hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megkésve felfelé?
Óriási bérhátrányt kell ledolgoznia Közép-Európának

2017. 07. 21.
Keveset tudunk az idei kötelező minimálbér-emelés valódi hatásáról. A munkáltatók ugyanis különféle trükkökkel rövidíthetik meg a minimálbéreseket: például normaemeléssel, munkaidő-rövidítéssel, munkaköri átsorolással, az eddigi kompenzációk beszámításával faragják le a kötelező minimálbér-emeléssel megugró bérköltségeket. Becslések szerint a minimálbéresek csaknem fele, főként a kisvállalkozások „szürkezónás” alkalmazottai esnek el idén a tényleges béremeléstől.

A minimálbér 15, a garantált bérminimum 25%-kal nőtt idén, míg a munkáltatói járulékok 5 százalékponttal csökkentek. 2018-ban a minimálbér újabb 8, a bérminimum 12%-kal emelkedik, és további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok.

A tavaly kötött megállapodás során a munkaadói oldal többször jelezte, hogy a járulékcsökkentés mértéke nem kompenzálja a kötelező béremelés miatt megnövekvő bérköltséget, és különösen a kisvállalkozásoknak lesz nehéz kigazdálkodniuk ezt az összeget.

„Papíron” úgy tűnik, hogy minden rendben. A KSH legfrissebb adatai szerint 2017. január–áprilisban a bruttó átlagkereset 287 100 forint volt. Az év első négy hónap­jában a bruttó és a nettó keresetek egyaránt 11,9%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszo­nyítva. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25%-os emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő kereset­rendezések voltak hatással – olvasható a legutóbbi gyorsjelentésben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!