hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keresztényellenesség az amerikai hadseregben
Célkeresztben

2013. 09. 05.
A Hamasszal és az al-Kaidával, valamint a Ku-Klux-Klannal és egyéb, az USA-ban tevékenykedő neonáci bandákkal egy lapon említve szélsőséges jelzővel bélyegezték meg az evangéliumi keresztényeket és a katolikusokat. Az elmúlt időszakban azonban a katonák kiképzése során nem ez volt az egyetlen konzervatív- és keresztényellenes akció az Egyesült Államok haderőinél.

Az ominózus eset egy pennsylvaniai katonai bázison történt, ahol tartalékosokat oktattak az Egyenlő Esély Misszió keretei között. A missziós program célja megtanítani, miként kell  nemre, bőrszínre, vallásra, nemzeti hovatartozásra nézve mindenkivel – legyen az katona vagy civil – fair módon bánni és ezáltal egy diszkriminációtól mentes közeget biztosítani. Az oktatás keretei között sor került egy szélsőséges csoportokat bemutató diasorozat vetítésére. Ebben természetesen kitértek arra, hogy a szélsőséges szervezetek célja nem egyeztethető össze a hadsereg céljaival és értékeivel, ezért katonák nem lehetnek tagjai, és nem is támogathatják ezeket.

Az iszlamista és a neonáci katonai csoportok, valamint a rájuk jellemző tetoválások és mozaikszavak, a hadseregben végzett korábbi áldatlan tevékenységeik bemutatása után egy, a vallási szélsőséges szervezeteket felsoroló dia következett. A listán elsőként az evangéliumi kereszténység szerepelt, amelyet a Muzulmán Testvériség, majd az ultraortodox judaizmus követett. Az al-Kaida, a Hamasz és a Ku-Klux-Klan mögött – a gyűlölködő csoportok sorában – a 10. helyen a katolicizmus állt. Érdekes módon a szélsőséges vallási csoportok között – igaz, némiképp azoktól elkülönülve – az utolsó helyen az iszlamofóbia szerepelt. Az oktatási anyag definíciója alapján szélsőségesen vallásosak azok, akiknek hite, viselkedése és tevékenysége „a normálistól eltér”. Ebbe szerintük az is beletartozik, ha a vallás néhány követője azt hiszi, hogy az ő hite, tradíciója az egyedüli igaz út.

Miután a kiképzési anyag tartalma a tábori lelkészek ezreit tömörítő, a Káplánok Szövetsége a Vallásszabadságért nevű szervezet birtokába került, tiltakozások sora kezdődött el. Ron Crews, a tábori lelkészek szövetségének ügyvezető igazgatója szerint „az, hogy az üdvösség egyedül Krisztuson keresztül lehetséges, a keresztény hit központi doktrínája”. A Fox Newsnak adott nyilatkozatában felháborodásának adott hangot, mivel a katonákat arra tanítják, hogy egyenlőségjelet tegyenek a keresztény hit  és azok közé, akik az iszlám törvényt, a saríját akarják bevezetni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!