hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A CBN forradalmasította a médiapiacot
50 éve adásban

2013. 12. 13.
Több mint 50 évvel ezelőtt, 70 dollárral a zsebében, szakmai tapasztalat és képzés nélkül ugrott bele Pat Robertson a média világába. Az Egyesült Államok első keresztény televízióállomásának műsora, a 700-as klub mára nemzetközi adássá nőtte ki magát. A CBN mellett pedig olyan befolyásos intézmények fűződnek Pat Robertson nevéhez, mint az Operation Blessing segélyszervezet és a Regent Egyetem.

Szó szerint a semmiből építette fel a média­szolgálatát Pat Robertson, de a kezdetek meglehetősen döcögősen alakultak. Robertson 1959-ben költözött családjával Virginia államba, ahol 70 dollárból vásárolta meg a csődbe jutott portsmouth-i televízióállomást. Bár szakmai tapasztalattal vagy képesítéssel nem rendelkezett a televíziózásban, 1960 januárjában megalapította a CBN-t, amelynek a bankszámláján mindössze 3 dollár volt. Az első adásra egy évvel később, október 1-jén került sor a WYAH-TV csatornáján keresztül. 1963 őszén pedig egy olyan interaktív adást indított el, amellyel nem titkolt szándéka az volt, hogy havonta 7000 dollárt gyűjtsön össze, ennyire volt ugyanis szükség a következő évi költségvetéshez. Pat őszintén elmondta a nézőknek, hogy a CBN költségeinek fedezését 700 ember havi tízdolláros hozzájárulásával képzelték el, és a közönség imatámogatását kérte. A felhívással nagy előrelépést tettek affelé, hogy kiépítsék a televíziós szolgálat támogatottságát a nézők között. Anyagi téren viszont egy évvel később jött a fordulópont: ekkor került sor egy olyan próbaadásra, amely a későbbi 700-as klub előfutára lett.
A műsor hatásosnak bizonyult: megugrott az adományozók és az imatámogatásért betelefonálók száma. Robertson kiegészítette a közvetítést egy olyan interaktív fórummal, ahol telefonon imát, illetve szolgálatot lehetett igényelni. A műsort 700-as klubnak nevezte el, amit más televízióállomások is sugározni kezdtek. A Magyarországon is ismert 700-as klub rekordernek számít a sugárzás történetében: 1966 óta folyamatosan megy a műsor, amely bibliai nézőpontból igyekszik tálalni a világ eseményeit, erkölcsi, társadalmi kérdésekkel foglalkozik, és olyan emberek történetét mutatja be, akiknek az élete Isten beavatkozásának hatására változott meg.
A CBN napjainkra többfunkciós nonprofit szervezetté nőtte ki magát, amelynek műsorait legalább 210 országban, több mint 100 nyelven sugározzák. A 700-as klub mellett más „műfajokkal” is próbálkozott – az egyik legsikeresebb alkotása a bibliai történeteket feldolgozó Superbook rajzfilmsorozat volt, amelyet szintén ismerhetnek a magyar nézők. A sorozatot az utóbbi években modernizálták, az új Superbook magyarul hamarosan az ATV-n lesz látható.
A média mellett Robertson más területeket is fontosnak tartott: 1978-ban megalapította az Operation Blessing segélyszervezetet, amely a világ minden táján katasztrófa sújtotta térségekben végez karitatív tevékenységet. 1977-ben pedig a Regent Egyetemet hozta létre, ahol olyan vezetőket igyekeznek kiképezni, akik nemcsak a szakmájukban sikeresek, hanem keresztényként hatékonyan tudják befolyásolni a környezetüket. Az egyetem Virginia Beach-i kampuszán, illetve online oktatásban többek között teológiát, üzleti életet, jogot, valamint kommunikációt lehet tanulni. Az intézmény jelenleg több mint 5500 hallgatóval rendelkezik.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!