hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Waterloo 202
A nemzetállamok győzelme

2017. 06. 22.
202 évvel ezelőtt, 1815. június 18-án győzte le Wellington hercege Bonaparte Napóleont. Waterloo fordulópontot hozott – beköszöntött a béke, prosperitás és fejlődés időszaka Európában. Bonaparte csillaga leáldozott, az Első Francia Császárság megszűnt. A franciákkal folytatott 100 éves viszálykodásból Anglia került ki győztesen – ezzel a 19. század „Anglia évszázada” lett. Milyen ember volt az akkori világ két legnagyobb hadvezére, Napóleon és Wellington? Min mentek keresztül ők, parancsnokaik és kato­náik? És milyen messzemenő következményei lettek a világtörténelem egyik legismertebb ütközetének? Bernard Cornwell segít bepillantani ebbe a kétszáz éves történetbe nemrégiben (angolul) megjelent könyvében: Waterloo – The History of Four Days, Three Armies and Three Battles (Waterloo – Négy nap, három sereg és három ütközet története).

Az 1813-as, lipcsei „népek csatájában” Napóleont legyőzték és a Földközi-tengeren található Elba szigetére száműzték. Ezzel úgy tűnt, véget ér a hábo­-rúk több mint két évtizedes időszaka, amely a francia forradalommal vette kezdetét. A forradalom káoszából támadt fel egy géniusz, egy hadúr, aki lángba borította Európát, és kis híján még Oroszországot is térdre kényszerítette.

Napóleon nem volt magas, mégis hipnotikus hatással tudott lenni az embe­-rekre. Kiemelkedő intelligencia és villámgyors észjárás jellemezte. Nem volt bosszúszomjas ember, de szeretett háborúzni. Uralkodó, politikus és mindenekelőtt hadúr volt, akinek a példaképe az ókori Nagy Sándor volt. Katonáit gyakran könnyelműen feláldozta, azok mégis bálványozták őt, mert Bonaparte tudott a nyelvükön beszélni. Tudott az embereivel viccelni, de inspirálni is képes volt őket. A közkatonák bálványozták, a parancsnokai féltek tőle.

A lipcsei vereség és a császárság bukása után Elbára száműzött Napóleon hamar elunta magát. Újabb haditervet eszelt ki. Volt egy „végső ellensége”, akivel eddig még nem találkozott, az egyedüli, aki fölött még nem aratott győzelmet. Ő volt Arthur Wellesley, Wellington hercege. Február 26-án Bonaparte mindössze ezer katonával, negyven lóval és két ágyúval „meglógott” lazán őrzött fogságából, partra szállt Franciaországban és megindult Párizs felé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!