hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 02. 16. (XI/7) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Terrorunió

A Hamasz megerősödve került ki a múlt héten Mekkában a palesztin egységkormányról folytatott tárgyalásokról. A kabinet élén marad az eddigi hamaszos miniszterelnök, ráadásul a kormányzó terrorszervezet fegyvereseit beolvasztják a palesztin biztonsági erőkbe, ami azt jelenti, hogy ezután az európai adófizetők pénzéből is finanszírozzák majd az Izrael megsemmisítését még mindig céljuknak tekintő terroristákat.

Putyinnak elege lett Amerikából

Eddigi legkeményebb támadását intézte Vlagyimir Putyin orosz elnök az Egyesült Államok ellen. A müncheni biztonságpolitikai csúcson (képünkön) hidegháborús stílusban elmondott beszédében Putyin azzal vádolta meg Washingtont, hogy új fegyverkezési versenyt indított. Válaszul Moszkva új katonai doktrínát hirdetett, és megháromszorozza rakétáinak számát.

Atomzsarolás

Észak-Korea bejelentette, hogy hajlandó leállítani atomprogramját. Az ország legnagyobb atomreaktorának leállításáért cserébe Phenjan jelentős energetikai segélyt kap a Pekingben aláírt megállapodás értelmében. John Bolton volt amerikai ENSZ-nagykövet szerint a megállapodás „rossz jelzést” ad az atombomba megszerzésére törekvő országoknak: azt üzeni, hogy ha kellő ideig el tudják húzni a tárgyalásokat, a végén még „jutalmat” is kapnak.

Miért a Templom-hegy?

Mi az oka annak, hogy a jeruzsálemi Templom-hegy körül újra és újra pattanásig feszülnek az indulatok? Az események európai szemmel banális és érthetetlen perpatvaroknak tűnnek, amelyek egyszerű békemegállapodások kötésével – s természetesen azok betartásával – könynyen tisztázhatók. A probléma azonban a szemben álló felek számára évezredekre visszanyúló spirituális jelentőségű konfliktus.

Belföld

Radikális egyetemisták

A Budapesten megrendezett hétvégi neonáci rendezvényeken 25-30 év körülmozgott az átlagéletkor. E ténnyel sajnos nagymértékben egybecseng a Felsőoktatási Kutató Intézet felmérése, amely szerint a magyar fiatalok, közülük is elsősorban az egyetemisták fokozatosan a szélsőséges nézetek irányába fordulnak.

A hét mesterlövész

Emberemlékezet óta a mostani szocialista kongresszus lesz az első, melyen a legfontosabb posztokért semmilyen verseny sem lesz. Az elnöki, a két elnökhelyettesi, a három alelnöki és az egy választmányi elnöki titulusért ugyanis pont heten indulnak. Ez is jól mutatja, hogy „háborús időkben” mennyire összezárnak az MSZP erőcsoportjai.

A lyukak üzenete

„A köztársaság egyik alapintézményét érte támadás” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a kedd hajnali, rendőrpalota elleni támadás után. A miniszterelnök szerint „radikális események láncolata” vezetett el idáig. A múlt héten terrorfenyegetettségről beszámoló Szilvásy György, a titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter szélsőséges csoportok fegyverbeszerzéséről beszélt, konkrétumokat azonban nem kívánt elmondani.

A hungarizmus keresztény világnézet

Önök léptek a Vér és Becsület helyére?– Nem. A Hazáért Egység Mozgalom egy ernyőszervezet, melybe a kisebb-nagyobb budapesti és vidéki csoportosulások tömörültek. Nem vagyunk bejegyezve, nincs regisztrált tagságunk.Mégis, hány embert tudnak megmozdítani egy akció során?– Pár száz főt érünk el interneten, SMS-sel vagy telefonon. A Vér és Becsület beszüntetése ártott vagy használt a neonácik ügyének Magyarországon?– Ez leginkább Önöknek, demokratáknak ártott, mert a demokrata bíróság nem bírta elérni azt, hogy megtagadjuk, amiben hiszünk, mi viszont elértük, hogy a demokraták másfél litereseket köpjenek arra, amiben ők hisznek.

Fiatalokkal a parlamentbe

Miért tartja fontosnak a magyarországi szélsőjobb bevonását, integrálását a saját tevékenységükbe?– Azért, mert a nacionalista – és nem szélsőjobboldali, ahogyan Ön mondja – mozgalom még fiatal Európában, és nekünk támogatásunkról kell biztosítanunk azokat, akik a globalizáció és a multikulturális társadalom ellen fordulnak. A mostani rendezvény a német–magyar fegyverbarátságról is szól, és engem nagyon lelkesít, hogy ilyen sok fiatal önkéntesen idejön a hősökre emlékezni.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!