hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 03. 07. (VII/10) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A Liga öngóljai

A Sínai-félsziget legdélebbi csücskén fekvő Sharm el-Sheikh igazi gyöngyszem. Nem véletlen, hogy Hoszni Mubarak elnök itt rendezte be irodáját: az ázsiai földrészhez tartozó arab országok magukhoz némileg közelebbinek érezhetik a helyet, a nemzetközi sajtó képviselői pedig legalább nem a kairói elnöki palotát övező nyomornegyedeket filmezik a tárgyalások szünetében. A hagyományosan nyugati turistáktól és búvároktól hemzsegő, mintegy harminckét kilométer hoszszan elnyúló pihenőhely a múlt hét végén ismét fontos politikai eseménynek adott otthont. Az Arab Liga képviselői – botrányoktól korántsem mentes – tanácskozásuk eredményeképpen az Irak elleni háború elutasítása mellett foglaltak állást. 

Az orosz kézifék

– Putyin elnök franciaországi látogatásán azt mondta, hogy Oroszország szükség esetén élhet a vétójogával az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Irakkal kapcsolatos új amerikai határozattervezettel szemben. A legutóbbi hírek szintén arról szólnak, hogy Franciaországgal együtt Önök sem adják be a derekukat a jövő heti szavazás során.– Hangsúlyoznom kell, hogy egy probléma megoldásának rendszerint nem csak egy változata van. Általában két-három ilyen létezik. Tételezzük fel, hogy Oroszország, Németország, Kína és még néhány állam saját határozattervezetüket adják be a Biztonsági Tanácsba, amelyben azt javasolják, hogy ne alkalmazzanak katonai erőt. Ilyen esetben az amerikaiak valószínűleg élnének a vétó jogával. Vajon miért nem javasolták az iraki válság kapcsán az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását? Hiszen az iraki kérdés globális jellegű. Az események ilyen fordulata azonban kényszeríthetné az Egyesült Államokat, hogy mondjon le a március elejére tervezett hadműveletekről, és halassza el azokat legalább őszig. 

Kit sújt a kontroll?

Márer György, New York

Felmelegített koalíció

Ausztriában azt szokták mondani, hogy felmelegítve csak a káposzta jó. Wolfgang Schüssel kancellár figyelmen kívül hagyta ezt a mondást, amikor a választások után 96 nappal ismét politikai frigyre lépett a legutóbbi választásokon jelentősen meggyengült Szabadságpárttal.

Belföld

Sértések első vérig

Míg a fő áramlatot jelentő Kunczéék az SZDSZ elkisgazdásodásától óvtak, addig a rebellis Fodorék a liberális párt elfideszesedésére hívták fel a figyelmet. Röviden így foglalható össze az SZDSZ hétvégi kongresszusának a pulpitusról elhangzott, nem túl hízelgő üzenetváltása. A SZDSZ tagjainak jót tehetett a kormányváltás, mivel a kongreszszus előtt sorakozó autók "minősége" az országgyűlési választások előtti helyzethez képest igencsak feljavult. A korábbi kis és közepes szürke átlagautókhoz képest már felsőkategóriás járgányok is (újra) megjelentek a kongresszuson, igaz, árulkodó a fejlődés mibenléte: sok a BIT-es, azaz az állami rendszám. No persze, a miniszteri és államtitkári Audik is szépen mutattak a Dorottya udvar előtti placcon. Tehát már a kapuban látszik: kormányon az SZDSZ. 

Fémlenin, gipszsztálin

Dunaújváros keresve sem találhatott volna jobb ingyenreklámot jelenleg is zajló szobormizériájánál. Tudniillik V. I. Lenin 1990-ben ledöntött szobrát akarják a korábbi helyétől száz méterre lévő múzeum kertjében felállítani. A helyi és országos ellenzék persze lecsapta a feldobott labdát, a szocialista városvezetés szerint azonban megint luftot rúgtak a fiúk. 

Kimaradhat a Fidesz az MTV kuratóriumából

"Szavazhatnánk együtt a Fidesszel, de miért kellene nekünk bárkivel együtt szavazni? Az MDF a maga útját járja" – jelentette ki lapunk kérdésére Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. Az MTV kuratóriumában fele-fele arányban vehetnek részt kormánypárti és ellenzéki delegáltak, míg azonban a kormánypártok kettő-kettő arányban dűlőre jutottak egymással, addig a Fidesz három-egy arányban szeretne részesülni az MDF-fel szemben a kuratóriumi helyekből. "Egyedül mi vagyunk az a párt, aki következetesen ragaszkodik ahhoz a konszenzushoz, hogy a pártok a parlamenti mandátumaiknak megfelelően vegyenek részt a közmédiumok ellenőrzésében" – állította Szalai Annamária, a Fidesz médiapolitikusa. Újhelyi István, az MSZP médiapolitikusa szerint négy pártból három az MTV működőképességét tartotta szem előtt, ezért törekedtek megegyezésre.

Hit és értékek

Európa és a szekták

Múlt heti számunkban írtunk az európai közvéleményben felerősödött Amerika-ellenesség egyik vonásáról, az Egyesült Államok mint "minden szekta őshazája" iránti előítéletekről. (Barna és vörös Amerika.) Ezek a fenntartások tükröződnek a Bush elnök hitét bemutató olyan európai írásokban is, mint a Der Spiegel 2003. február 17-ei címlapsztorija. Az európai és magyar médiában egyaránt időről időre megjelenő félreértésekért és csúsztatásokért nemcsak az újságírók a felelősek, hiszen még a vallásszociológia atyjának tekintett Max Weber is mást értett az egyház és a szekták fogalma alatt, mint az egyik legjelentősebb keresztény szerző, Szent Pál.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!