hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szombatok szombatja

2012. 09. 20.
Ezekben a napokban üli a zsidóság legfontosabb ünnepeit. Néhány napja köszöntött be az újév, jövő hét elején pedig a jóm kippúr (engesztelés napja) veszi kezdetét. Mindenki érzi, ez a nap nagyon más, mint a többi: még a legkevésbé vallásos zsidók is meglátogatják a zsinagógát, de legalábbis tesznek egy kört a zsinagóga körül. A zsidóság legszentebb ünnepe a keresztény világ egy része számára sem közömbös: ők a zsidóság Messiással való találkozásáról, Izrael jövőbeni szellemi helyreállításáról emlékeznek meg jó előre.

A Mindenható prófétáján, Mózesen keresztül megparancsolta Izraelnek, hogy az év bizonyos napjain kitüntetett figyelmet szenteljenek Neki. Így a zsidóság legtöbb ünnepnapja természetfeletti eredetű, az időből az örökkévalóságba való kilépést, az Örökkévalóval való találkozást, közösséget szimbolizálja, s az ember eredeti rendeltetésére, valódi életcéljára hívja fel a figyelmet.

Az ünnepek között kitüntetett helyet foglal el jóm kippúr, az engesztelés, avagy a bűnök befedezésének a napja. Az ünnep rendtartásáról legrészletesebben Mózes 3. könyvének 16. fejezete rendelkezik. A parancsolat értelmében az ünnepen három fő eseményre kerül sor:

(1) A főpap egyszerű lenruhában állatáldozatot mutat be magáért, családjáért és Izrael népéért. Évente egyszer ezen a napon bemegy a Szentek Szentjébe, ahol a frigyláda található, s az áldozati állat vérével hinti meg annak fedelét, mint­egy a zsidóság bűneinek, tisztátalanságainak, vétkeinek (16. vers) egy évre való elfedezése, befedezése (kippúr) végett. Ha a főpap élve kijön a Szentek Szentjéből, az Örökkévaló megbocsájtott: Izrael újabb egy évet kap, hogy megpróbáljon a Törvényhez hűen élni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!