hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 06. 05. (III/22) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Izrael után Dél-Afrikában is Győzött a Clinton-csapat

Az általános választásokon a Dél-Afrikát eddig is kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) megszerezte a győzelemhez szükséges kétharmados többséget. A 42 milliós országban 85 százalékos részvételi arányt hozott az apartheid rendszer vége óta másodszor rendezett demokratikus választás, amelyen az ország lakosságának többségét alkotó feketék nagy része felsorakozott az ANC mögött.

Kibontakozó miniháború Kasmírért

Hindu férfi India-térképpel tüntet Pakisztán ellen Újdelhiben. Határmódosítást követel    Fotó: MTI

Menekülés a sörfesztiválról

A belorusz fővárosban a MIR ifjúsági rádióadó a helyi sörgyár támogatásával fennállásának második évfordulóját ünnepelte, amikor a hazainduló fiatalokból álló tömeg a hirtelen kitörő zivatar elől a legközelebbi metróállomás aluljárójában próbált menedéket találni. Az itt kitört pánikban ötvennégy fiatalt tapostak halálra.

A first lady álma

Hillary Clinton igen előrelátó – már a jövőjét tervezi. A CBS riportereinek adott interjújában kifejtette, jövőbeni politikai terveitől függetlenül egy dolog már bizonyos: a Fehér Ház után következő otthona New York lesz. Bár Clinton aszszony még, úgymond, nem játszik teljesen nyílt kártyákkal, e szavak mögött többen sejteni vélik, hogy Hillary egyenesen New York állam szenátori székét célozta meg. Ezt a feltevést látszik megerősíteni az az izraeli forrásokból felröppent hír is, miszerint Hillary rövidesen Izraelbe készül. Szakértők szerint a látogatás célja nem egyéb, mint hogy New York nagyszámú és politikailag igen aktív zsidó lakosságának támogatását megszerezze. Bár a first lady az utóbbi időben sűrűn látogatott New Yorkba, nyíltan még nem adott hangot politikai terveinek. Az elemzők viszont úgy vélik, legkésőbb júliusban színt kell vallania: indulni kíván-e a New York szenátora címért. Annyit mindenesetre már egyértelművé tett a CBS televíziónak adott interjúban: férjével elhatározták, hogy akárhogy is fordulnak a dolgok, mindenképpen New York államba költöznek. A New York Times értesülése szerint az elnöki házaspár megbízottjai már hónapok óta megfelelő otthont keresnek számukra Westchester megyében.

NAGYÍTÓ

A Palesztin Hatóság vezető tisztviselői "harag napjaira" szólították fel mindazokat, akik ellenzik az izraeli települések kiterjesztésének programját – jelentette a Ha\'aretz cím? izraeli újság. Három napon keresztül sztrájkra és "békés" tüntetésekre fog sor kerülni – csütörtöktől kezdődően. A Jasszer Arafat által vezetett Fatah frakció Kelet-Jeruzsálem "judaizálásával" szembeni tüntetésre szólított fel.

Kitörhet a béke

Nemzetközi jogászok véleménye szerint elképzelhető, hogy a NATO Jugoszlávia elleni büntetőakcióját jogi szempontból hasonlóan bizonytalan formulával zárják le, mint amilyen ingatag felhatalmazással kezdték márciusban. Eltérnek a vélemények ugyanis arról, hogy a bombázások után Koszovóba vonuló KFOR-csapatok békefenntartó vagy megszálló céllal érkeznének, mennyi időre szólna és ki adná számukra a megbízást. A tizedik hete zajló légiháborúban mindenesetre ígéretes fordulat, hogy Milosevics jugoszláv elnök elfogadta az Európai Unió és Oroszország képviselői által átnyújtott békejavaslatot.

Győztes-e a győztes

Megoszlanak a vélemények Szlovákiában arról, hogy ki is volt a múlt szombati köztársaságielnök-választás valódi győztese. Bár Rudolf Schuster, a négypárti kormánykoalíció közös jelöltje tizennégy százalékkal több szavazatot szerzett, mint a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) színeiben indult Vladimír Meciar, sokan az egykori miniszterelnök megerősödéséről beszélnek.

