hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem embernek való vidék
Látlelet a láthatatlan Magyarországról

2019. 10. 17.
Csicskák, közmunkások, adósságbehajtók, érpataki újhungarizmus, cigány felzárkóztatási pénzek, menekültek – néhány címszó arról a vidéki, kevéssé látható Magyarországról, amelyről Tódor János szociográfus-újság­író legújabb kötete ad látleletet.

Menekültek, csicskák, közmunkások – Nemzeti konzultáció hét tételben – ezzel a címmel jelent meg Tódor János oknyomozó újságíró legújabb kötete, mivel a szerző szerint ilyen kérdésekről sem ártana valódi nemzeti konzultációt tartani. A közölt riportok hét téma mentén láttatják a vidéki Magyarország elmúlt tíz évét, illetve az ott élő, legkiszolgáltatottabb és legkevésbé látható csoportok helyzetét. Olvashatunk többek közt szociális otthonok lakóiról, csicskákról, közmunkásokról, eladósodott játékfüggőkről, a hűbérúrként viselkedő érpataki expolgármesterről, felzárkóztatásba terelt nincstelen cigányokról vagy épp a határmenti településeken élőkről a menekültválság idején.

A riportok alanyai többnyire olyan vidéki „kisemberek”, akikkel szemben rendszerszinten zajlanak súlyos visszaélések, jogsértések, méghozzá jellemzően az illetékes rendvédelmi vagy közigazgatási szervek tudtával és hallgatólagos beleegyezésével. A bemutatott történetek nem egyediek, hanem sorstársak több százezres tömegét érintik országosan. Négy évtizedes tényfeltáró újságírói tapasztalattal a háta mögött Tódor Jánosnak meggyőződése, hogy a vidéki Magyarország egy olyan szürreális világ, ahol a jogállamiság véget ér, ahol teljesen esetlegesen, kontrollálatlanul zajlanak a dolgok, így aztán a könyvbéli jelenségeknek is az abszurditás ad közös nevezőt.

„Minden szinten félfeudális, provinciális viszonyok jellemzik a kistelepüléseket. Hogy valóban ilyen lenne a vidék Magyarországa? Én sokakkal együtt így látom, sőt, még annál is borzasztóbbnak, mint ahogy megírtam. A nagyvárosi civilizáció számára ez egy ismeretlen, megfoghatatlan és egyben érdektelen világ. Nemcsak pártállás szerint jellemzi szélsőséges megosztottság a társadalmat, hanem vidék–város viszonylatban is, és a vidék nem számít. A média sem foglalkozik vele, egyrészt azért, mert senkit sem érdekel a téma, másrészt azért, mert helybéli újságíróként senki nem mer foglalkozni a visszaélésekkel” – reagált kérdésünkre Tódor János, aki maga Somogy megyében él, és hónapokig, sőt, nem egyszer évekig nyomoz olyan témákban, mint például a hírhedtté vált érpataki polgármester viselt dolgai vagy a romagyilkosságok háttere. (A romagyilkosságokról írt tényfeltáró könyvéről tavaly februárban írtunk: Halálos rendszerhibák – A romagyilkosságok és az igazságszolgáltatás. Hetek, 2018. február 23.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!