hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Riadalom Názáretben
Arafat védencei gyújtották fel a bazilikát

2006. 03. 14.
Nem sok hiányzott, hogy Názáret is véres tüntetések színhelye legyen, és a zavargások akár olyan vallásháború jellegét öltsék, mint amilyet a Mohamed prófétát kigúnyoló dán karikatúrák váltottak ki.



Tüntetok gyújtogatnak a názáreti bazilika mellett. Párizsi minta 

Március elso péntekén, az esti mise idején a názáreti Angyali Üdvözlet-bazilika eloterébe három zarándok – két asszony és egy férfi – lépett be, egy gyerekkocsit maga elott tolva. Csakhamar kiderült, hogy a vendégek nem egyszeru zarándokok, és a gyerekkocsiba nem egy csecsemot ültettek, hanem petárdákat és kisebb gázpalackokat, amelyeket azonnal üzembe is helyeztek. A robbanások nyomán az imádkozók többsége futásnak eredt, a bátrabbak a terrorista „zarándokokra” vetették magukat. A rendorség azonnal közbeavatkozott, de idoközben felháborodott tömeg gyult össze a kereszténység egyik legfontosabb eseményére emlékezo Angyali Üdvözlet-bazilika elott, és elkezdodtek az összetuzések a tüntetok és a rendorök között. A rendorök önmérsékletének köszönhetoen csak tizenhárom rendor és tünteto sérült meg, valamennyien könnyebben, és egy rendorautó a tuz martaléka lett.

Az elso feltételezések szerint a merényloknek vagy a megszállt területekrol jött zsidó telepeseknek kellett lenniük, vagy szélsojobboldali fanatikusoknak. A feltételezés nem volt alaptalan: szélsoséges telepesek úgy akarták meggátolni a gázai zsidó települések felszámolását, hogy a jeruzsálemi Templom-hegy mecsetjeinek felrobbantásával vallásháborút szítanak. néhány nappal korábban telepesek „Mohamed próféta egy disznó” feliratokat mázoltak egy arab falu mecsetjének kapujára. Kiderült azonban, hogy a merénylok nem telepesek, nem is nacionalista fanatikusok. Hajim és Violet Habibi és húszéves lányuk, Odélia csak a figyelmet akarta felkelteni, hogy a közvélemény támogassa követelésüket, miszerint adják vissza két gyereküket, akiket a szociális szolgálat gyám gondozásába utalt, mert véleménye szerint a szülok nem képesek vagy nem akarnak emberi körülményeket biztosítani nekik. A Habibi család nem találta más módját a figyelemkeltésnek, mint a merényletet a názáreti templomban.

Egyébként a Habibi család már korábban is a biztonsági szervek látókörébe került. 

A jeruzsálemi Szent Sír-templomban, késobb pedig a betlehemi Születés templomában akartak hasonló „figyelemkelto” tettet végrehajtani. Pár évvel ezelott ugyanez a házaspár kért menedéket Jasszer Arafattól, az „izraeli hatóságok üldözése elol”. A ramallahi Mukatában és néhány hónapot Jerikóban, a Palesztin Hatóság területén töltöttek, mígnem visszatértek Izraelbe.

Az izraeli kormány nevében Livni külügyminiszter felhívta a Vatikán illetékes bíborosát, és közölte vele, hogy mélységesen elítélik a názáreti merényletet, és mindent megtesznek valamennyi vallás szent helyeinek védelme érdekében. A Vatikán megnyugvással vette tudomásul a nyilatkozatot. A kedélyek már majdnem megnyugodtak, amikor a názáreti szélsoséges muszlimok megpróbálták kihasználni az alkalmat, és megújítani mecset-építési kísérletüket. Néhány éve ugyanis a muszlimok a bazilika közvetlen közelében egy mecsetet akartak építeni, amely – természetesen – magasabb lett volna, mint a keresztény templom. A Vatikán tiltakozása és közbelépése nyomán az izraeli bíróság végül úgy döntött, hogy a tervezett mecset helyén egy park létesül. A Habibi család tettét követo zurzavart kihasználva, néhány muszlim vezeto imaszonyegeket és zöld iszlám zászlókat helyezett el a mecsetnek szánt telken. A keresztény–muszlim viszályt ezúttal a zsidók oldották fel: az izraeli rendorség eltávolította a zászlókat és a szonyegeket, és elkerítette a telket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!