hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megsemmisítésre ítélve
A bolsevikok harca Oroszországban az egyházak felszámolásáért

2011. 09. 01.
Keresztényüldözések története (32. rész)

A Lenin vezette 1917. novemberi bolsevik forradalom győzelme után drámai fordulat játszódott le a hatalmas orosz birodalom egyházpolitikájában. Az államhatalom, amely addig a legfőbb támasza és bőkezű támogatója volt az ortodox államegyháznak, hirtelen a legfőbb ellenségévé vált. A bolsevik rendszer nemcsak kíméletlenül kifosztotta, kirabolta az egyházakat, hanem megkísérelte a teljes fizikai felszámolásukat is. Az ekkor kiformálódó szovjet egyházpolitika szolgált mintául 1945 után Kelet-Európa szovjet uralom alá került országaiban, így Magyarországon is, az ellentmondást nem tűrően bevezetett kommunista egyházpolitika számára.

A cári Oroszország 1917 előtt a megcsontosodott változatlanság és a sokféle elnyomatottság birodalma volt. II. Miklós cár és támogatói a legmerevebben ragaszkodtak a despotizmus rendszeréhez, amelyben az állam kirekesztette alattvalóit a politikai jogokból, a szólásszabadságból, sajtószabadságból, vallásszabadságból, és nem működhetett parlament. Súlyos gazdasági elnyomás volt az osztályrésze a munkásoknak és parasztoknak, etnikai elnyomás nehezedett a soknemzetiségű ország nem orosz ajkú népeire és vallási üldöztetéseket kellett elszenvedniük a nem pravoszláv egyházi közösségeknek.

A cárizmus legfőbb támogatója az ortodox (pravoszláv) egyház volt, amely szintén a merev változtathatatlanság mellett kötelezte el magát. Az egyház a legteljesebb mértékben összefonódott az állammal, sőt annak szolgai módon alá is rendelődött. Ezt elsősorban a Nagy Péter cár által még 1721-ben létrehozott legfelsőbb egyházirányítási szerv, a Szent Szinódus biztosította, melynek vezetőjét a mindenkori uralkodó nevezte ki. Jellemző, hogy a bolsevik forradalom előtt negyed századon át a Szent Szinódus élén ugyanaz a szélsőséges konzervativizmusáról elhíresült Pobedonoszcev állt, aki a cár egyik fő tanácsadójaként a politikában is a változatlanság legfőbb őre volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!