hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Találkozás Jeruzsálemben
Stephen Mansfield életrajza Derek Prince-ről

2005. 11. 01.
"Vannak olyan ihletett pillanatok, váratlan kijelentések, amelyeket nem lehet előre megtervezni. Az író ilyenkor úgy érzi, mintha Isten küldené el a mosolyát a munkához, amelynek nekifogott" – írja Stephen Mansfield a Derek Prince életéről szóló könyv bevezetőjében, amely bepillantást enged az életrajz megszületésének rendkívüli körülményeibe is.



Derek Prince Budapesten, a Bornemisza Péter Gimnáziumban, 2000-ben

A szerző sokáig habozott, hogy elfogadja-e a felkérést a pünkösdi-karizmatikus mozgalom huszadik századi történetének egyik legismertebb személyisége életrajzának megírására. A végső döntés előtt, 2003 tavaszán Izraelbe utazott, hogy interjút kérjen az akkor már nyolcvannyolc éves Prince-től. A tépelődő Mansfield és a prédikátor-teológus egy Jeruzsálem melletti kibuc éttermében találkoztak. "Ahogy ott ebédeltünk Derekkel, és az elmúlt nemzedékekről beszélgettünk, Isten megemlékezett rólunk" – idézi fel Mansfield a történetet, amely, mint kiderült, döntő szerepet játszott abban, hogy a most októberben megjelent életrajz végül elkészült.

"Észrevettem, hogy a Ramat Rachel éttermének a távolabbi végében egy kelet-európainak tűnő csoport ül. Időről időre felpillantottak a tányérjukból, és félbehagyva a beszélgetést, felénk néztek. Néhányan bólogattak, mások meg, úgy tűnt, mintha egy fontos dologról igyekeztek volna meggyőzni a többieket. Aztán egyszer csak változás történt. Észrevettem, hogy néhányan a könnyeiket törölgették, míg mások letérdeltek az ebédlőasztal mellé, mintha az egy oltár lenne, és imádkozni kezdtek." Mansfield zavarban volt, hogy miért kerültek a különös figyelem középpontjába, míg Derek Prince – aki háttal ült a csoportnak – nem vett észre semmit.



A kommunista titkosrendőrség sem rettentette el a prédikálástól. Budaörs, 1983 Fotók: archív

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!