hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 07. 26. (XI/30) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kisiklott a demokrácia vonata?

Győzött a törökországi választásokon Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök iszlámista gyökerű pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP). Az eredmények fényében az ellenzék úgy érzi, továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy az AKP, amely több volt iszlamista vezetőt is magába olvasztott, újra „iszlámosítja” az országot. Erdogan azonban váltig állítja: folytatni fogja a megkezdett reformokat, és az uniós csatlakozást is tovább szorgalmazza.

Vérdíj Líbiának

Nicolas Sarkozy francia és Moammer Kadhafi líbiai elnök sikerét hozta a bolgár ápolónők kiszabadítására indított diplomáciai akció. Sarkozy a legutóbbi EU-csúcs után ismét bizonyíthatta: igazi „megoldó” ember, míg a veterán líbiai diktátor Amerika után Európa felé is kitört az elszigeteltségből. Ráadásul most nem neki kellett fizetnie a kapcsolatok helyreállításáért, hanem a koncepciós vádak alapján halálra ítélt túszokért cserébe vámmentességet, autópályákat, turisztikai előnyöket kapott, nem beszélve az uniós országok által összekalapozott négyszázmillió dolláros „fájdalomdíjról”. A szabadon engedett ápolónők kedden reggel kilenc óra körül érkeztek meg a francia elnök különgépével a szófiai repülőtérre, ahol családtagjaik mellett Georgi Parvanov elnök várta őket. Parvanov azonnali elnöki kegyelemben részesítette az öt ápolónőt és a velük együtt elengedett palesztin származású, de immár bolgár állampolgársággal rendelkező orvost. Az ápolónőket negyvennyolc órás maratoni tárgyalást követően engedték szabadon, amelynek során Benita Ferrero-Waldner, az EU külügyi biztosa, Cecilia Sarkozy, a francia elnök felesége, illetve Claude Guéant, a francia elnöki hivatal kabinetfőnöke próbálta rávenni Kadhafi ezredest, hogy engedje hazatérni a közel kilenc éve fogva tartott ápolónőket.

Forró nyarat ígér Ahmadinezsád

Múlt heti damaszkuszi villámlátogatása során Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök „forró” nyarat ígért, amely a térség „ellenségeinek” vereségét fogja elhozni. Találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel és Hasszan Naszrallahhal, a libanoni Hezbollah vezetőjével is, akikkel többek között az iraki, a palesztin és a libanoni helyzetről tárgyaltak. Közben Izrael északi határain is egyre intenzívebb a katonai készülődés.

Rekordáradások Angliában

Nagy-Britanniában súlyos árvíz pusztít: százezrek maradtak vezetékes víz vagy villamos energia nélkül, és ezrek kényszerültek otthonaik elhagyására, közülük sokakat csak a Királyi Légierő helikoptereivel vagy csónakkal tudtak kimenteni.

Keresztényüldözés iszlám módra

Missziós tevékenységet végző dél-koreai fiatalokat ejtettek túszul a szélsőséges iszlamizmust hirdető tálib fegyveresek. A szomszédos Irakban pedig a keresztényeket vallásuk miatt kényszerítik hazájuk elhagyására, nem ritkán brutálisan kegyetlen eszközökkel – állítja egy holland parlamenti képviselő, aki a térségbe látogatott.

Belföld

Pörög az élményipar a magyar tengernél

Bármerre indulunk is el a Balaton körül, minden településen borfesztiválokba vagy borkóstolással egybekötött zenei programokba botlunk. A rendezvények sajátos hangulata többnyire sok érdeklődőt vonz, hiszen itt műanyag pohárból ihatják a vendégek a maga kedvére borászkodó Józsi bácsi készítményét éppúgy, mint a nemzetközi hírű borász nedűjét. A rendezők többnyire változatos programokat is kínálnak a borok mellé, és ahogy az egyik gazda fogalmaz: „az esténként itt kóválygó több ezer ember biztosan sokat fogyaszt a helyben termelt különlegességekből”.

Kikényszerített hiba?

Még a pártelnöki kampányban kényszerítette ki Fodor Gábor ellenfelétől, Kóka Jánostól azt az ígéretet, hogy a győztes a pártvezetői feladatokat az SZDSZ „megroggyant” állapotára való tekintettel főállásban látja el. „Nyilván nem tudatosan, de Fodor ezzel hosszú távon gyengítette Kókát, hiszen most kockáztatni kényszerült a pártelnök, ugyanis, ha rosszul jön ki a lépés az EP-választáson, akkor akár a politikai pályafutása is véget érhet” – értékelte lapunknak egy befolyásos liberális háttérember Kóka lemondását a miniszteri tisztségről.

