hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerika térden
Keresztény vezetők a terrorcselekményekről

2001. 09. 30.
A következetes megtorlást ígérő politikusok mellett számos keresztény vezető is kifejtette véleményét a szeptember 11-ei amerikai terrortámadással kapcsolatban – a legtöbben a hitben való megújulásra helyezik a hangsúlyt, kiemelve, hogy Amerikának egy emberként kell Istenhez fordulnia. A keresztény és a világi médiában egyaránt keresett interjúalanyokká váltak azok a keresztény vezetők, akik üzenetükkel bátorítást tudnak adni az amerikaiaknak, és képesek utat mutatni a felépüléshez és továbblépéshez. Miközben az államilag kezdeményezett ökumenikus megemlékezéseken és gyertyás virrasztásokon elsősorban a terrortámadások áldozataiért folyik az ima, a protestáns oldal leginkább az élőkért való imára és a nemzeti egységre buzdít ezekben a hetekben. 



Imádkozó rendőrök a New York-i Yankee-stadionban. Szükségük van Istenre Fotó: Reuters

Az alaphangot George W. Bush elnök adta meg, amikor szeptember 14-ét az ima és a megemlékezés nemzeti napjává nyilvánította, arra kérve honfitársait, hogy ebédidejük alatt látogassanak el egy vallásuknak megfelelő szertartásra, és este gyertyagyújtással tisztelegjenek az 

áldozatok emléke előtt. Ugyanezen a napon a washingtoni Nemzeti Katedrálisban tartott istentiszteleten korábbi elnökök, Bill Clinton, az idősebb Bush, Jimmy Carter és Gerald Ford is csatlakozott a jelenlegi elnökhöz, aki kijelentette: "Nemzetünk céljai szilárdak. Sebeink ugyanakkor frissek, és arra indítanak, hogy imádkozzunk." A szertartáson megjelent világszerte ismert evangélista, Billy Graham az egybegyűltek előtt kifejtette: "Azért gyűltünk ma össze, hogy megvalljuk: szükségünk van Istenre. Mindig is szükségünk volt rá, az idők kezdete óta. Ma azonban különösen szükségünk van rá." Billy Graham ugyanakkor hozzátette: az átélt tragédia a remény üzenetét is hordozza a jelen és a jövő számára, mivel a nemzetnek nagy szüksége van a szellemi megújulásra. Ezzel kapcsolatban az evangélista felhívta a figyelmet a Biblia azon üzenetére, mely szerint, ha az emberek megbánják bűneiket és Istenhez fordulnak, Isten megáldja őket. 

A szeptember 11-ei események az egész amerikai nemzetet válaszkeresésre késztették: a legkülönbözőbb keresztény és nem keresztény felekezetek hívták híveiket közös imára és megemlékezésre. E kezdeményezések közé tartozik az "America Prays" (Amerika imádkozik) mozgalom is, melynek felhívása a tragédiát követő szombaton minden amerikai gyülekezethez szólt. Az imába, melynek vezetői között több ismert keresztény személyiség, többek között Franklin Graham (Billy Graham fia) és a Fókuszban a Család mozgalom vezetője, James Dobson is ott szerepelt, műholdas adáson is be lehetett kapcsolódni Amerika-szerte. Az országos imát követő vasárnap az amerikai templomokban és gyülekezeti épületekben – egyes megjegyzések szerint – karácsonykor sem látott tömeg gyűlt össze.

A tragédia okozta sokkot követően Amerikában újra szalonképessé vált az ima és a Biblia tanulmányozása. Mondhatni, az ima visszatért a közéletbe, és még a világi lapok is előszeretettel helyezték címlapra a hit kérdéseihez kötődő témákat. Találóan jegyezte meg egy washingtoni kommentátor, hogy ezekben a napokban senki nem az ateistákat invitálja a talk show-kba; a Fox News pedig arról számolt be híradásában, hogy az amerikaiak újra felfedezik a hit hatalmát. Az USA Today egész oldalas hirdetésben tette közzé az amerikai evangéliumi keresztények egyesületének (NAE – National Association of Evangelicals) felhívását: "Segítsünk Amerikának, hogy egy hangon szólhasson Istenhez: a nemzet imája a nemzetért." Az NAE felhívásában arra ösztönözte 51 tagfelekezetét és 43 ezer gyülekezetét, hogy szeptember 16-án nemzeti gyász- és imanapon keressék Istent. "Nagyon sokan fordulnak ezekben a napokban az egyházhoz, a pásztorokhoz és hívőkhöz útmutatásért és segítségért" – nyilatkozta Dr. Edward L. Foggs, az NAE elnöke. 

James Dobson, a keresztény Fókuszban a család szervezet vezetője a terrortámadást követő pénteken a tévé nyilvánosságát felhasználva hívta fel a szülők figyelmét: tanítsák meg gyermekeiket imádkozni, hogy minél könnyebben fel tudják dolgozni a tragikus eseményeket. A gyerekekre egyébként Amerika külön nagy gondot fordított, számos írás és televíziós műsor, valamint tanácsadó szolgálat foglalkozott azzal, hogyan kell szakszerűen megbeszélni velük, ami történt, hogy minél kisebb érzelmi traumával éljék át ezeket a heteket – különösen azok, akiknek családtagjai, rokonai vesztek oda a támadásokban. 

