hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 05. 21. (XII/21) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Függetlenség napi ajándékok

A modernkori Izrael vezetői az állam megalakulásának hatvanadik születésnapját olyan prominens személyiségek társaságában ünnepelték, mint Tony Blair, Mihail Gorbacsov, Lech Kaczinsky, Vaclav Havel, Viktor Juscsenko és George Bush amerikai elnök, aki a knesszetben elmondott beszédében egyszerre üzent Barack Obamának és a palesztinoknak. Az amerikai elnök utazását a palesztin területeken és az egyiptomi Sarm es-Sejkben folytatta, a közel-keleti Világgazdasági Fórumra.

Schwarzenegger nem támogatja őket

A kaliforniai legfelsőbb bíróság a múlt héten alkotmányellenesnek nevezte azt a törvényt, amely tiltja az azonos neműek házasságkötéshez va­ló jogát. Az indoklás szerint a gyermeknevelés és az utódokért való felelősségvállalás nem függ az egyén nemétől, így a családalapítás joga ugyanúgy megilleti az azonos nemű, mint a különböző ne­mű párokat. Miközben a homoszexuális és leszbikus tábor a győzelmet ünnepelte, számos család- és gyermekvédő szervezet fejezte ki aggodalmát a döntéssel kapcsolatban.

Propaganda az éteren át

A Spiegel magazin közelmúltbeli összeállítása szerint az iszlám antiszemitizmus Európában is hatékonyan fejti ki hatását. Ennek aggasztó jelei érzékelhetők Németországban is, ahol a gyűlölet és az in­to­le­rancia propagandáját szaúdi és egyiptomi ellenőrzés alatt lévő műholdak repítik a háztartásokba.

Diplomáciai adok-kapok

Határozatlan időre elnapolta pozsonyi látogatási szándékát Gyurcsány Ferenc. Az eredetileg júniusra tervezett magyar–szlovák miniszterelnöki csúcstalálkozó elhalasztását a magyar fél jelzésnek szánta: a szlovák fél hagyjon fel a kétértelmű beszéddel és a folyamatos „magyarozással”.

Belföld

Hatalmi harc a főbírói székért

Megvehető ítéletek, politikai befolyásolhatóság, bebetonozott megyei bírák, jogbizonytalanság, átláthatatlan működés. Néhány súlyos vád azok közül, melyek a magyar igazságszolgáltatást érik mind a civil, mind a szakmai szférából. A legfelsőbb bírói posztra jelölt Baka András azt ígéri, megváltoztatja a helyzetet.

Ki lesz az új miniszterelnök?

Orbán Viktor sorra találkozik az üzleti élet szereplőivel. Ellenzékiek szerint a Fidesz azt készíti elő, hogy megnyerje a szerintük Gyurcsánytól elfordult multikat és bankárokat. Közben mintha Gyurcsány Ferenc is fordulatot készítene elő: lehet, hogy ha Fodor Gábor nyeri az SZDSZ elnökségéért folytatott küzdelmet, akkor a miniszterelnökkel közösen találnak egy „külsős” kormányfőt.

Jöhet az emberarcú reform

Teljes fordulat - így jellemezhető az alig egy hónapja hivatalban lévő egészségügyi miniszter által „megpendített” új szakmai irányvonal. Székely Tamás látványos békeakcióba kezdett a szakmai érdekcsoportokkal, és javasolta - többek között – a pénztártörvény visszavonását. Kérdés ugyanakkor, hogy ha a tárcavezető mindenkivel jóban akar lenni, miként valósulhat meg az ágazat reformja. A szocialisták kisebb, az átlagember számára átlátható lépésekben gondolkoznak.

A hét eseményei

Jót tehet az előrehozott választás az SZDSZ-nek„Azt, hogy az SZDSZ 1994-ben belépett Horn Gyula kormányába, 2008-ban viszont kilépett a Gyurcsány-kormányból, nehéz racionális érvekkel alátámasztani” – mondta egy műsorban Kőszeg Ferenc (képünkön). Azonban ha már így történt, jobb imidzset adna az SZDSZ-nek, ha határozottan kiállna az előrehozott választás mellett, mintha ellenzéki pártként sorra megszavazza a kormány döntéseit – vélekedett az alapító „atya”.

Hit és értékek

A szavak értelme visszatér

Napjaink messze legnagyobb jelentőségű történelmi, szellemtörténeti és teológiai kérdése Izrael népe hazatérésének és nemzeti-állami helyreállításának jelenségéhez kapcsolódik. A zsidó–keresztény kinyilatkoztatás – vagyis a Biblia – szerint a zsidóság Isten kiválasztott népe, ezért a vele történő, ennyire nagy horderejű történelmi változás az egész föld, az összes többi nemzet sorsát is döntően befolyásolja. Izrael Állam 60 éves fennállása eléggé hosszú idő ahhoz, hogy immár ne lehessen pusztán egy múló, elvetélő, gyönge kísérletnek tekinteni. Létezése évezredes léptékű, mély döntések elé állítja mind a keresztényeket, mind a zsidókat, s velük együtt az egész világot

HÁTTÉR

Kim, a kém

Húsz évvel ezelőtt, 1988. május 11-én egy másfél szobás moszkvai panellakásban csendesen elhunyt az egyik idős lakó. Még a szomszédjai sem sejtették, hogy az öregember, akit csak akkor láttak, amikor bevásárolni indult a közeli ABC-be, a világ egyik leghíresebb kettős ügynöke volt.

