hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 03. 23. (XI/12) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Rejtély a tárnában

Gyásznapot tartottak Oroszországban, miután öt nap alatt több súlyos tragédia történt. Egy bányaomlás, egy kórháztűz és egy repülőgép-szerencsétlenség áldozataira emlékeztek, miközben Novokuznyeckben eltemették az utóbbi hatvan év legsúlyosabb bányaszerencsétlenségének első áldozatait. A tragédia híre hasonló megrázkódtatást váltott ki Oroszországban, mint hét éve a Kurszk tengeralattjáró pusztulása.

Békevágy rosszkor

Kereken egy évvel az izraeli választások után Ehud Olmert miniszterelnök és a vezető kormánypárt, a Kadima támogatottsága gyakorlatilag megszűnt, egyes mérések szerint alig két (!) százalék. Izrael, miközben az iráni atomprogram miatt történetének legsúlyosabb fenyegetésével néz szembe, politikai és morális válságot él át. Mi okozta a békében és háborúban egyaránt sikertelen Ehud Olmert tündöklését és bukását?

E-mail botrány

Újabb heves politikai csatározás vette kezdetét az amerikai közéletben, miután napvilágra kerültek nyolc szövetségi ügyész elbocsátásával kapcsolatos e-mailek. A demokraták úgy vélik, politikai indítékból váltak meg az érintett személyektől. Az ügy felelősének Alberto Gonzales igazságügy-minisztert (aki az amerikai rendszernek megfelelően egyúttal a legfőbb ügyész is) tartják, akinek lemondását nemcsak demokrata, hanem egyes republikánus körökben is követelik. George W. Bush azonban továbbra is a posztján kívánja látni Gonzalest.

Buta kíváncsiság volt

Romano Prodi olasz miniszterelnök szóvivője közölte, hogy nem mond le, amiért lefényképezték, amint egy transzszexuális prostituálttal beszélgetett.

Belföld

Az igazi botrány

Szeptembertől az alapkészségek megerősítését célzó órákat is tartanak a felső tagozatos diákoknak az iskolákban. E célra az intézményeknek a tanítási időkeret 20-50 százalékát kell fordítaniuk, amely során olyan készségek hiányosságainak pótlása történik majd, mint az írás, az olvasás vagy a matematikai összefüggések átlátása.

Megijedtünk az újtól

Nőtt a rendszerváltásban csalódottak száma – állapítja meg a GfK Hungária kutatóintézet legújabb tanulmánya. A négy év elteltével újra elvégzett kutatás érdekes változásokat mutat a közgondolkozás alakulásában.

Koalíció, de kivel?

Nem vagyunk radikális jobboldaliak, pártállástól függetlenül akarunk tenni az országért és a Kárpát-medence magyarságáért – hangoztatja Gorka Sebestyén, a bejegyzés alatt álló Új Demokratikus Koalíció egyik alapító ügyvivője. Mondja ezt annak ellenére, hogy a négy fős vezetőségből ketten részt vettek a Kossuth téri tüntetések szervezésében.

A kerekasztal lovagjai

Mégiscsak részt vesznek a Fidesz vezette költségvetési bizottság szakértői a Gyurcsány Ferenc által elindított szakmai vitafórumon. A legnagyobb ellenzéki párt saját korábbi kijelentését bírálta felül, miszerint nem működik együtt a „hiteltelen” miniszterelnökkel.

Tisztogat a Fidesz

A fővárosi Fidesz nemrég fegyelmi ügyekben döntött, melynek nyomán egy VII. kerületi tagot kizártak a pártból. A döntés nem okozott meglepetést, hiszen Deutsch-Für Tamás egykori kampányfőnöke, Hont András körül jó másfél éve „elfogyott a levegő”. A köztársaságielnök-választás után ugyanis Orbán Viktor politikáját kritizálta.

A hét eseményei

Még egy vádlott

Hit és értékek

Perzsa nindzsák a szorosban

Az iráni kormányzat „pszichológiai hadviseléssel” vádolja Hollywoodot, amiért egy i. e. 480-ban a görögök és perzsák között lejátszódott csatát – melyben ráadásul a görögök maradtak alul – a nyugati demokrácia kulcsfontosságú eseményeként állít be, amellyel sikerült megtörni a perzsa befolyást Európában. A Nyugat-ellenes kirohanásairól elhíresült Ahmadinezsád iráni elnök szóvivője egyenesen „Irán elleni inzultusnak” titulálta a Warner Brothers most piacra dobott 300 című alkotását. Iráni honatyák sürgetik a külügyminisztert, hogy gyakoroljon nyomást az iszlám országokra a film közös elítélése érdekében.

