hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hadzs veszélyei

2006. 01. 17.
Két és fél millió muzulmán hívő látogatott el idén Mekkába a világ minden tájáról, hogy teljesítse az éves zarándoklatot, a hadzsot. 

A monumentális vallási rendezvényt rendszeresen tragikus balesetek árnyékolják be. Idén a hadzs előestéjén az egyik mekkai hotel eddig ismeretlen okokból összeomlott (képünkön), és maga alá temetett közel nyolcvan embert.

A szaúdi hatóságok minden esetben rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek a hívek fogadására. A legnagyobb aggodalomra a terrorizmus és a betegségek gyors terjedése ad okot. A megállapított kvótarendszer alapján az egyes muzulmán országok minden egymillió állampolgár után ezer zarándokot küldhetnek Mekkába. Az idei évben a világ 177 országából érkezett külföldi zarándokok száma meghaladta az 1 millió 500 ezret. A szaúdi hatóságok 60 ezer katonát vezényeltek ki a helyszínre a rend fenntartása érdekében. Mivel az utóbbi évek tapasztalatai szerint a pánik a Sátánt jelképező három obeliszk megkövezésekor szokott kitörni a hatalmas tömegben, a hatóságok most ezek helyére egy 26 méteres kőfalat építettek, hogy ezáltal egyszerre többen végezhessék ezt a rituálét, és kisebb legyen a torlódás. Emellett a zarándokösvényeket is jócskán kiszélesítették, a vallási vezetők pedig egy "fatvával" (vallási rendelettel) több órával meghosszabbították a rituálé elvégzéséhez meghatározott időtartamot. 1987 óta több mint kétezer zarándok vesztette életét a hadzs során.

A legtragikusabb év 1990 volt, amikor is 1426 hívet taposott halálra a tömeg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!