A hóhért akasztják

Kegyelmet kért bíráitól a Kurd Munkapárt vezére, az 51 éves Abdullah Öcalan, akit Isztambultól mintegy 50 kilométernyire, a Márvány-tenger déli részén egy börtönszigeten tartanak fogva. A kurd forradalmárt több mint 35 ezer ember haláláért tartják felelősnek. Letartóztatását megelőzően hosszú hónapokon át valóságos hajszát folytattak utána a török hatóságok, miközben ő bolygó hollandiként országról országra menekült. Végül a görög külügyminisztérium segítségével jutott el Kenyába, ahol egy török üzletember repülőgépére hurcolták, és Törökországba szállították.

Belföld

Családban marad

Mindössze egy "házasságban" meglevő természetes nézeteltérésekhez hasonlították a lapunknak nyilatkozó kormánypárti politikusok a pártjaik között a nyilvánosság előtt is megjelenő vitákat. A héten ugyanis mindegyik koalíciós párt "beszólt" kissé a másiknak.

A tévé háza tája

Minap az egyik szocialista képviselő kisgazda farmergazdaságnak nevezte a közszolgálati Magyar Televíziót. Mondta ezt azért, mert – ahogy múlt heti számunkban írtuk is – nagyarányú személycserék zajlanak a nagy múltú televízióban. A Magyar Újságírók Szövetsége a jövő hétre ígér állásfoglalást, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) viszont már e héten jelezte nemtetszését, hogy a radikálisan jobboldali Magyar Demokrata szerkesztőjét nevezték ki hírigazgatónak.

Csurka-féle kis revízió

Újabb, nagy indulatokat felkavaró bejelentést tett Csurka István pártelnök szerdai sajtótájékoztatóján. A MIÉP szerint az esedékes koszovói békerendezés után Magyarországhoz kellene csatolni délen a Zombor–Verbász–Szenttamás–Törökbecse–Nagykikinda-vonal által, északon pedig az országhatár által körülfogott területet. Ez a visszacsatolás nem az egész Vajdaságot érintené, hanem annak alig egy harmadát kitevő, magyarok által lakott területet. Csurka István szerint az ott élő több mint 300 ezer fős magyarság egy ENSZ által felügyelt népszavazással dönthetne hovatartozásáról. "Egy kis népvándorlás és egy kis áttelepedés" nemcsak Magyarország és Jugoszlávia viszonyát rendezné, hanem tartós békeállapotokat is teremtene – tette hozzá a pártelnök, aki meg van győződve, hogy ez a vajdasági magyarok többségében hatalmas örömöt eredményezne. Elképzelésükhöz egyelőre Magyarországon keresnek híveket. Ezt a célt szolgálják majd a hétvégi trianoni évfordulón rendezett MIÉP-megemlékezések is. Simicskó István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese nem sok esélyt lát arra, hogy Csurka akár a közvéleményt, akár a parlamenti pártokat maga mellé tudná állítani az ügyben. A MIÉP-en kívül sem kormánypárti, sem ellenzéki parlamenti pártok képviselői nem támogatták a vajdasági területek visszacsatolására vonatkozó javaslatát. "Mi itt könnyen magyarkodunk, de tekintettel kell lennünk a szóban forgó területeken élő magyarokra is, hogy ne nehezítsük a helyzetüket" – mondta Atyánszky György kisgazda képviselő Csurka nyilatkozatára reagálva, melyet elhamarkodottnak és rossz időben előhozottnak tart. Kósáné Kovács Magda (MSZP), az Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottság elnöke leszögezte: amit Csurka István rögtönzött sajtótájékoztatóján, azon egy nemzet sorsa múlhat. A mi nemzedékünk feladata a megörökölt gyűlölet sebeinek meggyógyítása. Aki új sebeket fakaszt, az az egész nemzetnek árt, még akkor is, ha a kabátján a Bocskai-sujtást nemzetiszín? szalagból készítteti is el – fejtette ki az elnök asszony.

