hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1998. 04. 04. (II/14) Lapszám

Tartalom ajánló

Hit és értékek

A megmenekülés ünnepe

Az első pészachZsidó családokban a pészach ("elkerülés") ünnepének estéjén a család legifjabb fiának illik megkérdeznie a felnőtt férfiaktól: mit is ünnepelünk most voltaképpen? – azoknak pedig el kell mondaniuk. Egy ilyen kérdésre kétféleképpen lehet válaszolni. A válaszadó vagy megpróbál továbbadni egy tradíciót, amely a hétköznapokban semmit nem mond számára sem – vagy valóban az ünnepről beszél, feltételezve vagy érezve, hogy valami valóságosról, igazán fontos dologról szól. Ha már megemlékezünk róla, emlékezzünk meg valóságosan. Mit jelent az emberiség számára az "elkerülés"?

A Kába-kő hagyománya

Április 2-án elkezdődött az az eseménysorozat, melynek során muzulmánok tömegei keresik fel a híres Kába-követ Mekkában, az iszlám szent városában. Az 1990-es Öböl-háború óta Irak számára most vált először lehetővé, hogy ezernél több zarándokot küldjön Szaúd-Arábiába, amelynek kormánya azt is vállalta, hogy fedezi a szovjet tagköztársaságok 1500 iszlám hívőjének költségét. Az eseményre mintegy kétmillió muzulmán érkezett.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!