Riporter a pácban

14 ezer forintra büntették meg a rendőrök azt a kiskunhalasi tévést, akit tavaly év végén Pirtón támadtak meg az illegális szemétimportban érintett gazdák. Az ügyben az országos rendőrfőkapitány vizsgálatot rendelt el.

Eldugott ügynökakták

Történészbizottságot kért fel a koalíció arra, hogy vizsgálja meg, miként lehet megkönnyíteni az egykori titkosszolgálati iratok kutatását. A testület felállításában egységes volt az MSZP és az SZDSZ, a feladatokat illetően viszont komoly nézetkülönbségek vannak. A liberálisok szerint meglehet, hogy a szolgálatoknál maradtak olyan akták, amelyeket a 2003-ban meghozott ügynöktörvény értelmében át kellett volna adni az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának. A szocialisták szerint ez elképzelhetetlen.

Suchman Tamás eladja a Balatont

„Fordulat állt be a Balatonnal kapcsolatos közgondolkozásban, újra divat lett a magyar tengerrel foglalkozni” – állította lapunknak adott interjújában Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke, aki szerint ha sikerül meglovagolni a kedvező trendet, akkor a magyar tengerrel kapcsolatos „másfél évtizede rossz és negatív közvélekedés” megváltozhat. Mint mondta: ha sikersztori lesz a Balaton, az jelentősen megdobja a GDP-t.

A hét eseményei

Kőkemény pénzosztás 271 kiemelt projekt támogatásáról döntött szerdai kihelyezett ülésén a kormány. Összesen 500 milliárd forint támogatást osztanak ki az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Terv keretében – jelentette be a kormányfő szerdán a Budavári Palotában. A projektek között szerepel 10-10 milliárd forint támogatási összeggel a Budavári Palota rekonstrukciója és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem felújítása, támogatást kap az esztergomi bazilika pincerendszerének turisztikai hasznosítása, a Szépművészeti Múzeum térszint alatti fejlesztése, a szentendrei skanzen, Balatonfüred reformkori városközpontja, a hajdúszoboszlói fürdőváros és Miskolcon a mechatronikai park fejlesztése, továbbá a sárvári kórház térségi rehabilitációs központtá alakítása és a Homokhátság elsivatagosodásának megfékezése is.

Hit és értékek

Könnyek és megbocsátás

Egy nappal a halála előtt a Larry King Show élő adásában búcsúzott el a nézőktől Tammy Faye Messner. A hatvanöt éves korában elhunyt egykori keresztény műsorvezető és énekes, aki több mint harminc évig volt Jim Bakker volt tévés evangélista felesége, tüdőrákban szenvedett. Ellentmondásos élete volt: a siker csúcsán televíziós műsorukat 12 millió amerikai nézte, majd férje bukása és börtönbe kerülése után elváltak. Bár mindent elrontottak, az amerikaiak nagyvonalúan megbocsátottak nekik, így – külön-külön – visszatérhettek a képernyőre. Tammy jellegzetes ismertetőjegye volt a műsoraiban viselt erőteljes sminkje, amely rendszeresen könnyekkel keveredve mosódott el az arcán.

HÁTTÉR

A márka neve: Beckham

Beatles-tagoknak kijáró fogadtatásban volt része David Beckhamnek és feleségének Los Angelesben az LA Galaxy futballcsapatához történő átigazolása kapcsán. Beckham a következő öt évben 250 millió dollárért futballozik majd, ezenfelül szponzorok hada támogatja a marketingszempontból legpiacképesebb európai futballistát.

Balatontól az Adriáig

Balaton, tengerpart, rokonok – a nyári szabadságok idején vezető politikusaink számára ezek a fő úti célok. Hosszabb időre jellemzően egyikük sem tud távol maradni a munkájától.

Szocialista lett Orbán

Orbán Viktor szerint Magyarországon az új jobboldalnak egyértelműen szociálisnak kell lennie. Széchenyinek sem volt büdös a magyar ipar, gazdaság kiépítése, hát a magyar jobboldalnak se legyen az a szociális politika – mondta igazi orbánviktoros stílusban a Fidesz elnöke Tusnádfürdőn.

Markó Béla latin-amerikai fordulattól tart Romániában

Tőkés László is helyet kaphat a legnagyobb romániai magyar párt listáján – állítja Markó Béla, az RMDSZ elnöke a Heteknek adott nyilatkozatában, amelyben elismeri: személyes felelősség is terheli a szövetség utóbbi hónapokban elszenvedett politikai kudarcai miatt.

