hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Reformoktól a kommünig - Pusztító terápia
A keresztényüldözések története (33. rész)

2011. 09. 09.
Az 1918–1919-es magyarországi forradalmakat megelőző évtizedekben a hivatalos egyházakat  számos súlyos bírálat érte, melyek többsége teljesen megalapozott volt. Sokan kívántak mélyreható változásokat, hogy az egyházak végre alkalmassá váljanak  valódi  feladataik betöltésére. Az őszirózsás forradalom előzményei után hatalomra került Tanácsköztársaság radikális egyházpolitikai intézkedések sorát hajtotta végre. Ezek elsődleges célja azonban nem a felekezetek erkölcsi, anyagi és hitéleti területein tapasztalható súlyos, sőt gyakran visszataszító állapotok orvoslása volt. A proletárdiktatúra irányítói magát a keresztény hitet akarták felszámolni, és nagy erőkkel kezdtek hozzá e cél megvalósításához.

A dualizmus több mint fél évszázados fennállása időszakában a hivatalos kereszténység, azaz a katolicizmus és a protestáns történelmi egyházak bőségesen rászolgáltak a mélyreható kritikára. Fő felelősei voltak annak, hogy az emberek egyre jelentősebb számban fordultak el a kereszténységtől, a felekezetükben szerzett tapasztalataikat magával a keresztény hittel azonosítva.

A 19. század adósságai

Bár Magyarország ekkor liberális államnak számított, az egyházpolitika terén igencsak korlátozottan érvényesültek a klasszikus polgári állam alapelvei.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!