hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 08. 28. (XII/35) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Összefogást hirdettek Denverben

Merényletet terveztek Barack Obama ellen Denverben, de élete nem forgott veszélyben. Az állítólagos merénylet ügyében azután kezdtek vizsgálatot, hogy Denver egyik külvárosában, a rendőrség vasárnap megállított egy teherautót.

Belföld

Nem szavazzuk meg

Magánnyilatkozatnak minősítette Dávid Ibolya Kóka János számukra kedvező nyilatkozatát. Az MDF elnöke a Heteknek kifejtette: a költségvetés megszavazásával áldásunkat adnánk a kormány egész munkájára, amely nem áll szándékunkban.

Az Őszödi írás

Gyurcsány Ferenc Megegyezés című tanulmányának megjelenésével megkezdődött az őszi politikai szezon. A miniszterelnök írásának nem titkolt célja, hogy a kisebbségi kormányzás folytatásához támogatást szerezzen – leginkább az SZDSZ részéről. Ha nem sikerül, akkor jövő tavasszal előrehozott választások lehetnek.

Agresszió, kalandorság: a magyar pártok és a kaukázusi válság

Orbán Viktor rendkívül élesen bírálta Oroszországot a grúz beavatkozás miatt, de a budapesti orosz nagykövet válasza sem késlekedett: súlyos kritikával illette az oroszokat már hosszú ideje támadó pártelnököt. De vajon mi a helyes hozzáállás?

Az ATV is készül az őszi szezonra

Több új és megújult műsorral, napi nyolc híradóval jelentkezik szeptembertől az ATV.

Pörkölt Parádé és Heinz Média Grill Verseny a SzeptEmber Feszten

Három nap, négy színpad, harmincféle pörkölt, celebkavalkád: ezt kínálja a kilencéves SzeptEmber Feszt és a Heinz Média Grill Verseny!

Hit és értékek

Egy álom, ami az élet

Egy mozgalom negyven évvel ezelőtt azt a célt tűzte ki, hogy – függetlenül a politikai realitásoktól és az aktuális béketervektől – mindent megtesz azért, hogy újra felépüljön a közel kétezer éve lerombolt hajdani zsidó szentély Jeruzsálemben. Azóta minden évben utcai akciókat rendeznek, hogy megpróbálják szimbolikusan felvinni a szentély alapkövének szánt hatalmas kőtömböket a Templom-hegyre. Ez csak egyszer, 1990-ben sikerült nekik. A menet napokon át tartó palesztin tiltakozást és zavargásokat váltott ki, így azóta az izraeli rendőrség nem engedi fel a szervezet aktivistáit a hegyre. A Templom-hegy Hívei Mozgalom a Közel-Kelet egyik legvitatottabb – sokak szerint szélsőséges – vallási-közéleti szervezete. Jeruzsálemben a mozgalom alapítóját, Gerson Salomont kérdeztük a céljaikról.

HÁTTÉR

Nem az életnek tanulunk

Kezdődik az iskola, ami nemcsak a családok időbeosztását változtatja meg erőteljesen, hanem az oktatási reformfolyamatok révén az iskolák életében is jelentős változásokat hoz. Nagy kérdés, hogy az alsó tagozatban megindult reménykeltő változások mennyire képesek továbbgyűrűzni a felső tagozatba, majd a középiskolákba is.

Az elit ma már nem a középiskolákban képződik

Négy évvel ezelőtt indult be Magyarországon a készségfejlesztésre irányuló oktatás és az integrált nevelés. Ennyi idő múltán láthatók-e kézzelfogható eredmények, és ha igen, ön szerint melyek a legfontosabbak?

Haragszunk apánkra és anyánkra

Egy javítóintézetben sosincs két egyforma lány. Ritkán alakulnak ki igazi barátságok, kötődések. Pont ezért volt igazi kuriózum, amikor Szilvi és Gabi személyében egy egymás kezét fogó, kedves arcú ikerpár lépte át a zord rácsokkal és kőfallal körülvett intézmény kapuját.

Pingpongkommunizmus

Az elmúlt hetekben az olimpiai játékok miatt Pekingre figyelt a világ. Kína el akarta kápráztatni a világot, és minden idők legdrágább olimpiáját rendezte meg. Ez néha a visszájára sült el, de vajon összességében megérte-e 42 milliárd dollárt elkölteni?

Vese ötmillióért eladó

Emberi vese eladó. Ezzel a szokatlan szövegű hirdetéssel próbált meg ötmillió forinthoz jutni egy Cegléd környékén élő hölgy, aki családja tartozását akarta kiegyenlíteni saját szervének eladásából.