Próbálj meg lazítani

Újra nyaralunk. Persze már aki, hiszen honfitársaink kétharmada nem jár nyaralni, legfeljebb a hosszított hétvégéket részesíti előnyben. Sok nálunk a munkaholista is – ők azok, akik nem képesek leállni, s ha balsorsuk egy üdülőhelyre veti őket, szabályos elvonási tüneteket produkálnak. Ha egész évben megy a feszített hajtás, akkor két hét pihenés eleve nem biztos, hogy meghozza a várt hatást, akár bele is betegedhetünk a leállásba – figyelmeztetnek a szakemberek. Magyarországon a pihenés kultúráját csak most tanuljuk – itt az emberek egyfolytában felpörgetett életre vágynak, a cél sokaknak ma nem annyira a pihenés, sokkal inkább a szórakozás.

Variációk a pihenésre

Tóth Vera énekesnő

Hogy állunk a megtakarításokkal?

Cikksorozatunk eddigi írásaiban arra próbáltuk helyezni a hangsúlyt, hogy a pénzügyi problémák megoldásának nem egyetlen eszköze a hitelfelvétel, hiszen számos esemény bekövetkezése jól kiszámítható, és ha akár egészen egyszerű pénzügyi tervezéssel és tudatos megtakarítással ezekre felkészülünk, sokkalta kedvezőbben lábalhatunk ki a nehézségekből. Az elmélet persze igen egyszerű… De mindez hogyan működik ma Magyarországon a gyakorlatban, milyen a megtakarítási hajlandóság, és milyen véleménnyel vannak honfitársaink jelenlegi és jövőbeni anyagi helyzetükkel kapcsolatosan? Egy nem-régiben készült piackutatás arról tanúskodik, hogy még a régió országaihoz képest is elmaradott a magyar megtakarítási kultúra.

Sávos települések

Árpádsávos zászlókat átadó missziót hirdetett a Jobbik azért, hogy az általuk egyik legősibb magyar jelképnek tartott, a magyar szabadságot, dicsőséget és összetartozást szimbolizáló piros-fehér lobogók újra méltó helyükre kerüljenek. Több mint száz település igényelte már a lobogót, melynek köszönhetően hazánkban létrejött a „sávos” és a „nem sávos” önkormányzatok hálózata.

Keresettek a középvezetők

A Deloitte világcég tanulmánya szerint a termelővállalatok megfeledkeznek az „Y tényezőről”. Az Y tényező – vagy Y generáció – a nagy jövőjű fiatal tehetségeket foglalja magába, akiken a termelővállalatok jövője áll vagy bukik.

KÁVÉSZÜNET

Beduin tippek hőség ellen

A mérsékelt égövhöz szokott magyarok láthatóan nehezen állnak át a hazánkban jó ideje tomboló afrikai forróságra. A Velencei-tónál például mindennapos látvány délidőben a vízparton kóválygó kisgyerek – fedetlen fővel, ruhátlanul. A magyarok nyaralási szokásai, amelyek még egy-két évtizede is elmentek, ma már halálosak lehetnek: reggel irány a strand, aztán többórás himbálódzás a gumimatracon, fürdés, hűsítőnek lacikonyha, sör, lángos, kolbász, majd ájulás a napon, este irány a diszkó… A tőlünk délre és keletre lakó népek józanabbak a hőségben, szokásrendszerükből bőven lenne mit átvennünk.

Salzburgi Nyár

Salzburgland Ausztria nyugati, látnivalókban gazdag, szubalpin klímájú tartománya, ahol mindent meg lehet találni, amire egy ideális nyaraláshoz szükségünk lehet: kristálytiszta tavakat, fenséges hegycsúcsokat, dús réteket és festői szépségű falvakat. Függetlenül attól, hogy kinek mihez van kedve: aktív pihenéshez a hegyekben, családi üdüléshez parasztháznál vagy inkább felfrissüléshez egy gyönyörű tó partján.

Duma Pláza

Kész forradalmár vagyok, felszabadítottam két gigabyte-ot.

Gördülő Vesekövek

A Puskás Ferenc Stadion környékén e péntek délután jóval nagyobb a torlódás a megszokottnál: Az arénába „legenda” érkezik. (Sajnos személyesen.)

Náncsi néni onlájn

Bizonyára sokak számára ismerős a sarki kifőzde fogalma. Náncsi néni vendéglátó-ipari egysége néhány villamosmegállónyira van tőlünk, és pár napja interneten rendeltünk onnan ebédet, online!!! Náncsi néni konyhája, a maga kis kockás viaszosvászon abroszaival, a műanyag sótartóival… komolyan mondom, hihetetlen!

Népszavazás újratöltve

Akarja-e Ön, hogy az Árpád hídra árpádsáv vezessen föl?

Carlos Santana

A gitárlegenda éppen hatvan éve született. Idestova negyvenéves pályájának termése: világszerte 90 millió eladott példány a 38 albumából, 10 Grammy-díj és cirka 100 millió ember a telt házas koncerteken – Santana továbbra sem szorul rockkantnyugdíjra.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!