hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amadeus
A Mozart-legenda kétszázötven éve él

2006. 02. 28.
A rocknemzedék nem volt kíméletes a korábbi idők zenei nagyságaihoz. „Lökd félre Beethovent, és mondd el Csajkovszkijnak, hogy mi újság” – énekelte 1963-ban Chuck Berry nyomán a Beatles. A Roll over Beethoven félresöpörte a bársonyüléses hangversenytermek érinthetetlen zenei tekintélyeit. A polgárpukkasztó nemzedék azért egy zeneszerzővel kivételt tett. Rock me Amadeus, Ringass el, Amadeus – szólt a nyolcvanas évek egyik nagy slágere. Falco dala szerint: „Szupersztár volt, virtuóz és rockbálvány”. Kétszázötven éve, 1756. január 27-én született Wolfgang Amadeus Mozart, az osztrák csodagyerek.Salzburg két évszázada Mozart–város. A név milliókat vonz Fotó: Reuters

Mozart szülővárosa, a középkor óta érseki székhely Salzburg nem volt éppen ideális helyszín a szabadgondolkodók számára. Apja, Leopold Mozart 1731-ben, tizenkét évesen még szemtanúja lehetett annak, hogy Firmian salzburgi hercegérsek örökre száműzte tartományából azokat a protestánsokat, akik nemet mondtak a jezsuita ellenreformátoroknak. Mintegy húszezer hitvalló kereszténynek kellett elhagynia az otthonát. Az ódon hangulatú barokk házak között az érsek katonái ütötték-hajtották végig a földönfutóvá tett protestánsokat, akik közül a szerencsésebbek Poroszországban jutottak menedékhez.

Talán ez a gyermekkori emlék is közrejátszott abban, hogy Leopold Mozart – bár ő maga udvari muzsikusként és komponistaként alkalmazkodott kora feudális elvárásaihoz –, fiát már felvilágosult eszmék szerint nevelte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!