hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 02. 12. (IV/7) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Csecsenek a Farkascsapdában

Február 4-én Aszlán Maszhadov elnöki rezidenciája fölött már orosz zászló lobogott. A különböző irányból benyomuló hadtestek Groznij központjában találkoztak össze. "Ide jöttünk, itt is maradunk, és többé egyetlen bandita sem teheti ide be a lábát, kész, elég volt" – nyilatkozott a tévékamerák előtt az egyik tábornok. Három nappal később már arról szóltak a tudósítások, hogy Groznijt teljesen felszabadították, jelenleg a még esetleg ott rejtőző terroristák után kutatnak. A katonai vezetők – és Putyin szerint is – ez az egész hadművelet eddigi legjelentősebb fordulópontja.

Megtámadták a CNN-t

Ismeretlen helyről indított elektronikus üzenetek millióival bénították meg számítógépkalózok a héten több óriáscég internetes oldalait. A támadások nyomán az FBI megindította a nyomozást – jelentette az akció egyik áldozata, a CNN amerikai hírcsatorna, amelynek elektronikus hírszolgálata az 1995-ös indítás óta a legnagyobb hacker-támadást szenvedte el.

Egyesül vagy eltűnik

"Az európai uniós tagállamoknak sokkal nagyobb politikai és gazdasági integrációt kell elfogadniuk, ha túl akarják élni a globalizációs korszakot – fejtette ki Romano Prodi, az unió kormányának tekintett Európai Bizottság elnöke ötéves hivatali idejére vonatkozó programnyilatkozatában. – Ha az európai államok nem tudnak magasabb szinten egyesülni, nem fognak megmaradni. Ha lekésünk erről a találkozóról, el fogunk tűnni a világ térképéről" – kongatta meg a vészharangot az unió feje.

Az ezerarcú Haider

Jörg Haider saját bevallása szerint politikai példaképé-nek a Habsburg származású Johann főherceget tartja, aki a Monarchia nagy szociál-reformere és első populistája volt, de politikai gondol-kodására mostohaapja, a hajdani SS-parancsnok Friedrich Peter is nagy hatást gyakorolt. Európaszerte sokan próbálják megfejteni a talányt: hogyan válhatott egy vidéki tartományfőnök Mozart és Mária Terézia mellett a harmadik legismeretebb osztrák személyiséggé?

Ötszáz civil áldozat

Jugoszlávia tavalyi NATO-bombázása a Human Rights Watch nev? emberi jogi szervezet kimutatása szerint 90 különböző bevetés során mintegy ötszáz polgári lakos életét követelte. A számadat jócskán felülhaladja az Egyesült Államok és szövetségesei által elismert 20-30, civil áldozattal is járó támadást, viszont nem éri el a jugoszláv vezetés bejelentette többezer halálesetet.

Politikai őrváltás Zágrábban

Horvátország szakítani készül múltjával: az elnökválasztás második fordulójából Stipe Mesic, a Horvát Néppárt (HNS) alelnöke, nyugat-orientált politikus került ki győztesen. "Szeretném meggyőzni a világot arról, hogy Horvátország Európa része" - jelentette ki elnökké választása után. Az új horvát köztársasági elnök kijelentette: azért fog dolgozni, hogy Horvátország mielőbb elérje stratégiai célját, az EU- és NATO-tagságot.

Belföld

Sztrájk és morál

Egyetlen szó nem sok, de ha jól figyeltem, ennyi jót sem mondott a média a vasutasok sztrájkjáról. Ha hihetünk a tárgyilagos, jó szándékú és szolidaritástól duzzadó kommentároknak, hírösszeállításoknak, akkor aligha van még egy olyan jó jövedelmű, ám mégis csupán a maga szűk érdekeivel törődő, a fától az erdőt nem látó, önpusztító, sőt ostoba társadalmi csoport, mint a vasutasok… Azaz hogy pardon, nem is a vasutassággal van baj, csak egy kis részének egy naponta csökkenő még kisebb részével, de még csak nem is azzal igazán, hanem a beste szakszervezeti górékkal, akik bezzeg felveszik a MÁV-tól a vastag stexet, palotákban laknak, bársonyos a tenyerük, de szívóskodnak. Holott pedig a MÁV – amelyet még az ág is húz, mint a közmondásos szegény embert – olyan, de olyan nagyvonalú szeretne lenni.

Önálló hang a jobboldalon

Herényi Károly: "Túlságosan éber a veszélyérzetük…" Fotó: V. Z.

Egyházügyi furcsaságok

A lelkiismereti és vallásszabadságról szóló 1990/IV. törvény módosítására irányuló kormányzati törekvések a hatalomváltás után felhagytak a száz év honosságot és tízezer főt követelő egyház-alapítási feltétellel, és tavaly – egyebek mellett – elsősorban az európai jogharmonizációra hivatkozva folytatódtak. Ennek értelmében a csatlakozás egyik feltétele jogrendszerünk uniós normákhoz való igazítása, melynek egyes vélemények szerint a vallástörvényt is érintenie kellett volna.

Tiltakozások a rasszizmus ellen

A főváros náci uralom alól való felszabadulásának 55. évfordulója alkalmából a társadalom széles rétegeinek és a politika szinte minden irányzatának képviselői (jobbról-balról) összesen mintegy tizenhét rendezvényt fognak tartani.

Súlyosbodó droghelyzet

A magyarországi kábítószerhelyzetről adott közre jelentést a héten az Ifjúsági és Sportminisztérium. A közel kétszáz oldalas füzetből kiderül, hogy a rendszerváltást követő években mind a drogfogyasztás módja, mind a beszerzési források és ezek büntetőjogi megítélése átrendeződött hazánkban. Az illegális kábítószer-kereskedelem szempontjából a kilencvenes évekre tranzitországból célországgá váltunk, szélesebb lett a beszerezhető drogok választéka, és kialakult egy stabil belső piac is.

Hit és értékek

Mi a karizmatikus kereszténység

A kereszténység kifejezés nem fordul elő a Bibliában. Jézus és tanítványai az Ószövetség könyveiben található kijelentésekkel, próféciákkal igazolták az új szövetség eseményeit az emberek előtt. Gondosan ügyeltek arra, hogy az evangéliumban ne egy ószövetségi kijelentésekkel ellentétben álló hit- és tanrendszert lássanak, hanem egy olyan zsidó személy életét, munkásságát, akinek földi sorsa, tettei, megfeszítése, feltámadása mint történelmi (üdvtörténeti) tények teljesen és pontosan megfelelnek annak a messiási várakozásnak, mely a zsidó próféták előrejelzésein alapult a Messiás első eljövetelére vonatkozóan.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!