hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tom önmaga duója

2014. 05. 24.
Az Eurovíziós Dalfesztivált megnyerő Conchita Wurst 1988. november 6-án Tom Neuwirth néven látta meg a napvilágot a felső-ausztriai Gmundenben. Gyermekkorát egy 3000 fős településen, Bad Mitterndorfban töltötte. Honlapja szerint az ekkor tapasztalt diszkrimináció vezetett el „a szakállas nő” létrehozásáig, ezzel késztetve az embereket annak átgondolására, hogy mi a „más” és mi a „normális”.

2007-ben tűnt fel a televízióban, amikor döntőbe jutott és második helyen végzett az osztrák Starmania tehetségkutatóban. Ekkor rekordismertségre tett szert Ausztriában, majd megalapította saját fiúbandáját is Jetzt Anders! (Most másképp) néven, ami nem sokkal később feloszlott. 2011-ben végezte el a grazi modell­iskolát, ekkor tért vissza a tévé világába is – immár „Conchita Wurst” néven. Új személyiségét korábbi tapasztalataira alapozva alakította ki, melyről így nyilatkozott: „Ez egy fontos üzenetről szól, arról az igényről, hogy toleráljunk mindent, ami másnak látszik.” Neuwirth több valóság-showban is Wurst bőrébe bújba szerepelt: részt vett az ORF „The hardest jobs of Austria” című műsorában (2011), ahol halfeldolgozóként láthatták a nézők. Ebben az évben jelentkezett egy újabb zenei tehetségkutatóba is, amelyben a hatodik helyen végzett. 2013-ban az RTL-en tűnt fel a Wild Girls című műsorban, amelyben társaival a namíbiai sivatagban próbált túlélni helyi törzsek segítségével.

Művésznevének kiválasztásában több minden inspirálta. A Conchita a spanyol Concha név becézett változata, amely egyrészt „kagylót” jelent, de Mária szeplőtelen fogantatására (cocepción), valamint a női nemi szervre is szoktak vele utalni. Neuwirth állítólag egy kubai barátjától kapta ezt a becenevet, amellyel a „forró latin szépség” imidzsét is erősíteni tudta, ezért megtartotta. A Wurst német jelentése „kolbász”, ami egyrészt a férfi nemi szervet hivatott jelölni, másrészt Neuwirth arra a szólásra (Das ist mir doch alles Wurst) is utal vele, amelynek magyar jelentése körülbelül: „nekem minden mindegy”.

Az elhíresült szakáll nem túl régóta látható az arcán, állítólag Halloween óta nem borotválkozik, de a látványra némi sminkkel is rásegítettek. A hosszú fekete haja sem valódi: parókát visel. A szépítkezéssel töltött idővel kapcsolatos kérdésekre azt válaszolta: „Ha valaki azt mondja, egy fél órán belül készen kell lenned, akkor negyven perc alatt vagyok kész.” Szükség esetén pedig egyszerűen a női mosdóba távozik, ha úgy érzi, hogy fel kell frissítenie a sminkjét. „Először azt kérdezem: »Lányok, kinek van szájfénye?«”           u

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!