hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 05. 20. (IV/21) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Elszabadult petárdák

A hollandiai Enschede városka lakói először azt hitték, tűzijáték-bemutatót látnak. Székeket hoztak ki a házuk elé, hogy jobban lássanak. Pár percen belül azonban – egy hatalmas erej? robbanást követően – lángba borult az ES Fireworks nev? gyár. A héten még két helyen: a spanyolországi Valencia közelében, illetve az Egyesült Államokban is felrobbant egy-egy tűzijátékot előállító gyár.

Császár és isten

Japán militarista múltjára utaló emlékeket ébresztett Mori Josiro japán miniszterelnök, amikor hétfőn az ország "isteni" jellegét és a császár kiemelt helyét hangsúlyozta. "Japán isteni nemzet, ahol a császár központi helyet tölt be" – mondta parlamenti képviselők egy csoportja előtt elhangzott beszédében, amelyet élesen támadott a liberális sajtó és az ellenzék. Mori kormányfő utólag elnézést kért a megjegyzések miatt.

Arafat Jeruzsálem kapujában

A hét eleji fegyveres összetűzések a sziréna hangjaira való kétperces néma vigyázállással kezdődtek a palesztin autonómia területén, ahol így emlékeztek meg a "Katasztrófa Napjáról". Palesztin értelmezésben ez azonos az izraeli Függetlenség Napjával. Ezt követően az Arafat vezette Fatah irányításával kezdetét vették a tiltakozó megmozdulások. A "Tragédiára" való emlékezésen túli cél az izraeli börtönökben fogva tartott 1600 palesztin szabadon engedésének kivívása volt.

Őrizetben az ENSZ réme

Megkerült végre Foday Sankoh, akinek Forradalmi Egységfront (RUF) nev? gerillacsoportja május eleje óta tartott fogva ötszáz ENSZ-békefenntartót. A lázadóvezér letartóztatásával azonban még nem értek véget a problémák az Afrika nyugati partjánál fekvő Sierra Leonéban.

Anyák a fegyverek ellen

Magyarországgal ellentétben, az Egyesült Államok május második vasárnapján ünnepli az anyák napját. Idén egymillió amerikai anya úgy határozott: hathatósabb fegyverviselési törvényeket követelve felvonul a fővárosban, Washingtonban. Így kívánják elejét venni olyan eseteknek, mint ami Colorado államban történt, ahol egy középiskolában két diák fegyveres ámokfutása 15 halálos áldozatot követelt, vagy Michigan államban, ahol egy hatéves kislányt lőtt le egyik osztálytársa.

Belföld

Távozó békejobbosok

Egyes sajtóértesülések szerint távozik posztjáról a kulturális tárca egyházi ügyekért felelős helyettes államtitkára. Semjén Zsolt távozásáról napok óta keringenek hírek a sajtóban. Távozásának okaként a Békejobb 2000 nev? szerveződésben vállalt szerepét jelölik meg. Semjén Zsolt köztisztviselő létére túlzottan nagy politikai szerepet vállalt a fenti szervezetben – állítják kormánypárti forrásokra hivatkozva. Szerettünk volna helyt adni lapunkban Semjén Zsolt személyes álláspontjának kifejtésére, azonban többszöri próbálkozással sem sikerült őt elérni.

Aggályos passzus

Az egyházi ügyekért felelős Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma sem ért egyet a vámtörvény egyházakat érintő szakaszával – derül ki Rockenbauer Zoltán miniszternek az Országgyűlés Emberi Jogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottságának elnökéhez írt leveléből.

Az ismeretlen fideszes ügye

Gyuga Pál politikus, Zala megye 3. számú választókörzetének fideszes támogatottságú országgyűlési képviselője soha nem szólalt fel a parlamentben, nevéhez egyetlen beadvány, módosító indítvány vagy iromány sem fűződik, jelenleg egy bizottságnak sem tagja, a T. Házban eldugott helyen ül, mégis ismert közéleti szereplő lett. Egy (jog)vitás gazdasági ügyet ugyanis őrző-védő erőemberekkel intéztetett el, kissé drasztikusan. Az ellenérdekelt osztrák cégvezető Magyarországot bírálja.

Hathatós magyar segítség a Pándy-ügyben

A magyar rendőrség segítségével kulcsfontosságú információkhoz jutottak a belga hatóságok a hírhedt református lelkész, a brüsszeli mészárosnak is nevezett Pándy András ügyében – értesült a Hetek. A magyar rendőröknek köszönhetően sikerült megtalálni azokat a személyeket, akik a meggyilkolt családtagok szerepét játszották el a lelkész környezetében. A belga hatóságok a héten zárták le a nyomozást, az ügy tárgyalása jövőre kezdődik Brüsszelben.

A rendőrség tehetetlennek tartja magát

Egyre több sajtóorgánum "feszegeti" azt, hogy a társadalomra, a családokra és a hátrányos helyzet? fiatalokra oly veszélyes prostitúciót azért nem lehet Magyarországon visszaszorítani, mert bizonyos politikai és hatósági körök támogatását is élvezik. Egyre többen állítják ugyanis: "Fejétől bűzlik a hal." Konkrétumok nincsenek, találgatások viszont igen. A rendőrség pedig tehetetlennek tartja magát.

Hoppon maradt jelölt

Hét éve nem szavazott le az Országgyűlés Külügyi Bizottsága szaktárca által ajánlott jelöltet. Katona Tamás volt MDF-es, majd MDNP-s, egykor népszerű politikus most a kormányoldal kellő támogatásának a hiánya miatt – még – nem utazhat Lengyelországba.

Hit és értékek

A leleplezett Fátima

A "megváltozott korszellem" tükröződik abban, ahogy a katolikus egyház "tudatosan és egyre nagyobb adagokban szolgál az utóbbi időben természetfeletti témákkal" – állítja az olasz La Stampa cím? napilap II. János Pál pápa múlt heti fátimai zarándoklatához fűzött kommentárjában. Az eseményt – amelyen nyilvánosságra hozták a 83 évvel korábban, 1917-ben történt látomások harmadik, eddig a Vatikán egyik legféltettebben őrzött titkának számító jelenés tartalmát –, az olasz lap a "médiaszer? mítoszépítés egyházi stratégiája" mintapéldájaként elemzi. Meglepő, hogy nem szólal meg a világi kultúra, amikor a média objektív tényként, tudósítandó eseményként számol be a Madonna megjelenéséről a portugál pásztorgyermekek előtt – véli a La Stampa. Egy portugál napilap, a Publico szerint a Vatikán tudatosan "csepegtetett módszerrel hozza nyilvánosságra" a fátimai titkokat.

A Dávid házából való Mirjám

Az Újszövetségnek talán egyetlen alakja köré sem szerveződött az évszázadok során annyi mítosz, legenda és vallásos dogma, mint Mária, Jézus anyja köré. A babilóni Talmudban rendesen csak Sztadá, azaz "Hűtlen" néven említik; az iszlám vallás szent könyvében, a Koránban Jézus állandó jelzője a "Mária fia"; a katolikus teológiában pedig a "szeplőtelenül fogantatott örök szűz" alakja Jézussal egyenrangú "társmegváltóvá" magasztosult. Alábbi cikkünkben az újszövetségi Mária személyét, szerepét kíséreljük meg röviden bemutatni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!