HÁTTÉR

Jövőképverseny

Alig két héttel a megmérettetés előtt egy budapesti gimnáziumban vívottszócsatát egymással az SZDSZ két elnök-jelöltje: Kóka János és Fodor Gábor. Liberális rendezvény iránt rég volt ekkora érdeklődés, ami szemmel láthatóan a szervezőgárdát is felkészületlenül érte. A vita helyszínéül szolgáló teremben húsz perccel a kezdés előtt már egy gombostűt sem lehetett leejteni, kezdéskor pedig a kinti kivetítő körül is csak állóhelyek voltak.

Kádárista reflexek

Blogjában panaszkodott arról, hogy Szabó István Oscar-díjas filmrendező az Ön háta mögött kérte meg a miniszterelnököt: hadd maradhasson felesége a Nemzeti Filmarchívum vezetője. Ennyire érzékenyen érintette az ügy?– Személyesen nincsenek negatív érzéseim se Szabó Istvánnal, se mással szemben. Egyszerűen ragaszkodtam bizonyos demokratikus alapelvekhez, törvényes előírásokhoz, amelyek kimondják, hogy ha valakinek lejárt a mandátuma, akkor a helyére pályázatot kell kiírni.

Izmos forint

Igazi meglepetést okozott a szlovák jegybank azzal, hogy váratlanul megváltoztatta a korona árfolyamsávját. Azóta nemcsak a környező országok valutái, hanem a forint is jelentősen erősödött, a hét elején csupán 243 forintba került egy euró. Lapunknak nyilatkozó elemzők szerint – ennyire nem, de – tartósan erős forintra kell számítanunk a következő időszakban is.

Bebetonozott érdekek

Hajdú Sándor, Szobota Zoltán

Pogromok és multimilliárdosok

Az antiszemitizmus története Oroszországban sokáig jelentősen eltért a hasonló jelenségek európai históriájától. A sötét középkorban, amikor Európa-szerte hétköznapi volt a zsidók megvetése és fizikai megsemmisítése, Oroszországban ilyesmit nem lehetett tapasztalni, mivel ott egyszerűen nem voltak az orosz nyelvben „héberek” néven jelölt zsidók. Ma a helyzet ennél lényegesen bonyolultabb.

Sztálin zsidóakasztásra készült

Sztálin élete utolsó heteiben arra készült, hogy a nagyvárosok főterein végrehajtott nyilvános kivégzésekkel adja meg a jelzést a Szovjetunióban élő zsidóság tömeges deportálásához – állította 2000-ben megjelent visszaemlékezéseiben Nyikolaj Bulganyin egykori szovjet miniszterelnök az 1953-as antiszemita orvosperek történetét feldolgozó Jakov Etinger filozófusnak. Az országos leszámolás nyitányát – az X-napot – titokban készítették elő, de a pogrom kezdete előtt néhány nappal a diktátor váratlanul meghalt. 

Két csontváz, egy kripta

Alig mutatták be, máris kiderülhet, hogy egy hamisítványra építették teóriájukat a Jézus családjának állítólagos sírját bemutatató film készítői. Stephen Pfann (képünkön), a jeruzsálemi Szentföld Egyetem írásszakértője határozottan cáfolta James Cameron és Szimcha Jakobovici állításait, melyek heves tiltakozásokat váltottak ki az elmúlt időszakban szakmai és vallási körökben egyaránt. A Discovery Channel időközben a kritikák ellenére tudományos szenzációként mutatta be a Jézus elveszett sírja című filmet.

Róma és a Szent Grál

A Szent Grál Rómában van – állítja egy olasz tudós, aki szerint az egyik római bazilika mozaikpadlója egyértelműen arra utal, hogy a Jézus által az utolsó vacsorán használt kehely az Örök Városban van elrejtve. A tudós azt is tudni véli, pontosan hol található a Szent Grál.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!