hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Listázástól a főbelövésig
A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

2013. 06. 20.
Nem orrhosszal vezet, hanem messze „veri a mezőnyt” a kereszténység az üldözött vallások sorában. A nyugati világban biztosított ugyan a több-kevesebb vallásszabadság, ám a keresztények alig negyede él fejlett demokráciá­ban. A totalitárius rezsimek és a szélsőséges vallási ideológiák képviselői eközben tűzzel-vassal irtják a Biblia tanításait, és üldözik azok követőit – akár tényleges, akár névleges keresztényekről van szó.

Amikor Nagy-Britanniából vagy Franciaországból olyan hírek érkeznek, amelyek a muzulmán kisebbség jogaival kapcsolatosak, vagy azzal, hogy a szikhek viselhetik-e a turbánjukat munka közben, nem gondolunk arra, hogy a világon a vallási üldözés kategóriájában elkövetett cselekmények 75 százaléka keresztényekkel szemben történik. Nemrég jelent meg azonban három amerikai szerző hosszú kutatómunkája eredményeképpen egy hiánypótló írás a napjainkban zajló keresztény­-üldözésről. A száraz tények mellett valódi emberek valódi történeteivel mutatják be a kínai, észak-koreai, vagy éppen az iszlám területeken élő keresztényeket érő mindennapi fenyegetést.

A Persecuted: Chronicles of the Global Assault on Christians (Üldözöttek: A keresztényeket érő globális támadás krónikája) című könyv szerzői hosszú évek óta foglalkoznak a vallásszabadság kérdésével. Paul Marshall a washingtoni Hudson Intézet Vallásszabadság Központjának munkatársa, és többször szólalt fel a vallásszabadság védelmében az amerikai kongresszusban is. Nina Shea harminc éve emberi jogokkal foglalkozó jogász, és szintén a Hudson Intézet vezető munkatársa. Lela Gilbert pedig, aki többek között a Jerusalem Post és a Weekly Standard szabadúszó munkatársa, maga is több mint hatvan könyv szerzője, és régóta publikál a zsidóság és a kereszténység egymáshoz való viszonyáról.

A könyv több mint négyszáz oldalon számol be arról, hogy hogyan csökkent töredékére a kereszténység az egyik bölcsőjét jelentő kis-ázsiai Törökországban, vagy Iránban, hogyan szűnt meg szinte létezni Szaúd-Arábiában, de arról is, hogy a kemény üldözés ellenére növekszik a hívők száma Észak-Koreában és Kínában is. A legnagyobb keresztény közösségek Dél-Amerikában, illetve Kínában vannak, és a létszámokat tekintve a mai napon egy átlag keresztény minden bizonnyal egy brazil vagy nigériai nő, esetleg egy kínai gyerek lenne, ha csak a statisztikát tekintjük. A mai keresztények többsége ugyanis nő, és nem fehér bőrű.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!