A Pat Robertson – ismert keresztény vezető, konzervatív politikus – által működtetett CBN televízió-csatorna szintén megszólaltatott keresztény vezetőket 700-asok Klubja cím? hírműsorában. A műsorba meghívott James Robison evangélista imádkozásra szólította fel a nemzetet, és üzenetet küldött Bush elnöknek, melyben a nemzetnek az elnökbe vetett bizalmát fejezte ki. "Egyetlen nemzetnek kell lennünk Isten vezetésével" – állt Robison üzenetében, aki több mint négy éve rendszeresen imádkozik Bush elnökkel, és a közelmúltban Texasba is meghívást kapott, amikor az elnök fontos döntések meghozatala előtt állt. Véleménye szerint az amerikaiaknak nagy szüksége van a szellemi megújulásra és gyógyulásra. "Ez az önvizsgálat, a személyes és nemzeti megbánás ideje, amikor építeni és újjáépíteni kell. Messze a World Trade Centeren túl szükség van a családok, az otthonok újjáépítésére, és arra, hogy visszatérjünk Isten igéjének rendíthetetlen kősziklájára" – fejtette ki Robison a műsorban, hangsúlyozva, hogy az erősség, ami megtarthatja az országot, nem a gazdasági erő, hanem az abszolút, megingathatatlan értékek. 

Jerry Falwell, a 22 ezer fős Thomas Road Baptista Gyülekezet pásztora hasonló véleményt fejtett ki a 700-asok Klubja szeptember 13-ai adásában: a kialakult helyzetben nincs mit tenni, mint imádkozni Amerikáért, az elnökért és az áldozatok családjaiért. "Amerika most fájdalmasan szembesült azzal a helyzettel, amiben Izrael már 53 éve él, és ez soha nem látott egységet teremtett a nemzetben, amelyet Isten 225 éven keresztül csodálatosan megvédett." Falwell annak a határozott véleményének adott hangot, hogy ha Isten továbbra is megengedi Amerika ellenségeinek, hogy azt tegyék, "amit az ország valószínűleg megérdemel, akkor ez csak a kezdet". Figyelmeztető szavai szerint Amerikának nagy felelőssége van abban, hogy a szövetségi törvényhozás segítségével sikeresen száműzte Istent a közéletből és az iskolákból; hangsúlyozta az abortuszpártiak felelősségét a 40 millió kioltott életért, valamint a pogányok, a melegek, a feministák és mindazok felelősségét, akik alternatív életstílusukkal és Amerika szekularizálására törekedve elősegítették, hogy mindez megtörténjen. "Az egyetlen dolog, amit a nemzet ebben a helyzetben tehet, hogy Istenhez fordul" – vonta le a következtetést Jerry Falwell, aki már a következő napon bocsánatkérésre kényszerült határozott szavaiért: a Homoszexuális és Leszbikus Munkacsoport azonnali bocsánatkérést követelt, arra hivatkozva, hogy Falwell mindazok ellen prédikál, akik az övétől különböző életmódot választanak. A CNN-nek szóló telefonhívásában Jerry Falwell leszögezte: nem kívánta sem a melegeket, sem a feministákat hibáztatni a történtekért; a terrortámadásokért kizárólag a gépeltérítő terroristák viselik a felelősséget. Ugyanakkor hozzátette: "Teológusként, a Biblia és különösen a Példabeszédek könyve alapján hiszek abban, hogy az Isten törvényének való engedelmesség naggyá teszi a nemzetet, míg e törvények áthágása szégyent hoz rá." A Virginia állambeli keresztény vezető továbbra is fenntartotta abbéli meggyőződését, hogy az Amerika szekularizálásán munkálkodó szervezetek elzárták az országot a Krisztussal való kapcsolattól, amelyre az eredetileg épült. "Ezért meggyőződésem, hogy ez olyan körülményeket hozott létre, melyek között Isten elvonta tőlünk védelmét, amely 1812 óta nem engedte, hogy bárki is megtámadjon minket a saját földünkön" – jelentette ki.

A CNN és más országos tévéadók megszólaltatták többek között T. D. Jakes dallasi keresztény pásztort is, aki szintén imádkozásra bátorította az amerikai lakosságot az áldozatok hozzátartozóiért, a mentési munkálatokat végzőkért, az elnökért és – amit kevesen emlegettek ezekben a napokban – azokért is, akik kétségbeesésükben akár a New York-i terrorcselekményekhez hasonló tettekhez is folyamodnának. Jakes emlékeztetett arra, hogy Isten a fájdalmak és a veszteségek idején sem hagyja el az embereket, ezért most az imádkozás és istenkeresés ideje van. A dallasi gyülekezetvezető egyébként a szolgálatba lépése 25. évfordulójára tervezett jubileumi ünnepséget halasztotta el a New York-i események miatt. Internetes oldalán közzétett nyilatkozatában fajoktól, nemektől, politikai beállítottságtól függetlenül egységre buzdította Amerikát, és kijelentette: "A szomorúság áradatában is győzni fogunk; fel fogunk magasodni, és megmutatjuk a támadóinknak, hogy mi vagyunk az Amerikai Egyesült Államok."

Az Amerikában – különösen protestáns keresztény körökben – uralkodó közhangulatot találóan írja le a Religion Today cím? amerikai keresztény magazin cikke: "A terroristák térdre akarták kényszeríteni Amerikát, és nem is számítottak rá, mennyire találó lesz ez az analógia. Ahogy Billy Graham mondta, »az elkövetők szét akartak szakítani bennünket, de az ellenkezőjét érték el«."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!