hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemtelenek
Merre tart a nem nélküli társadalom?

2019. 10. 17.
Miközben drasztikusan növekszik a nemváltoztató műtétek száma, egyre több olyan eset is napvilágot lát, amikor az érintettek megbánják a döntésüket, az ugyanis nem oldotta meg a problémáikat. De miért növekszik a magukat átalakíttatni vágyók száma?

Magyarországról szinte elképzelhetetlennek tűnik, de a „nyitott” Svédországban már nem nélküli óvodába, iskolába járhatnak a gyermekek, akiket legtöbb esetben tudatosan uniszex nevekkel, nemsemleges játékokkal, ruhákkal látnak el a szülők. Az internet bugyraiban pedig nem ritka a „felelősségteljes”, „modern” nevelésben elmélyülni vágyó szülők felvilágosítása arról, hogyan is kell orientálni a gyermekeket, hogy minél nyitottabban tudjanak gondolkozni, ne akadályozza őket a társadalmi elvárások, szokások tömkelege a boldogulásban. „A társadalom sokkal tudatosabb abban, hogy milyen káros hatások érhetik a gyermeke­ket, ha a kulturálisan elfogadott nemi sztereotípiákat aggatjuk rájuk. A sem­leges névmások és a nemtelen mellékhelyiségek száma egyre csak növekszik, Svédországban már két, nemektől mentes oktatási intézmény létezik, Nagy-Britanniában pedig szintén nő az uniszex egyenruhás iskolák száma” – elemzi az elmúlt három év változásait egy új­ság­írónő Amerika egyik népszerű online magazinjában. Ezzel párhuzamosan világsztárok tucatja statuál példát a földi halandóknak, hogyan is néz ki a gyakorlatban, ha semmibe vesszük a gyermekeink velük született adottságait. Adele-t nem érdekli, hogy gyermeke kit fog szeretni felnőttként, Angelina Jolie kislánya fiúként nevelkedik, Will Smith fia pedig gyakran szeret jókedvében női szoknyákban harcolni az ódivatú nemi konvekciók ellen. Russel Brands pedig nem nyomasztja lányát azzal a teherrel, hogy esetleg a neme korlátozza az egészséges fejlődésben: „Nem erőltetnék rá semmilyen nemet, hadd nőjön fel, aztán majd eldönti, mi szeretne lenni” – vélekedett.

Újabb kifejezés a depresszióra

Walt Heyer író, nemváltoztatással foglalkozó szakértő viszont mást gondol a nemtelen nevelés velejáróiról: „Megengedni a gyermekünknek vagy segíteni neki abban, hogy a biológiai nemétől ellenkezően viselkedjen – ami egy előre determinált dolog – lelkileg, érzelmileg és szexuálisan is káros. Nem beszélve arról, hogy könnyen depresszióhoz, szorongáshoz és szociális problémákhoz vezet, ami akár az öngyilkosság veszélyét is magában hordozza” – nyilatkozta a Heteknek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!