hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Életfa, csodaszarvas, turul
Szkíták és mai örökségük

2009. 04. 18.
Március végén nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeumban az a nagyszabású nemzetközi kiállítás, amely páratlan gazdagságú kincsanyag felsorakoztatásával mutatja be egy ősi, iráni eredetű sztyeppei nép, a szkíták történetét, műveltségét. A szkíták azért is figyelemre méltóak, mert annak ellenére, hogy már több mint tizenhét évszázada letűntek a történelem színpadáról, és sem etnikailag, sem nyelvileg nem rokonai a magyaroknak, szellemi örökségük ma is élénken jelen van a Kárpát-medencében. Sőt politikai mozgósítóerőt is képviselnek olyan jelképeik, mint a turul, a csodaszarvas és az életfa.

A szkíták ősei mintegy három évezreddel ezelőtt Északnyugat-Ázsiából több hullámban érkeztek Európába. A szkíták megtelepedtek a dél-szibériai sztyeppeövezetben, és Nyugat-Ázsiában is. őket nevezik altáji szkítáknak. A Volga és a Don folyók, valamint a Kaukázus hegyláncai által határolt térségben formálódott ki a jellegzetes sztyeppei szkíta kultúra. Innen vándoroltak a Fekete-tenger vidékére.

Az ókori történetírók élénk érdeklődést mutattak a szkíták iránt. Legrészletesebben a történetírás atyjának is nevezett Hérodotosz följegyzései maradtak ránk, aki személyesen is járt a szkíták között, és értesülései java részét a szkítákkal szoros kapcsolatban álló görög gyarmatvárosok lakóitól szerezte. Leírása szerint a szkíták az i. e. 7. században alapították meg Európa első nomád birodalmát a Fekete-tengertől északra, a mai Ukrajna és Dél-Oroszország területén, amely nyugaton a Dunáig, keleten a Don folyóig terjedt. Az i. e. 5. században Ateasz nevű királyuk alapította a második Szkíta Birodalmat, amely nyugaton a makedónokkal, keleten a szarmatákkal állt harcban. Végül a szarmaták az i. e. 3. században a Krím félsziget vidékére szorították vissza őket, ahol megalapították harmadik és egyben utolsó birodalmukat. Ez mintegy öt évszázadon át állt fenn, mígnem az i. sz. 3. században a térséget elfoglaló gótok elsöpörték a szkítákat, akik a Kaukázus előterébe szorultak vissza, majd a középkor folyamán az iráni oszétok népcsoportjába olvadtak be.

A Kárpát-medencében már több mint huszonhat évszázaddal ezelőtt megjelent a szkíta jellegű népesség.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!