hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kínai modell
Brit javaslat: maximum két gyerek családonként, és a Föld megmenekül

2009. 02. 07.
Felelőtlenséggel vádolja a brit kormány zöld tanácsadója azokat a szülőket, akik két gyermeknél többet vállalnak, mivel ezzel elhordozhatatlan terhet okoznak a környezet számára. Nem Jonathon Porritt az első, aki radikális megoldást javasol a túlnépesedés problémájával szemben.

Jonathon Porritt, a brit kormány Fenntartható Fejlődésért Bizottságának elnöke szerint a Föld népességének növekedését a fogamzásgátlás és az abortusz szélesebb körű használatával kellene megfékezni, mégpedig oly módon, hogy az ez irányú intézkedéscsomag legyen a globális felmelegedés elleni küzdelem központi eleme. Porritt véleménye szerint itt az ideje, hogy a politikai vezetők és a zöld aktivisták végre nyíltan beszéljenek arról, hogy a mind dinamikusabb népességnövekedés milyen környezeti károkat okoz a Földnek.
A bizottság jövő hónapban megjelenő jelentése szerint a kormányoknak a tudatosabb családtervezési politikák révén kell megfékezniük a népesség növekedését. „Meggyőződésem, hogy fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy összefüggés van aközött, hogy milyen mértékben vállalnak felelősséget a környezetért, illetve, hogy hány gyermeket vállalnak az életük során” – fogalmaz Porritt, aki szerint a kormányoknak javítaniuk kell a családpolitikájukon, még akkor is, ha a betegségek elleni küzdelemtől kell elvonni a pénzt ahhoz, hogy a hatékonyabb fogamzásgátlásra és az abortusz szélesebb körű elterjesztésére lehessen nagyobb összegeket felhasználni. „Még mindig nálunk a legmagasabb a tinédzserkori terhességek száma egész Európában, és még mindig túl sok terhesség végződik szüléssel, sokszor olyan nők esetében is, akik nincsenek is arról meggyőződve, hogy anyává akarnának lenni” – állítja a maga is kétgyermekes brit politikus.
„Úgy vélem, arra az álláspontra fogunk jutni munkánk során, miszerint kettőnél több gyermek vállalása már felelőtlenség. Ez az a téma, amiről senki nem akar tudomást venni. Sok mindenről beszélünk, de a népesedés kérdéséről mindenki hallgat.” Álláspontjának terjesztésébe Porritt – a brit Zöld Párt korábbi elnöke – a környezetvédelmi lobbikat is be akarja vonni úgy, hogy azok a népesség kérdését tegyék a kampányuk középpontjába. Feladatának tekinti, hogy elérje a Föld Barátai és a Greenpeace szervezetnél, hogy ne féljenek a népesség kérdéséről beszélni, még akkor sem, ha ez egy sok vitát kiváltó téma, és úgy érzik, ez nem az ő asztaluk. „Pedig saját tagságuk érdekeit árulják el, ha nem foglalkoznak a népesség kérdésével, mégpedig a legrosszabb indok miatt, mivel úgy vélik, hogy az túlságosan ellentmondásos.”

A túlnépesedés prófétája

Thomas Malthus anglikán lelkész 1798-ban írt Tanulmány a népesedés törvényéről című művében Benjamin Franklin amerikai tudós megfigyeléseire hivatkozva azt állította, hogy – mivel az élelmiszer-termelés legfeljebb számtani sor szerint, ám a népesség mértani sor szerint nő – egy egységnyi élelmiszerre egyre több és több ember jut. Így a gazdasági növekedés következtében kialakuló jólét nem tud a társadalom valamennyi csoportjára kiterjedni, hanem a nyomor ölt majd mind nagyobb méreteket. De, hogy ez a tendencia ne váljon végzetessé, arról maga a természet gondoskodik a háborúk, a betegségek és a bűn segítségével. Malthus többféle módját is felsorolta a népességnövekedés féken tartásának: későn kötött házasság, szexuális tartózkodás, fogamzásgátlás, abortusz. (Utóbbi kettőt morálisan nem tartotta elfogadhatónak.) Ellenezte a szegényeknek juttatott szociális támogatásokat is, mondván, hogy azok közvetve a népesség gyorsabb növekedését eredményezik, fenntartva a szegénységet. Helyette a szegénységből való kiemelést, az erkölcsi nevelést és az oktatást ajánlotta.
Malthus népesedési elméletének hosszú ideig nagy befolyása volt, legnagyobb hatással azonban nem a demográfia, a politika vagy a közgazdaságtan területén jelentkezett: Charles Darwin volt az, aki számos helyen használta fel Malthus nézeteit evolúciós elméletének megalkotásához.
Az örökletes betegségek felszámolását tűzte ki célul Darwin egy közeli rokona és követője, Sir Francis Galton. Az ő elmélete szerint a természetes kiválasztódás működését az emberi civilizáció gyakorlatilag megbénítja, mivel védelmébe veszi a gyengéket és az elnyomottakat. Ezt a szerinte kedvezőtlen folyamatot eugenetikával, vagyis mesterséges kiválasztással és a nem kívánt szaporulatot korlátozó sterilizálással lehet ellensúlyozni. Az eugenetika később a nácik hivatkozási alapja lett az euthanáziaprogramjuk propagandájához.
Ma a neomalthusi nézetek legradikálisabb képviselői a Föld megmentése jelszavával nem csak a születésszámot korlátoznák, hanem az egyes emberek életidejét is befolyásolnák (például az orvosilag támogatott euthanázián keresztül). 1988-ban a brit Fülöp herceg a DPA hírügynökség tudósítása szerint a természeti egyensúlyról tartott előadásában azt mondta, „ha halálom után reinkarnálódnék, halálos vírus formájában szeretnék visszajönni, hogy ezzel segítsek valamit a túlnépesedés problémájának a megoldásában”.Ű(Wikipédia/Hetek)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!