hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hat kérdés az Iszlám Államról
Az iszlamista főnix

2015. 04. 09.
Tavaly nyáron, közel 100 évvel azt követően, hogy a franciák  és britek az első világháború alatt megrajzolták a térképen  a modern Közel-Kelet határvonalait, a Kalifátus újjáélesztését hirdető szalafista Iszlám Állam katonái jelképesen elbontották az iraki-szíriai határ egy szakaszát. Nem véletlenül: az erről készült propagandavideón közölték, vége az 1916-os Sykes–Picot-egyezménynek és elkezdődött egy korszak, amelyben  a nyugati hatalmak által megszabott feltételek immár nem érvényesek. Az elmúlt egy évben nem volt olyan nap,  hogy ne lehetett volna olvasni az Iszlám Állam rémtetteiről,  de a szervezetről mindeddig nem jelent meg átfogó munka magyarul. Loretta Napoleoni olasz–amerikai kutató könyve,  Az iszlamista főnix - Az Iszlám Állam születése és a Közel-Kelet újrafelosztása (HVG Kiadó, 2015) ezt a hiányt pótolja. Összeállításunkban a kötet alapján igyekszünk tisztázni  néhány fontos tényt és félreértést az iszlamista szervezettel kapcsolatban. Loretta Napoleonival készített interjúnkat  lapunk következő számában olvashatják.

1. Valóban az al-Kaidából ered az Iszlám Állam?

Csak részben. A modern dzsihád legjelentősebb és legrejtélyesebb stratégája, a 2006-ban amerikai légicsapásban meggyilkolt Abu Muszab az-Zarkavi, aki az iraki megszállás elleni terrorhadjáratával vált ismertté. Az-Zarkavi megkérdőjelezte az al-Kaida történelmi vezető szerepét, mert célja a Kalifátus újjászervezése volt. Ennek érdekében újjáélesztette a szunniták és síiták közötti régi, véres ellentétet.

A beduin származású Abu Muszab az-Zarkavi Jordánia második legnagyobb városában, Zarka egyik munkáskerületében született, mindössze hét hónappal az 1967-es hatnapos háború kitörése előtt. Fiatal korában zavaros éle-tet élt, kisstílű bűnözőként kereste a kenyerét. A húszas évei elején letartóztatták, és öt évet börtönben töltött. Ekkor ismerkedett meg a radikális szalafizmussal, azzal a doktrínával, amely a nyugati értékek és befolyás teljes elutasításán alapul. (A szalafizmus lett később az Iszlám Állam vezető ideológiája.) Kiszabadulása után Afganisztánba utazott, hogy csatlakozzon a mudzsahedekhez. Ahhoz azonban későn érkezett, hogy a szovjetek ellen harcoljon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!