hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tiberius 2000
Császár, aki állítólag istenné akarta avatni Jézust

2014. 11. 13.
Idén volt Tiberius császár trónra lépésének kétezredik évfordulója. A világot szemmel láthatóan nem rázta meg különösebben ez a hír, hiszen csak kevesen tudják, hogy ki is következett Iulius Caesar és Augustus után a római uralkodók sorában. Tiberiusról nem íródtak színdarabok és nem készültek televíziós mini­sorozatok. Pedig ez a hol perverz zsarnokként, hol érdektelen, szürke alakként ábrázolt császár a világ­történelem legfontosabb eseményének: a názáreti Jézus földi szolgálatának, keresztre feszítésének és feltámadásának volt kortársa, sőt közvetve egyik főszereplője.

Ha valakiről, úgy Tiberiusról igazán elmondható, hogy „nehéz gyermekkora volt”. Abban az évben született, mikor a Philippinél vívott csatában végleg elveszett a szabad római köztársaság, mivel Marcus Antonius és Octavianus (a későbbi Augustus) egyesített seregei legyőzték Caesar gyilkosait: Brutust és Cassiust. Mivel Tiberius apja – az ősi arisztokrata családból származó Tiberius Claudius Nero – megrögzött köztársaságpárti volt, a polgárháborúban pedig Marcus Antonius oldalára állt, egyik tartományból a másikba menekült feleségével és csecsemőkorú gyermekével, hogy elkerülje Octavianus bosszúját.

A sors furcsa fintora, hogy felesége, Livia Drusilla, épp a gyűlölt Octavianus miatt vált el tőle hamarosan, otthagyva az akkor négyéves Tiberiust, sőt a már az új házasságban született, de még előző férjétől származó Drusust is. Tiberius tízéves volt, mikor apja Kr. e. 33-ban elhunyt. A fiú ekkor került át végleg az immár Augustus névre hallgató mostohaapa, és a gyermekét hat évvel azelőtt magától eltaszító „édes” anya, Livia családjába.

Az illusztris patríciuscsaládba született, és immáron a császári családba tartozó Tiberius természetesen politikusi pályára lépett, melynek szerves részét képezte a katonáskodás. A kissé nehézkesen kommunikáló ifjú ettől fogva harminc éven át katonai táborokban töltötte élete nagy részét. Remek hadvezér vált belőle. Sikert sikerre halmozott: mostohaapja számára – aki sohasem jeleskedett a harctéren – visszaszerezte a pártusoktól a korábban elveszített légiósjelvényeket, majd csapatai élén sorban meghódította a mai Svájc, Ausztria, a Dunántúl, Horvátország, Montenegró és Szerbia területét. Úgy tűnt, a magánéletben is megtalálta a boldogságot: szerelmi házasságra lépett Augustus legjobb barátjának, Vipsanius Agrippának lányával, Vipsaniával, akitől gyermeke is született.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!