hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Igézet a szemekben
VHS, internet, virtuális valóság – hogyan terjeszkedik tovább a pornóipar?

2017. 08. 24.
Negyven év alatt meghódította a világot. A férfiakat puhákká darálta, míg a nőket kemé­nyekké formálta. Családokat vert szét, és magányt hagyott maga után. Áldozatainak száma több százmillió, miközben a képernyőkről kilépve arra készül, hogy minden irányból hasson a csap­dá­jába került fogyasztókra. A magyar tiné­dzse­reket érintő pornográf tabu bemutatása után most nemzetközi viszonylatban tekintjük át hogyan jött ki a szellem a hollywoodi stúdiókból, és ho­gyan igézte meg először az amerikai tár­sa­dalmat, majd pedig az egész világot.

A pornóipar Hollywoodban született. Mégpedig egy Los Angelestől északra fekvő sivatagos, kopár szurdokban, amit a térképen San Fernando-völgynek jelölnek, a helyi közbeszédben azonban csak „Pornó Völgyként” emlegetnek, mióta itt forgatják le az amerikai szexfilmek közel 90 százalékát. Ezeket a 0–24 órában üzemelő kis stúdiókat még a ’70-es években alapították hollywoodi rendezők, akik inspirálódva Andy Warhol erotikus alkotásának (Blue Movie) sikerén – ez volt ugyanis a világ első szexfilmje – egy kis mellékes jövedelemre akartak szert tenni a forgatások közötti üresjáratokban.

Los Angeles külvárosából az internetre

Az új műfaj erre tökéletes volt, mivel se hosszabb gyártási időt, se milliós költségvetést nem igényelt, csak ki kellett olcsón bérelni egy kempingházat San Fernandóban, majd felvenni egy futtatót, aki felhajtotta a szükséges „alkotógárdát” az éppen ráérős hollywoodi operatőrök és színészek közül. A kezdetben felnőtt mozik repertoárjába, később a VHS kazettákra készülő tartalmak hamar profitképessé tették a Warner Bros, a Walt Disney, a CBS és NBC szomszédságába költöző első pornóstúdiókat, amelyek a ’90-es évekre már kétszer magasabb fizetést adtak, mint az álomgyár legmenőbb cégei.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!