hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Asszíria szellemi örököse: az Iszlám Állam
„Jaj a legyőzötteknek”

2015. 03. 12.
Ellenségeiket karóba húzatták, megnyúzták, felnégyelték, levágták a fejét vagy a kezét, rabszolgának hurcolták el a lakosságot, vagy éppen megölték őket az utolsó emberig. Asszíria gazdagságának forrása a hadizsákmány volt. Az Iszlám Állam, amely pontosan azon a területen alakult meg, ahol évezredekkel korábban Asszíria is létrejött, ugyan semmiféle folytonosságot nem vall a sokistenhívő és bálványimádó ókori keleti birodalommal, módszereiben mégis leginkább rájuk emlékeztet.

Az asszír állam a Tigris felső folyása és a Zab  folyó között elterülő térségben jött létre a Kr. e. 2. évezred elején, majd a Kr. e. 13. században minden irányban terjeszkedni kezdett. Asszíria területe fénykorá­ban a mai Irak, Szíria, Dél-Törökország, Libanon, Izrael, Jordánia és Egyiptom nagy részét is magában foglalta. Az erősen militarista jellegű rablóállam sorban leigázta a környező népeket, emberi és gaz­dasági erőforrásai­kat pedig a végletekig kihasználta saját gyarapodása érdekében. (Ninive tündöklése és bukása. Hetek, 2015. február 6.)

Az Iszlám Állam pusztítása

Pedig az asszírok története nem egészen tanulság nélküli korunk embere számára. Az egyik érde­kes­ség, amire csak kevesen figyeltek fel eddig: az Iszlám Állam (IÁ) hihetetlenül gyors megszervező­dése, majd térnyerése pontosan azon a területen következett be, amely 3500 évvel ezelőtt az asszírok magte­rületé­nek számított. Bár az IÁ hivatalos fővárosa az észak-szíriai Rakka (amely a legendás Harún al-Rasíd fővárosa volt a 8. század végén), az IÁ szilárdan megvetette lábát az észak-iraki Moszulban is. Moszul pedig a Tigris folyó Ninivével ‒ az ősi asszír fővárossal ‒ átellenes partján fekszik, amit úgy kell elkép­zelnünk, mintha Pest helyén lenne Ninive, Buda helyén pedig a modern Moszul. A várost 2014 júni­usában foglalta el az IÁ, ahol azonnal megkezdték a keresztények elleni irtó hadjáratukat és a keresz­tény emlékhelyek elpusztítását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!