A prágai kalóz csendestársai

Az amerikai kormányzati szervek elszámoltathatóságát vizsgáló Government Accountabilty Project (GAP) legújabb jelentése szerint a korrupció elleni harc elkötelezett híveként ismert James Wolfensohn a Világbank exelnöke írásos támogatásáról biztosította a kilencvenes években „prágai kalóz” néven elhíresült Viktor Kozenyt, aki a cseh privatizációt kihasználva vált milliárdossá.

A hét eseményei

Rosszkedvű németek A GfK piackutató legújabb felmérései azt mutatják, hogy tovább csökkent a németek fogyasztói hangulatmutatója. A németek az eddigieknél kis mértékben kedvezőtlenebbül ítélik meg a gazdasági kilátásaikat, amit a mutató egy hónapon belüli félszázalékos csökkenése is bizonyít. Ezzel ötévi negatív csúcsot döntöttek a várakozások. Uniós pályázatok Bővülnek az uniós pályázati lehetőségek. Augusztus közepétől érdemes figyelni a „turisztikai desztináció menedzsment” felhívást, amely hét régióban összesen 4,3 milliárd forintos támogatást biztosít. Ebből a forrásból elsősorban a térségi együttműködések és az induló vállalkozások részesülhetnek. Gyógyfürdők reneszánszaÁllami segítséggel négy hazai gyógyfürdő kaphat újabb lendületet. 6,5 milliárd forintos támogatásból valósulhatnak meg a kiemelt beruházások a jövőben. Hajdúszoboszló, Szeged, Bük és Zalakaros a négy szerencsés település. Hajdúszoboszlón Európa legnagyobb fürdőkomplexuma jöhet létre, Szegeden új gyógy- és wellnessfürdő épül. A zalakarosi fürdőt kibővítik, 2011 májusára új fogadóépület épül, átalakítják a fedett fürdőt, valamint fejlesztik a gyógy- és wellnessrészleget.

KÁVÉSZÜNET

Családalapítás béranyával

Több mint 55 millió eladott albumával és mintegy harminc slágerlistás számával Ricky Martin az egyik legsikeresebb latin-amerikai popelőadó. Az évek során egyesek szexszimbólumnak, mások viszont meleg csípőrázónak kiáltották ki a sztárt, pár hete mégis ikrei születtek – egy béranyától.

Barbie legyen a gyerek?

Ma már nem dívik az a mondás, miszerint a ráncok a „végigdolgozott élet kitüntetései”, amit igazolni látszik az egyre intenzívebb kozmetikai beavatkozások sokasága, amely egyre fiatalabb korosztályokra veti ki a hálóját. Napjaink szélsőséges testkultusza olykor meghökkentő módon tükröződik a művészeti alkotásokban is, amelyek nem alaptalanul feszegetik az emberi személyiség és az azt hordozó test viszonyát: vajon több-e az ember puszta hetven kiló szerves anyagnál, és ha igen, milyen értelemben?

A magyar vízilabda titkai

„Elvertek bennünket, jól elvertek bennünket” – így sajnálkozott Terry Schröder, az amerikai férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Washington Postnak nyilatkozva, miután csapata – a lap megfogalmazása szerint – elsüllyedt a magyarok elleni olimpiai fináléban. Bár a sikert nem kell magyarázni, érdemes elgondolkozni, vajon mi áll a magyar válogatott történelmi teljesítménye mögött.

Válságban a magyar sport?

Az olimpia előtt szinte a teljes magyar közvélemény rálegyintett a Sports Illustrated magyarokat érintő pesszimista „jóslatára”. A világ talán legtekintélyesebb amerikai sportlapja úgy tippelt, hogy a magyarok 3 aranyérmet, 7 ezüstöt és 5 bronzot nyernek, és ezzel 1924 óta a legrosszabb olimpiai eredményüket érik el. Nekik lett igazuk.

Versenyezhet-e London Pekinggel?

„Az emberek fogják tudni kikényszeríteni a döntéshozókból, hogy bánjanak a sporttal rendesen, úgy, ahogy az megérdemli, mert azért sokat letett a nemzet asztalára ez a sporttársadalom” – nyilatkozta a Heteknek Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója az olimpiai szereplés kapcsán.

Dzserba

Amikor Odüsszeusz a trójai háborúból hazafelé tartva kikötött egy helyen, és megkóstolta a lótusz édes gyümölcsét – a monda szerint –, soha többé nem akart hazatérni. A Lótuszevők szigete nem más, mint Tunézia mediterrán paradicsoma: Dzserba. A sziget, amely a szárazföldről egy római kori töltésen vagy komppal megközelíthető, szépen művelt olajfa-ültetvényeiről és tanyaszerűen szétszórt településszerkezetéről híres. Hosszú, aranyló homokkal borított kitűnő strandok, zöld pálmarengetegben található kényelmes szállodák, évezredes kultúra, sivatagi romantika várja a turistákat.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!