hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 05. 27. (IV/22) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A szakma becsülete

Szinte még ki sem lábalt az Egyesült Államok elnöke, Bill Clinton a Paula Jones-per kapcsán körülötte támadt botrányból, máris újabb megpróbáltatás elé kell néznie. Az Arkansasi Kerületi Bíróság döntésétől függ ugyanis, hogy folytathatja-e ügyvédi gyakorlatát Arkansasban. A retorzió szagú döntéssel Clinton mindenesetre az első olyan amerikai elnökként vonulhat be a történelembe, akit hivatali ideje alatt tiltanak el ügyvédi praxisától.

Hillary új kihívója

Rudolph Giuliani, New York polgármestere egy héttel ezelőtt bejelentette: a továbbiakban nem vesz részt a szenátori címért folyó versengésben. Kifejtette, hogy egészsége fontosabb a számára, mint Hillary Rodham Clinton ellen folytatott kampánya. "Amikor valaki érzi halandóságát és emberi mivoltát, akkor elsősorban az élteti, ha az egészségével törődik. Ez az idő nem alkalmas számomra, hogy a hivatal után loholjak" – mondotta, utalva az elmúlt hónapban megállapított daganatos betegségére.

Újságírók végzete Afrikában

Miguel Gil Moreno spanyol operatőr, az egyik meggyilkolt újságíró. Pokoli front     Fotó: Reuters

Szövetségbe forrt régiók

Putyin hivatalos elnöki pozícióba lépése után Oroszországban a reformok új időszaka kezdődött el. Most éppen a közigazgatás került sorra: Putyin aláírta az ország hét szövetségi kerületre történő felosztásáról szóló rendeletet. Ezekbe tartozik majd mind a 89 oroszországi szövetségi egység, melyek megőrzik a maguk eddigi belső vezetési struktúráját, azonban sokkal erősebben fognak függni Moszkvától. Az új szövetségi körzetek élén az elnök képviselői állnak majd. Ilyen intézmény régóta létezik: már a 90-es évek elején elnöki képviselőket neveztek ki mind a 89 régióban, csakhogy a Kreml rajtuk keresztül nem tudott nagy hatást gyakorolni az egyes régiókra. Jelenleg a képviselők száma sokkal kevesebb, jogaik pedig jelentősen megnövekedtek. Ahogy az egyik volt képviselő kifejezte magát, "ennek az intézménynek vonalasabbnak és keményebbnek kell lennie a jövőben".

Fordulatért kampányol a klérus

Mexikóban hetvenegy év után először léphet újra a politikai arénába a katolikus egyház. Az előjelek alapján a nagy visszatérés valószínűleg nem marad nyomtalanul: könnyen elképzelhető ugyanis, hogy a július 2-án tartandó elnökválasztást követően a burkoltan a katolikusok támogatását élvező ellenzéki politikus, Vicente Fox ülhet az elnöki bársonyszékbe. A mexikói helyzetről a Washinton Post készített összeállítást.

Belföld

A keszthelyi ingatlanháború folytatódik

Gyuga Pál, Zala megye 3. számú választókörzetének képviselője a Fidesz-frakció szerdai etikai bizottsági ülése előtt bejelentette: kilép a kormánypárti képviselőcsoportból, politikusi pályafutását független képviselőként folytatja.

A miniszter félrelépett

A Fideszben és a kormányban is vannak olyan személyek, akik már korábban tudtak arról, hogy Deutsch Tamás ifjúsági és sportügyekért felelős miniszternek házasságon kívüli gyermeke született titkárnőjétől. A közvélemény csütörtökön a Blikk cím? bulvárlapból értesülhetett az eseményről, két héttel az után, hogy Deutsch Zalán meglátta a napvilágot. A Heteknek nyilatkozó kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt leszögezték: magánügynek tekintik a kérdést.