Folytassa Lockheed

A Lockheed-ügy tisztázására a kancellária által felkért bizottság megállapította, hogy a három államtitkár által aláírt levéltervezetek egyikét sem küldték el a címzettnek. A bizottság arra a megállapításra jutott, hogy a Népszava cikkében közölt irat az eredeti levéltervezettől több lényeges ponton eltér. Az RTL Klub szerint Steven M. Jones hamisította meg az ominózus levelet. A Lockheed vezetői állítólag gyerekesnek tartották az ötletet, és attól féltek, ha Jones lesz a nagykövet, akkor a cég nem vehet részt a magyar vadászgép-tenderen. Ezért lebeszélték az államtitkárokat a levél elküldéséről. Jones azonban meghamisította a levelet. A Népszava közleményben reagált a vizsgálatra: amennyiben Jones hamisította meg a levelet, az csak növeli a botrány súlyát, ugyanis azt bizonyítja, hogy felelős magyar államtitkárok olyan személyt kezeltek bizalmi emberként, aki még hivatalos kormányzati iratok meghamisításától sem riad vissza. A Népszava szerint: "megnyugtató, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban annak ellenére megtalálták a Fidesz-Lockheed botrány alapjául szolgáló levél eredetijét, hogy Selmeczi Gabriella a botrány kirobbanása után úgy nyilatkozott: megsemmisítették azt. Ha elfogadjuk a Miniszterelnöki Hivatal megfogalmazását, hogy hamisítás történt, akkor azt minden bizonynyal Steven M. Jones követte el, amit a kormányhivatal vizsgálata is valószínűsít. Ugyanakkor a Népszava visszautasít minden – a kormányzati körökben előszeretettel alkalmazott – inszinuációt, amely szerint a Népszavának a levél megváltoztatásához bármilyen módon köze lenne." (MTI)

Bűn és bűnhődés

A Juszt László által főszerkesztett Kriminális cím? hetilapban olyan dokumentumok láttak napvilágot, amelyek a rendőrség gyanúja szerint államtitoknak minősülnek. Az ügy kapcsán a Magyar Televízió szerződést bontott Juszttal. A rendőrség házkutatást tartott az újságíró lakásában, irodájában és vidéki birtokán, majd ő maga is a rendőrség vendégszeretetét élvezhette egy éjszakán át.

Provokáció a cigánymentesítési határozat

Ismeretlen személyek a Magyarországi Skinhead Mozgalom Borsod–Abaúj– Zemplén Megyei Egyesülete és a Cigánymentes Homrogdért Egyesület nevében halálos fenyegetést tartalmazó levelet küldtek a homrogdi cigány kisebbségi önkormányzathoz, valamint egy roma családnak. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke a helyszínen járva meggyőződött arról, hogy a falu mélységesen elítéli a levélírókat. Egyúttal nehezményezi, hogy az encsi rendőrkapitányság csak a sokadik feljelentésre intézkedett.

