hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Hess-rejtély
Tömeggyilkos, misztikus, vagy békeküldött? - Ki volt a neonácik hőse?

2009. 08. 16.
1941 májusában, a náci veze­tő dezertálása után ez az anekdota terjedt Németországban: Churchill odamegy Hesshez és megkérdezi: „Maga az az elmebeteg?" Mire Hess: „Nem, én csak a helyettese vagyok." Rudolf Hess halálának napja, augusztus 17-e évtizedek óta a neonácik egyik legjelen­tő­sebb ünnepe. 2009-ben Budapesten akarnak demonstrálni azok mellett az eszmék mellett, amelyeknek alapítói és képviselői közül ő élt a legtovább.

A nagykereskedő Fritz Hess leg­idősebb fia, Rudolf az egyiptomi Alexandriában született 1894 áprilisában. Alig öt évvel volt fiatalabb annál az embernél, akinek 1920-ban teljesen alárendelte az életét. Adolf Hitlerről van szó. Hess tizennégy éves volt, amikor a család visszaköltözött Németországba. Az általános iskolát Alexandriában végző fiú lakóhelyü­kön, Bad Godesbergben járt középiskolába. Noha leginkább a csillagászat érdekelte, apja egy svájci kereskedelmi iskolába küldte tanulni. Feltett szándéka volt, hogy a fia majd követi őt a családi vállalkozásban.

A történelem azonban közbeszólt. 1914-ben kitört az első világháború. Hess is bevonult mint önkén­tes a 7. Bajor Gyalogos ezredbe. A háború számos frontján harcolt, több sérülést is szerzett, és kitüntették a másodosztályú Vaskereszttel. A háborús vereséget követően csatlakozott több militarista, a versailles-i békével szembeszegülő szervezethez. Politikai aktivitása mellett a Thule Társaság tagjává is lett. Ez a pángermán szervezet a politikai okkultizmus eszközeivel igyekezett megfejteni és befolyásolni a germán faj jövőjét. A misztikus, „völkisch" szervezet kereste a faj megmentőjét, azt a férfit, aki megszabadítja a zsidó-keresztény igából, és újra önmagává teszi a germán népeket. Mindeközben Hess politikai, történelmi és közgazdasági tanulmányokat folytatott a müncheni egyetemen. A geopolitikai ismereteket itt az a Klaus Haushofner oktatta, akinek a kamatrabszolgaságról szóló elméletei később a náci párt gazdasági programjában és retorikájában is fel­tűntek.

1920-ban Rudolf Hess megtalálta élete értelmét, mégpedig abban a férfiben, aki határozottan meghirdette a gyalázatos béke felszámolását, a németek felemelkedését, a leszámolást a „november 9-ei árulókkal". Amikor először hallotta beszélni Adolf Hitlert, Hess teljesen elkötelezte magát az akkor még csak pályakezdő Führer mellett: szolgálni kezdi, a titkárává válik. Három évvel később mögötte áll, amikor megtörténik a sörpuccs, a müncheni hatalomátvételi kísérlet. Mivel egy SA-alakulatot irányít, hét és fél hónapra ítélik, mesterét a landsbergi börtönbe is elkíséri. Így személyesen van jelen, amikor Hitler megírja a Mein Kampfot. Részt vesz a könyv szerkesztésében és bizonyos részeinek átírásában. A szabadulást követően Hitler újjászervezte a náci pártot, amelyben a propaganda még nagyobb hangsúlyt kapott. Az évenként megrendezésre kerülő pártnapokon Hess az, aki rendszeresen felkonferálja Hitlert.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!