hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Moustafa, a kiválasztott
Tizenhárom év az Asszad-diktatúra börtöneiben

2011. 12. 08.
A keresztényüldözések története 46. rész

Moustafa Khalifa szír férfi keresztény nevelést kapott. Párizsban filmrendezőként végzett, fiatal férfiként visszatért Szíriába a nyolc­vanas évek elején. Azért volt ennyire óvatlan, mert utálta a poli­tikát, és nem foglalkozott a hírekkel. Már a határról börtönbe vitték, ahol pokoli kínzásokkal teli tizenhárom évet élt át.

A nevét azért véste a rosszak közé a szíriai szerv, mert egy párizsi házibuliban kapatosan trágár szavakkal részletezte, mit tehet vele a szír elnök és a teljes rezsim. (Mint ahogy szép hazánkban is megesik az ilyesmi a hazai politikai elit vonatkozásában.) De abban a buliban ügynök is volt, aki jelentett.
A jelentés alapján emelték ki a határon.

Amikor a börtönből közel másfél évtized után hazatért Párizsba, gyomorforgató történetét egy olyan tényregényben írta meg, melyben saját életét képes „kritikus distanciával", kellő távolságtartással, szinte elegáns kívülállósággal kezelni. Magam még nem értem, hogy ennyi saját szenvedés leírása közben erre hogyan lehet ereje. Talán ott szerezte az erőt, a manapság sokat emlegetett Nietzsche-idézet élő példájaként: „Ami nem öl meg, az megerősít."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!