hetilap

Hetek hetilap vásárlás
20. századi krónikák
Egy magánhistorikus rendhagyó tárlatvezetése

2010. 09. 24.
Mindenkiből lehet a történelem krónikása. Nem kell hozzá aranyhegyű írótoll vagy míves iniciálé. Még a nagy király melletti biztos állás sem feltétel. Megfigyelni viszont a mellettünk futó dolgokat, s közben jegyzetelni: szükséges. Fejben folytonosan, írásban precíz rendszerességgel. A héten nyolcvanéves  Ungvári Tamás megtette ezt sok évtizeden át, majd a sztorikat két nagy kötetben személyes hangú „történelmi egypercesek” gyűjteményeként tette közzé.

„A múlt - az egy másik ország" - írja a szerző, aki a világháborút, a nagy forradalmat, az ifjúkorát megnyomó két diktatúrát, majd a mindezt követő itthon és több nyugati országban megélt évtizedeit szépen hatalmas körképbe rendezte. Mintha egy huszadik századi Feszty-körképbe csöppennénk, ahol ismert emberek keverednek elfeledett alakokkal, ezer apró kis részlet kulisszái között. A feledés enciklopédiája, majd a fél év múlva megjelent Az emlékezés enciklopédiája sztorizik és elmélkedik, pletykálkodik és moralizál - mégpedig egyszerre és egy időben. A „szőnyeg alá söpört események" rendre keverednek „halványuló arcokkal", nagy helyt­állások és kisszerű árulások sorjáznak egymás mellett, szigorúan nem betűrendben. Mégis lexikonféleségről beszélhetünk, mert egy-egy szócikkéhez (például Az ostobák szocializmusa, Síron túli kézfogások, Költők és jampecek, Péppé vert történelem stb.) dőltbetűs alcímeket alkot, abban neveket, fogalmakat sorol. Egyfajta tartalomjegyzék ez, egyben meghökkentő szócikkreklám, hisz a fogalmak-nevek közt (például Szélkakasok, Szépasszonyok, Kivégzések) sokszor az átlagember nemigen tud összefüggésről.

Nevek és viták

Épp erre jó viszont a személyes történelem. Módszere szerint vesz az író egy alakot a régmúltból, kiindul ennek apropóján, majd a szöveg hamar szövevényes bokrot, ágas-bogas indázatokat növel: jönnek és áradnak az elbeszélés újabb szálai, a felbukkanó ismerősök, hirtelen idekívánkozik egy adoma, valami legenda - végül beköszön a szövegbe a cseppet ironikus összegzés vagy éppenséggel a dráma. Történik mindez jól követhető, olvasmányos keretben, bárhol elkezdhetően és akárhol folytathatóan, hiszen nemcsak személyes memoárt tartunk a kezünkben, hanem „enciklopédiát". Stílusa olvasmányos, ám nem felületes; oly szövegművesé, akinek írásmódja évtizedek alatt csiszolódott, s aki az olvasó kényelmére is ügyel. A nagy gyűjtemény fő forrásai: a személyesen megélt múlt, az ősök és régi rokonok életei, valamint a felkutatott „elfelejtettek", s hozzájuk a már ismert alakokról begyűjtött, új vonásokkal tarkított egymásba kapcsolódó történetek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!