hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kik és miért manipulálják a médiát?
Udo Ulfkotte a megvásárolt újságírókról és Magyarország nyugati sajtójáról

2015. 04. 30.
Udo Ulfkotte német újságíró tavaly ősszel megdöbbentő könyvet jelentetett meg arról, hogyan működik a német és a nemzetközi média. A Megvásárolt újságírók most magyarul is megjelent a Patmos Records gondozásában – a szerző ennek bemutatójára érkezett Budapestre.

Budapesten beszélgetünk, abból az alkalomból, hogy könyvét alig fél évvel a németországi megjelenés után magyarul is kiadták. Egy ismerősöm a Megvásárolt újságírók cím hallatán azt mondta, hogy „hát persze, ezt mindenki tudja, aki itt él Magyarországon”. A kommunizmus alatt az emberek megtanultak a sorok között olvasni, amire talán a demokráciákban nem volt szükség. Ugyanakkor az ön könyve már a bemutatója előtt   bestseller listákra került nálunk is. Mit gondol, miért aktuális ez a mű Magyarországon is?

– Valóban, a magyar kiadás néhány héttel előbb jelent meg az összes többi idegennyelvű kiadásnál. Május-júniusban kerül a boltokba az angol, orosz, francia és cseh nyelvű fordítás, és további tíz nyelvre vették már meg a jogokat. Az embereknek alapvető joguk az, hogy megbízható információhoz jussanak. A növekvő információmennyiség ezt nem biztosítja automatikusan. Igaz, a középkorban leélhette valaki úgy az életét, hogy kevesebb információhoz jutott, mint ma egy átlagpolgár egyetlen nap alatt. Az alapkérdés az, hogyan tudjuk eldönteni, kiben bízhatunk meg a médiapiacon? Az emberek ma egyre inkább rájönnek arra, hogy az újságírók jelentős része számára nem a tények, hanem az elvárások és érdekek számítanak. A könyvemben számos személyes történettel mutatom be azt, hogyan működik mindez a gyakorlatban. A könyvem iránti érdeklődés azt mutatja, hogy Magyarországon is bizalmatlanok az emberek a tömegtájékoztatással kapcsolatban. 

Tizenhét évet dolgozott az egyik legnagyobb presztízsű német napilapnál, a Frankfurter Allgemeine Zeitungnál. Hogyan lesz valaki „alfaújságíró”?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!