hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nepál, a béranyák országa
Melegpárok százait szolgálják ki a Himalájában

2015. 04. 30.
A nepáli földrengés-katasztrófa hírei között jelent meg egy meglepő tudósítás arról, hogy az egy napon belül a helyszínre érkező izraeli mentőalakulatok 25 olyan újszülöttet menekítettek ki helikopterekkel a fővárosból, Katmanduból, akik a katasztrófa előtti napokban születtek. Ez természetesen még nem lenne szokatlan, hiszen a súlyos csapásban több kórház is összedőlt. Ezek a csecsemők azonban olyan újszülöttek, akiket nepáli béranyák hoztak a világra. Arra vártak, hogy megkapják az izraeli állampolgárságot, amit most soron kívül adnak meg számukra. A Himalájában fekvő ország az utóbbi években a béranya–szolgáltatás nemzetközi központja lett, amelynek megrendelői elsősorban melegpárok.

Gilad Erdan izraeli belügyminiszter utasította a hatóságokat, hogy minden adminisztratív korlátozást kerülve, soron kívül adják meg az állampolgárságot a Nepálból kimentett csecsemőknek, akiket szüleikkel együtt helikopterrel Indiába, majd onnan különrepülőgéppel Izraelbe szállítanak. Az újszülöttek közül kilenc koraszülött, míg egy súlyos állapotban van.

A Nepálban tartózkodó egyik izraeli, Ohad Hitman elmondta: amikor érzékelték a rengéseket, éppen a kórházban tartózkodtak, így az utolsó pillanatban sikerült kimenteniük ikreiket az épületből, amelynek a második szintje perceken belül összeomlott. Ohad Hitman és partnere csak az egyik olyan homoszexuális pár, akik Izraelből azért utaztak Nepálba, hogy ott jelen legyenek, amikor egy helyi béranya megszüli „gyermeküket”.

Amióta 2014-ben az izraeli törvények lehetővé tették, hogy melegpárok örökbe fogadhassák a béranyától született csecsemőket, százával utaznak Nepálba, hogy a pár egyik tagjának ivarsejtjeivel Izraelben megtermékenyített – és anonim donoroktól származó – petesejteket ottani nőkkel hordassák ki. Az izraeli honosítási szabályok szerint a csecsemők megszületésük után nepáli állampolgárságot kapnak, és csak akkor kaphatnak izraeli állampolgárságot, ha a DNS-vizsgálat igazolja, hogy a donorok izraeliek. Ezt a rendelkezést egyszerűsítették most a katasztrófa nyomán, hogy mielőbb kimenekíthessék a csecsemőket a katasztrófa sújtotta országból. Bonyolultabb kérdés azonban, hogy mi lesz azokkal a magzatokkal és béranyákkal, akik a terhesség különböző szakaszaiban várják a külföldi megbízók jelentkezését. Az izraeli igazságügyi minisztérium eddig négy terhes nepáli nőnek engedélyezte azt, hogy evakuálják őket az országból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!