kor sugározza.

Szinte mindenki elismeri Európában, hogy a kontinens külső határait meg kell erősíteni. Ön azonban könyvében azt sürgeti, hogy a nemzetek közötti határokat is állítsák vissza a kontinensen. Nem gondolja, hogy ez visszalépés lenne a múltba?

– Épp ellenkezőleg. Szerintem ez az egyetlen út ahhoz, hogy visszanyerjük az ellenőrzést az általunk lakott területek felett, azokkal szemben, akik most Európába jönnek. Ha az európai nemzeteknek nincsenek szuverén határaik, és ha tovább folytatjuk a nyitott, schengeni határok gyakorlatát, akkor egyfajta csapdába kerülünk. A déli államok fogadják a bevándorlókat, elsősorban Olaszország és Görögország. Ők nem érzik igazán szükségét annak, hogy védelmezzék a határaikat, mert a migránsok úgyis tovább akarnak menni Németország és más északi államok felé. Nemrég Szicíliában jártam egy holland dokumentumfilmes stábbal, és személyesen láttam, hogyan bánnak az olasz hatóságok az odaérkező emberekkel. Alapvetően nem érdekli őket, hogy kik jönnek Szicíliába vagy Olaszországba. Tudják, hogy ezek az emberek másnap már Münchenben, Hamburgban vagy Berlinben lesznek. Ha viszont az északi országok szigorúan őriznék saját, belső határaikat és nem engednék be délről a bevándorlókat, akkor Olaszország és Görögország is újra értelmét látná annak, hogy ők is megvédjék a határaikat.

Mi köze a határoknak a demokráciához? Kelet-Európa éppen a berlini fal és a vasfüggöny lebontása után kapott esélyt a demokráciára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!