hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 03. 04. (IX/9) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Libanon fellázadt

"A hatósági tiltás ellenére 50 ezer bejrúti polgár gyűlt össze a város központjában, a libanoni parlament előtt, magasra tartott táblákkal, melyeken a »Szíria kifelé!«, »Libanon a mi vallásunk!« és »Az igazságot akarjuk: ki ölte meg Haririt?« feliratok díszelegtek. A nemzeti himnuszt énekelték, Szíria-ellenes jelszavakat skandáltak, és időről időre felszólítottak minden libanonit, hogy csatlakozzon a függetlenségi felkelésnek nevezett új népi mozgalomhoz" – adta hírül hétfőn délelőtt a Reuters és az AFP hírügynökség. Nem sokkal később, a délutáni órákban már új hírt kürtöltek világgá a hírügynökségek: "Lemondott a libanoni kormány!"

Nagy változások az arab világban

– George Bush elnök a múlt héten Brüsszelben azt mondta, hogy hosszú távon senki nem élhet békében és biztonságban, ha a Közel-Kelet továbbra is gyilkos ideológiák és tömegpusztító fegyverek után törekvő terroristák bölcsője lesz. Ön szerint melyek ma a legnagyobb veszélyforrások a térségben?– Miután Arafat meghalt, egy új korszak kezdődött el. Olyan új lehetőség tárult elénk, amelyet nem akarunk kihasználatlanul hagyni. Felcsillant előttünk a remény, amelyet szeretnénk továbbadni a gyermekeinknek és az unokáinknak is. Ehhez azonban először is békét és nyugalmat kell teremtenünk a térségben. Ahhoz pedig, hogy béke és nyugalom legyen körülöttünk, a palesztinoknak, elsősorban Abbász úrnak, stratégiai döntéseket kell hozniuk arról, hogy felszámolják a terrorista szervezetek infrastruktúráját. Abbász úr ezt meg tudja tenni, de egyelőre nem látjuk benne a hajlandóságot erre. Szeretnénk hinni, hogy így tesz majd – minél előbb, annál jobb.

Topol-M: kivédhető?

Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy országa olyan rakéták kidolgozását tervezi, amelyeknek semmilyen védelmi rendszer sem lesz képes ellenállni. Putyin elnök egy évvel ezelőtt még azt állította, Oroszország egyedülállóan új stratégiai fegyvereket tud majd előállítani, tavaly novemberben pedig már arról beszélt, hogy olyan új nukleáris rakétarendszer kidolgozása van folyamatban, amellyel egyetlen ország sem tudja majd felvenni a versenyt.

Belföld

A mundér becsülete

A napokban kerül a miniszter elé az a teljes vizsgálati anyag, amelyet Farkas Roland százados nyílt levele alapján rendelt el a honvédelmi miniszter. A vizsgálat nyomán remélhetőleg kiderül, valósak-e azok a súlyos állítások, amivel az afganisztáni misszióban részt vevő törzstiszt a magyarok kiképzését és felszereltségét illette. Szolnokon, a felderítő zászlóalj körletében kedden tartott sajtótájékoztatót Braun László tábornok, a vizsgálat vezetője, melyen igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy a magyar katonák által biztosított területen (60-70 négyzetkilométer Kabul környékén) megtörtént a hadszíntéri kockázatelemzés, és a vizsgálat szerint a kockázat felvállalható mérték? volt. Az általunk megkérdezett katonák szerint egy szóval lehet a kialakult helyzetet jellemezni; nekünk fontos ez a szó: mundérbecsület.

Buszoznak a drogfutárok

Statisztikai adatok szerint kétszeresére nőtt a különböző kábítószer-bűncselekmények miatt indult rendőrségi eljárások száma, ezek döntő többsége kisebb mennyiség? kábítószer birtoklása miatt indult – mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda kábítószer-bűnözés elleni osztályának vezetője.

Kossuth téri gazdák

A Felvonulás téren megsokasodtak a traktorok, a gazdák – úgy tűnik – hosszú távra rendezkedtek be: arra is elszántak, hogy ha nem születik megállapodás, akár március 15-ét is a fővárosban "ünneplik". A tárgyalások időszakosan folytatódnak a gazdák és a szaktárca között. A szakmai alapon történő egyeztetést politikai színezet? nyomásgyakorlás és felhangok lassítják: jobboldali és szélsőjobboldali hangokról van szó, amelyek a közelgő választások miatt felerősödhetnek. Vidéki agrárdolgozók félpályás útlezárásokkal tiltakoztak az ország több megyéjében, a Felvonulás téren táborozó társaik a Kossuth térre készülnek traktoraikkal. 

Hit és értékek

Értékrendbeli szakadék

"A következő években az Egyesült Államok és az Európai Unió kapcsolatait a hívők és nem hívők között előforduló nézetkülönbségek fogják a legmeghatározóbb módon alakítani" – állította a múlt héten Jacques Delors, az Európai Bizottság (EB) volt elnöke a Christian Science Monitor cím? amerikai napilap hasábjain. A nyilatkozatát éppen Bush elnök európai protokoll-látogatásának napjára időzítő Delors újabb szemponttal egészítette ki azok borúlátó előrejelzéseit, akik szerint kevés az esély a transzatlanti kapcsolatok helyreállítására. A Time magazin pedig címlapján Európa identitási válságára hívja fel a figyelmet: miközben a kontinens tudatosan távolodik el zsidó-keresztény eszmei gyökereitől, gyorsuló ütemben nő a vallás iránt radikálisan elkötelezett bevándorlók – elsősorban muszlimok – aránya az Európai Unió országaiban. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!