hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 02. 04. (IX/5) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

barna foltokkal

A 2005. év számos évfordulót tartogat Ausztria számára: idén ünneplik a második köztársaság hatvanadik, az államszerződés ötvenedik és az Európai Unióhoz való csatlakozás tizedik évfordulóját. Az országban azonban nagy vita dúl arról, hogyan kell megemlékezni a múltról. Míg 1985-öt és 1995-öt emlékévnek nyilvánították, 2005-öt a jobboldali kormány – egy német szójátékból kiindulva – a gondolat évének nevezte ki. A liberális újságírók egy része azonban ezt átkeresztelte a "hátsó gondolat évének", míg más részük a "gondolat nélküli évről" beszél. Mindkét elnevezés jogos.

Kerítés állami segédlettel

Amikor Németország 2002-ben legalizálta a prostitúciót, az eredeti szándék a szexkereskedelem lelassítása és a szervezett bűnözés visszaszorítása volt. A munkanélküliek számának nagyarányú megnövekedése és a munkanélküli program megreformálása után azonban a törvény révén mára olyan képtelen helyzet állt elő, amelyben a szociális ellátórendszer a szexipar céljait és terjedését szolgálja.

Tinisztár vagy gyermekrontó?

A kaliforniai Santa Barbarában megkezdődött az év pere, a Michael Jackson pedofilbotrányához kapcsolódó bírósági eljárás. Egyelőre az esküdtek válogatása van folyamatban, de az előzetes híresztelések szerint a per hat hónapig is eltarthat. A popzene királyának kikiáltott Jacksont akár húszévi börtönbüntetésre is ítélhetik, ha a vádak igaznak bizonyulnak az eljárás során.

Kórházba került II. János Pál

II. János Pál pápát légzési nehézségekkel hirtelen kórházba kellett szállítani a héten. A Vatikán szóvivője szerint nincsen ok az aggodalomra, de a római Gemelli klinika előtt újságírók és imádkozók sokasága várja a híreket – hasonlóan a Jasszer Arafat párizsi gyógykezelése idején néhány hónapja látott jelentekhez. Az orvosok szerint a pápa életkora, általános gyenge állapota, illetve a Parkinson-kór együttesen idézte elő a rosszullétet, de ugyanakkor mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy II. János Pál általános egészségi állapota szükségszerűen rohamosan tovább romlik majd.

Hat magyar áldozat és a megvert fiatalok

A múlt hét végén ismeretlen tettesek hattagú magyar családot mészároltak le a vajdasági Horgoson. A szülőket és a gyerekeket revolverrel, míg a nagyszülőket késsel végezték ki az elkövetők. Bár első reakcióként szinte mindenki az elszaporodott magyarverések szélsőséges megnyilvánulását sejtette az eset mögött, az ügyet vizsgáló szabadkai bíró szerint az etnikai motiváció teljesen egyértelműen kizárható. Mivel a kifejezetten jómódban élő család mindkét lakrészét felforgatták, illetve széleskör? bel- és külföldi üzleti kapcsolatokkal rendelkeztek, a Szerbiában nem ismeretlen maffialeszámolás tűnik a legkézenfekvőbb magyarázatnak. A nyomozásba bekapcsolódtak a belügyminisztérium bűnügyi szakértői is. 

Pax Americana és a török bizalomvesztés

A BBC által készített, és az elmúlt napokban nyilvánosságra hozott egyik felmérés tanúsága szerint az Amerika-ellenes érzelmek Törökországban a legerősebbek. A világ huszonegy országában végzett kutatás George W. Bush újbóli megválasztása kapcsán négy kérdéssel próbálta felmérni az Egyesült Államokról alkotott közvéleményt. A kérdések között az első arról szólt, vajon George Bush újraválasztása mennyire erősíti majd a világ békéjét és biztonságát? Az eredmények szerint a törökök 82 százaléka gondolja úgy, hogy ez az esemény negatív hatással lesz a világra. Ezzel úgy tűnik, a 21 ország közül Törökország véleménye a legnegatívabb.

Hit és értékek

A média új felfedezettjei

Európában ma sem eladható az evangéliumi kereszténység, annak ellenére sem, hogy mára egyértelművé vált: George W. Bush amerikai elnök újraválasztásában jelentős szerepet játszó amerikai evangéliumi keresztényeket ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni. A Time magazin európai és amerikai kiadása ezért ezen a héten különböző címlappal jelent meg. Míg az amerikai kiadás vezércikkben mutatja be az Államok 25 legbefolyásosabb evangéliumi keresztény vezetőjét, addig az európai változat vezető írása arra próbál választ találni, hogyan tudjuk boldogsághányadosunkat minél magasabban a nulla szint felett tartani.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!