Új aranyláz

A dollár árfolyama sohasem látott mélypontra süllyedt (az euróhoz képest egy év alatt 15 százalékot vesztett, és alighanem még tovább is fog veszíteni értékéből), az Egyesült Államokban általános recessziótól és egyidejűleg inflációtól tartanak, bizonytalan a tőzsde, alacsony a kamatláb. Elsősorban ezeknek a tényezőknek tudható be az arany árának gyors emelkedése. Az ősidők óta értékmérőként szolgáló nemesfém felfutása kihathat az egész világgazdaságra.

Lelke van a városnak

A rendszerváltozás óta jelentősen megváltozott a főváros arculata. Nagy lehetőségek kapujához érkezett, csak ki kellene használni.

Nem biztonságos vidék

A Csongrád megyei kisvárosban egy idős asszonyt, lány unokáját és egykori barátját ölték meg szombat éjjel. A 26 éves gyanúsítottat huszonnégy órán belül elfogta a rendőrség. Hiába azonban a gyors rendőri akció, a kisvárosban nem állt helyre a nyugalom. Az elmúlt két évben négy brutális gyilkosság történt itt, és ettől nem csillapodnak a kedélyek.

Életmentő beszélgetések

„Sokszor csak annyiból áll egy életmentés, hogy az illető végre kibeszélheti magát valakinek. Minden öngyilkosság egy elrontott vagy elmulasztott beszélgetés következménye” – állítják a hazai telefonos lelki elsősegély-szolgálatok munkatársai, akik évi több százezer hívást kapnak krízishelyzetben lévő emberektől. A telefonos segélyszolgálatok annak ellenére képesek jól működni, hogy anyagilag többnyire maguk is krízishelyzetben vannak.

Morgós nő a pult mögött

A környéken lakók december közepétől már új, korszerűbb bódéban vehetik meg a napi olvasnivalót, cigarettát vagy BKV-jegyet – kinek éppen mire van szüksége. A pavilonban már egy több mint harminc éve az utcán dolgozó „régi motoros” fogadja a vevőket. Csepela Józsefné – vagy ahogy ma már sokan itt is szólítják, Katalin – családjában korábban többen is hasonló módon keresték kenyerüket. Nevetve mondja, hogy idővel azért mindenki váltott, csupán ő áll még mindig a pult mögött.

Törökország - Ázsia küszöbén

Törökország az ókori Kis-Ázsia területén elterülő, ezerarcúnak is nevezett ország, amely gazdag és lenyűgöző kultúrák élő múzeuma. Két hatalmas kontinens, Európa és Ázsia összebékítője. Partjait a Fekete-tenger, az Égei-tenger és a Földközi-tenger mossa, ahol Homérosz, Nagy Sándor és a Biblia világa elevenedik meg. Hófödte hegycsúcsok, hatalmas vulkánok éppúgy megtalálhatók, mint smaragdzöld er­dők. Mindez páratlan, keleti vendégszeretettel megfűszerezve igazán élménydús vakációnak ígérkezik.

Elszabadult árak

Még az elemzőket is meglepte a gazdaság első negyedévi teljesítménye. Az előzetesen tervezett 1,2 százalék helyett 1,6 százalékkal gyorsult az első negyed­évben. Ez ugyan nem dübörgés, de – ahogy szakértők látják – elmozdulás a mélypontról.

Nincs malacuk

Bajban vannak a sertéssel, baromfival, juhokkal foglalkozó állattartó gazdák. A friss takarmányra májusig várni kell, addig marad a csillagászati áron mért tavalyi kukorica, búza. Az idén talán kegyesebb lesz a természet, a hús árának további emelése azonban elkerülhetetlennek látszik.

KÁVÉSZÜNET

A nagy foci

A Bajnokok Ligája történelme során először fordult elő, hogy a döntő mindkét résztvevője angol csapat legyen. Mindez azt a vélekedést látszik alátámasztani, miszerint az angol futball vitathatatlanul Európa legerősebb és legnívósabb bajnokságává avanzsált. Sokat sejtet, hogy az elődön­tő­ben is a négy együttes közül három a szigetországot képviselte.

A revolverhős életbölcsességei

Végre egy film, ahol csaknem minden a helyén van. A Börtönvonat Yumábacsapatjáték, amelyben Russel Crowe az „arc”. Nem hiába húzónév, most is szépen teljesít, de a pompás összképben ott vannak a színésztársak, meg persze az író (mély dialógusok) és a rendező (nincs üresjárat), az atmosz-férát hátterező időnkénti zene alkotójával karöltve.

Becsapottak klubja

Fiatal férfinak adta ki magát a huszonéves Vali, és úgy szédítette a lányokat az interneten – bár ezzel az erővel akár magukat lánynak tettető férfiakat is becsaphatott volna. A chat ma már – a korlátlan internetnek is hála – össznépi szerepjátékká vált, amibe meglehetősen kockázatos belemerülni. Nem kevesek szórakozásáról van szó, hiszen a GfK kutatóintézet szerint a magyar fiataloknak szinte csak virtuális barátaik vannak. A józan határt nehéz meghúzni, miközben Vali tapasztalata szerint skizo­frénia, nemi identitászavar, kóros netfüggőség és totális magány lehet az ára a több verzióban működtetett virtuális személyiségnek.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!