Több szerkesztőségben a sajtóvesztegetési terv

Több laphoz és legalább egy kereskedelmi televízióhoz is elküldték azt a Dobos Ferencnek, az FKgP Borsod megyei szervezete megbízott társelnökének tulajdonított tanulmányt, amely a média pénzzel való korrumpálását javasolja Torgyán József pártelnöknek. Több országos orgánumnál már kezdettől kétségesnek tartották a "csomag" hitelességét, ezért nem is közölték azt – értesült a Hetek megbízható forrásokból. Lányi Zsolt, az FKgP alelnöke politikai gengszterizmusnak tartja a történteket.

Elkészült a népszámlálás végleges listája

Összeállt az a végleges lista, amely alapján a jövő év februárjában anonim, azaz név nélküli népszámlálást tartanak. A kérdőív a személyekre vonatkozóan 25, a lakásokkal kapcsolatban 15 kérdést tartalmaz. A lista összeállítása során figyelembe vették a módosító kéréseket – tájékoztatta Czibulka Zoltán, a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási főosztályának vezetője a Heteket.

Úgy néztünk ki, mint két Muppet show-figura

Most lehet igazán hálás az uborkaszezon rémétől fenyegetett újságíró Ambrus Attilának. Elég ugyanis beülni a harmincszoros bankrabló perének valamelyik tárgyalási napjára, s a harmincsoros tudósítás alapanyaga percek alatt rendelkezésére áll. Azok számára pedig, akiket az erdélyi születés? Ambrussal kapcsolatban a "hát magyar földön már egy valamire való bankrabló sem terem?" gondolata kínoz, szintén jó hírünk van: a másodrend? vádlott és tettestárs Orbán Gábor tőről metszett magyar, és sem vagányságban, sem jó modor tekintetében nem marad el a Viszkis mögött. Sőt. Választékos beszéde és hangulatos előadásmódja akár egy talk-show házigazda szerepére is alkalmassá tenné. Kérdés, van-e affinitása a m?fajhoz. Amennyiben igen, csupán egy bizonytalansági tényezővel kell számolnia: nem telítődik-e a pálya tehetséges fiatalokkal, míg ő sokéves börtönbüntetését tölti majd.

Hit és értékek

Megszerezzük, ha kell, erővel

A karrier és a siker érdekében akár az erőszak alkalmazásától sem riadna viszsza a mostani fiatal generáció egy része. Mintakövetőkből mintaadóvá váltak gyermekeink, s ezt a fordulatot a média eredményesen aknázza ki azzal, hogy igyekszik az ifjú fogyasztókba beleprogramozni a mindenkori piaci trendet. Ráadásul a társadalom korábban meghatározó csoportjait váratlanul érte a gyors gazdasági és politikai változás a kilencvenes évek elején, ezért nem "dolgoztak ki" modern és használható értékmodellt, ami a mai fiatalságnak vonzó lehetne.

XII. Pius tudott a népirtásokról

A The Times cím? angol napilap jelentése szerint egy római bolhapiacon megtalált feljegyzések arra utalnak, hogy a vatikáni brit követ "a második világháború alatt rendszeresen tájékoztatta XII. Pius pápát a nácik gaztetteiről".

A Választott Város

Jeruzsálem neve hatszázötvenhétszer fordul elő az Ószövetségben és százötvenhétszer az Újszövetségben. A várost összesen hetven különféle néven nevezi – jobban mondva becézi – a Biblia: "választott város; Isten hajléka; kedves ünnepek városa; nyugalom hajléka; szent sátor; Sion leánya; az Úr örömének városa; az Úr királyi széke; szép és elkényeztetett asszony; tökéletes szépség; az egész föld öröme; népem kapuja; nyájnak tornya; igazság városa; Nagy Király városa" – és hosszan folytathatnánk a sort. A zsidóságot és kereszténységet – a Biblián keresztül – elszakíthatatlan szálak fűzik Jeruzsálemhez, de a városhoz való szellemi kötődés igényét más vallások, így az iszlám is régen megfogalmazta.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!