hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Végül, de nem utolsósorban
Orbán–Lázár-találkozóval zárult a miniszterelnöki turné

2017. 06. 29.
Múlt hét pénteken befejező állomásához érkezett a Modern Városok Program keretében 2015 tavasza óta zajló miniszterelnöki országjáró körút, miután a megyei jogú városok közül utolsóként Hódmezővásárhellyel is együttműködési megállapodást kötött a kormány. Kérdés persze, mi lesz a 23 megyei jogú városnak tett, összességében mintegy 3400 milliárd forintra rúgó ígérethalmaz megvalósításából.

A miniszterelnök egy héten belül már másodszor tette tiszteletét Csongrád megyében, miután kedden az ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont átadásán is részt vett Szegeden (Botka Lászlóval együtt). A megyében tett látogatások között a brüsszeli NATO-csúcson vett részt, péntek reggeli programjába pedig két diplomáciai témájú telefonos egyeztetés is belefért, az olasz miniszterelnökkel, valamint Vlagyimir Putyinnal, akivel a magyar–orosz kétoldalú kapcsolatok időszerű kérdéseiről tárgyalt. Ezt követte a hódmezővásárhelyi program, amely az országos médiában is nagy nyilvánosságot kapott szelfizős városnéző sétával indult, majd a zárt ajtók mögötti tárgyalással folytatódott.

Mindezek ellenére a találkozó sajtónyilvános részén elemében volt, köszönhetően többek közt az ellenségesnek korántsem nevezhető légkörnek. A miniszterelnök meg is jegyezte, nem véletlen, hogy éppen hódmezővásárhelyi látogatása maradt a programsorozat legvégére: a kormányzat és a város közötti barátság, szövetségi viszony alapján számított arra, hogy ezt itt nem fogják félreérteni. A kormányfő emlékeztetett rá, a városban 1990 óta minden választáson a polgári, nemzeti, keresztény oldal jelöltjei kaptak bizalmat – jelenleg Lázár János miniszter a térség országgyűlési képviselője, aki kormányzati feladatai ellenére a helyi politikában is erőteljesen jelen van, s aki szintén részt vett a találkozón. Orbán néhány éve, amikor államtitkárnak kérte föl, kölcsönkérte Hódmezővásárhelytől Lázárt, most pedig azzal viccelődött, hogy visszaadja. Ezt a miniszter több ízben (konkrétan ötször) jó poénnak titulálta.

A Modern Városok Program keretében lezajlott találkozók menetrendjét követve a megállapodás részleteit ezúttal is a miniszterelnök ismertette, aki szintén utalt arra, hogy ha nem került volna sor a város adósságainak kormányzati segítséggel történő rendezésére, Hódmezővásárhely már nagy valószínűséggel csődbe jutott volna. Ami a megállapodás konkrétumait illeti, száz hektárral bővítik a város ipari parkját, az ehhez szükséges területet az állam vásárolja meg. Emellett támogatást kapnak azok a feldolgozóipari vállalkozások, melyek Hódmezővásárhelyen tervezik fejleszteni kapacitásaikat – közölte a kormányfő. Tárgyalások kezdődnek egy nagyméretű naperőműpark létesítéséről állami beruházásban, amit az tesz indokolttá, hogy ebben az országrészben legnagyobb a napsütéses órák száma. Új könyvtárat és tudásközpontot építenek 4 milliárd forintos beruházással, és ugyanekkora összegből felújítják több középiskola és egy kollégium épületét (az oktatási-közintézményi projekt az egyetlen, amelyhez a megállapodásban konkrét összeget is rendeltek). Megbeszélések indulnak arról, hogy miként kapcsolódhat be a város még jobban az agrár felsőoktatás rendszerének vérkeringésébe, valamint megállapodás született a város térségében 117 kilométer hosszúságú, turisztikai célú, külterületi kerékpárútrendszer építéséről. A megbeszélésen katonai célú fejlesztésekről is szó esett: döntöttek a hódmezővásárhelyi laktanya infrastrukturális fejlesztéséről, egy új honvéd középiskola és kollégium létrehozásáról, valamint arról is, hogy megvizsgálják, miként kaphat a városban működő kórház „honvéd kórházi” minősítést. Úgy tűnik, hamarosan elindulhat egy fordított panelprogram is, elhangzott ugyanis, hogy az országban elsőként Hódmezővásárhelyen történhet meg egy tízemeletes ház visszabontása – természetesen csak akkor, ha ennek részleteiről a lakókkal sikerül megállapodni.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!