hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Miért mennék el innen?”
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke

2017. 09. 24.
A romániai magyar párt elnöke erős kijelentést tett egy hónapja a kolozsvári Szabadságnak adott interjújában: az erdélyi magyarságnak nincs mit ünnepelnie 2018-ban, a román államiság centenáriumán. A kijelentés oly erősre sikeredett, hogy vissza-visszatérő elemként tematizálja a román közbeszédet, újabb és újabb indulatokat váltva ki a megszólalókból. Az okokról és sérelmekről kérdeztük az RMDSZ elnökét.

– Elnök úr, nagy port kavart az a kijelentése a román közéletben, amely szerint az Erdélyben élő magyaroknak nincs mit ünnepelnie 2018-ban. Mire gondolt elnök úr, miért nincs mit ünnepelniük?

– 1918-tól 2017-ig a román államnak a viszonya a magyar kisebbséghez nem sokat változott, ezért a trianoni döntés értékelése száz évvel az események után sem igazán változott a két közösségen belül. A magyarok sem gondolkodnak ma másképpen 1918-ról, mint az elmúlt közel száz évben, ahogy a románok sem, és úgy vélem, ez nem igazán fog változni a következő hónapokban a centenáriumi évfordulóig.

Ha csak az okokat vizsgálnánk, amik ezt az állapotot előidézték, fenntartják, nem lenne elég időnk, hogy felsoroljuk, hogy miért alakult így az elmúlt közel száz év. Mindezt elemezni a történészek, társadalomtudósok feladata, amit mindkét oldalról meg is tettek, de az álláspontok nem közeledtek sokat egymáshoz. Ha a román állam az elmúlt száz évben nem törekedett volna folyamatosan és nagyon nyíltan arra, hogy agresszívan asszimilálja a kisebbségeket, és felszámoljon a társadalomban kultúrát, nyelvet, oktatást, önrendelkezést, mindent, ami nem román, akkor a mai nemzedékek másképp viszonyulnának ehhez a kérdéshez. De mivel a két világháború között, majd Ceausescu alatt is egyértelmű volt ez a szándék, illetve 1989 után szintén gyakran lehetett ezt a ki nem mondott törekvést érezni mind a mai napig, újratermelődtek a félelmek: a románok attól félnek, hogy el akarjuk szakítani Erdélyt, a magyarok pedig attól tartanak, hogy a románok meg akarják fosztani őket az identitásuktól. Ezek a félelmek nyilván a jelenbe, sőt a jövőbe is mutatnak, és sajnos nem látom annak a lehetőségét, hogy ezen valamit is változtatni tudjunk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!