Álamerikai massza

A Honvédelmi Minisztérium Protestáns Tábori Püspöksége szervezésében először rendezték meg Magyarországon az 1867-ben Angliában alakult Keresztény Katonai Társaságok Szövetsége tanácskozását a balatonkenesei Honvéd Üdülőben. A tanácskozássorozaton a NATO-tagállamok katolikus és protestáns felekezetekhez tartozó tábori lelkészein kívül több, öszszesen huszonkilenc ország képviselteti magát. Megnyitójában Szabó János honvédelmi miniszter a következőket emelte ki: "Magyarország ma válaszút előtt áll. Vagy bátran felvállalja múltját, őseinktől ránk hagyott keresztény örökségét, annak normáit, erkölcsi tartást adó hazafiságát, az örökséggel együtt ránk hagyott isteni áldását, a Magyarok Nagyasszonyának őrző oltalmazását, vagy egy posztkommunista kapitalizmus, egy álamerikai pénzistenimádó szemlélet fogja szétzülleszteni sorainkat, és alakít majd át bennünket jellegtelen masszává." Lapunknak a jövővel, illetve a felekezetsemleges tábori lelkészi szolgálattal kapcsolatos kérdésére Szabó János megerősítette: "A tábori szolgálat felfejlődőben van, a következő években ez meg fog erősödni, és a sorkatonák részéről is egyre nagyobb lesz az igény." A rendezvény házigazdáit Csuka Tamás protestáns püspök képviselte. Arra a kérdésre, hogy milyen elvek alapján szerveződik a Honvédségen belül a tábori lelkészi szolgálat, elmondta, hogy a kormányrendelet értelmében a négy történelmi egyház, a katolikus, a két protestáns és az izraelita alakít tábori lelkészséget. Az összes többi bejegyzett felekezet a protestáns tábori püspökségen keresztül szervezheti meg saját lelkigondozói szolgálatát. Nézete szerint a konferencia magyarországi megrendezésének célja, hogy a kelet-európai nemzetek is bekapcsolhatóak legyenek a mozgalomba. Arra a kérdésre, hogy a Magyarországon bejegyzett keresztény egyházak közül a negyedik legnagyobb, és 1996 óta a Honvédelmi Minisztériummal kötött megállapodás alapján tábori lelkészi szolgálatot is ellátó Hit Gyülekezete miért nem kapott meghívót, a püspök azt a választ adta, hogy ők valójában csak a helyet biztosítják, a meghívásokkal kapcsolatban a Keresztény Katonai Társaságok Szövetsége az illetékes. Béres Sándor, a Hit Gyülekezete tábori lelkészi szolgálatának a vezetője kérdésünkre megerősítette: csak a négy úgynevezett történelmi egyház képviselői kaptak meghívót, felekezetük nem. Kifejezte reményét ugyanakkor, hogy egyedi esetről van szó, és a Magyar Honvédségben továbbra is érvényesül az elmúlt években tapasztalt vallási türelem. "Meggyőződésem, hogy NATO-tagságunk új lehetőségeket ad felekezetünk szolgálata számára is" – mondta a tábori lelkész.

Hit és értékek

Etióp rejtély

A frigyládáról a Biblia mint Isten földi jelenlétének kézzelfogható bizonyítékáról beszél. Az ószövetségi időkben színarany fedele, a "kegyelem trónszéke" fölött jelent meg Izrael Istene dicsőségben, hogy népét engeszteléséről és gondviseléséről biztosítsa. Ebben őrizték Mózes kőtábláit, háború idején pedig a frigyláda vonult a zsidó hadsereg előtt, hogy győzelemre vezesse azt. A szövetség ládájának azonban több mint kétezer-ötszáz évvel ezelőtt ismeretlen körülmények között nyoma veszett, így a bibliai üdvtörténet egyik legnagyobb rejtélyévé vált. Hollétéről azóta is legendák keringenek. Etiópiában ezzel szemben erősen tartja magát egy hagyomány: a láda nem veszett el, és hogy hol van, nem kérdéses – jelenleg is náluk tartózkodik.

A szellem erejével

Az okkultizmus gyökereivel foglalkozó sorozatunk első részében a babilóni és egyiptomi vallás "parajelenségeivel" foglalkoztunk az ószövetségi kinyilatkoztatás szemszögéből. Mostani írásunk az antik görög-római "vallási jelenséget" kutatja, amely kétarcúan viselkedett az okkultizmussal szemben: egyrészt tiltotta a mágia és varázslás különféle formáit, másrészt "hivatalból" maga is gyakorolta azokat. Ebbe a mítoszoktól, misztériumoktól és babonaságoktól sűrűn átszőtt szellemi-vallási közegbe robbant bele a kereszténység, amely – legalábbis első századában – a Szellem hatalmas erejével tett bizonyságot Jézus Krisztus megváltói munkája mellett. A Római Birodalom hosszú időre szellemi csatatérré változott, ahol apostolok, evangélisták, a másik oldalon pedig varázslók és mágusok mérték össze erejüket.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!