hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Exodusz vagy lehetőség?
A magyarok vándorlása és a nemzetpolitika

2018. 04. 26.
Újragondolt nemzetpolitikára van szükség, amely nemcsak a Kárpát-medence magyarságát, hanem a nyugaton élő, mintegy félmillió honfitársunkat is a nemzet szerves részeként kezeli – többek között ez is témája volt egy, az elvándorlásról szervezett minapi konferenciának.

Az európai parlamenti képviselők beszámolói szerint Nyugat-Európában élő honfitársaink úgy érzik, hogy a magyar állam lemondott róluk, sőt, gazdasági és politikai okok miatt egyenesen jó is, ha külföldön maradnak. Ugyanis – vitatott becslések szerint – évi közel 1000 milliárd forintot küldenek haza, a GDP 3 százalékát. Másrészt az anyaországgal való bárminemű hivatalos ügyintézés – anyakönyvezés, választási jog gyakorlása, stb. – rendkívüli bürokratikus procedúrát jelent a számukra, ami azt a benyomást kelti a kint élőkben, hogy ők itthon már nem számítanak. A hazatérés problematikája kapcsán merült fel mindez azon a szakmai konferencián, melyet Magyarok elvándorlása – exodusz vagy lehetőség? címmel rendezett a Millennium Intézet.

Elhangzott: a nemzetközi vándorlás fokozódásával a kibocsátó országokban előtérbe kerül a diaszpóra-politika, s ezen a téren hazánk jelentős lemaradásban van. Történtek ugyan szórványos erőfeszítések, ilyen például a babakötvény kiterjesztése a külföldön született magyar gyerekekre is, de a bürokratikus akadályok miatt nem ritka eset, hogy a magyarországi anyakönyvezés egy évig is eltart.

A beszámolók szerint a Nyugaton élő magyarok nagyon hiányolják a nyelvőrzést szolgáló kinti kulturális és oktatási intézményeket, programokat is, szerintük a magyar állam összességében nem biztosít sok lehetőséget az anyaországgal való kapcsolattartásra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!