hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európa bordélyháza
Tragikus következményekkel járt Németországban a prostitúció legalizálása

2017. 07. 21.
A prostitúció szabályozása terén az ezredforduló óta két, egymással szöges ellentétben álló modell létezik Európában: a prostitúciót legalizáló német, valamint a klienseket büntető svéd modell. Mindkettőtől a prostituáltak kiszolgáltatottságának enyhítését, az iparág kontrollált mederben tartását remélték. Ám míg a svéd modell nagy előrelépést hozott a jelenség visszaszorításában és közmegítélésében, addig a liberalizáció az illegális bűnözés elharapózását és jelentős társadalmi eróziót idézett elő, aminek a visszafordítása lehetetlennek látszik.

A Németországban zajló magyar prostitúció – kelet-magyarországi futtatók letartóztatásáról, valamint kinti sorozatgyilkosságokról szóló hírek mellett – egy madám esete kapcsán került legutóbb előtérbe. Az észak-német kikötővárosban, Bremerhavenben élő Schmitz Erzsébet tavaly fordult az Indexhez panaszával, mely szerint a Nemzeti Nyomozóiroda bűnszerve­zetben elkövetett kerítés bűncselek­ménye miatt nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. A német hatóságok viszont nem adják ki őt, mivel az ottani törvények szerint semmilyen jogsértő tevékenységet nem folytat, hiszen 2002 óta a prostitúció, illetve a kerítés, futtatás legális munkaviszonynak számít Németországban.

Mindmáig Schmitz Erzsébet szervezi Bremerhaven piros lámpás utcájában, a Lessingstrassén lévő bérházak jelentős részében a lakások és a kirakatszerű kabinok kiadását, illetve a bérleti díj beszedését – egy prostituált napi 60 eurót fizet neki egy kabinért, plusz 20 eurót a lakhatásért. Az utcában „dolgozó” lányok kétharmada magyar, állítólag az egész utcában csak magyar szót lehet hallani. A bérházak tulajdonosai hollandok, az ő alkalmazásukban áll Schmitz Erzsébet, akinek a kerese­téről nincs adat. A lányok havi 2400 eurót fizetnek neki fejenként – úgy, hogy gyakran többedmagukkal bérelnek egy lakást –, miközben Bremenhaven „civil” részeiben sokkal olcsóbbak az albérletek, például egy 3,5 szobás kertvárosi lakást havi 550 euróért ki lehet venni. „Itt nem szokványos ingat­lan­közvetítőkről van szó, hanem a Magyarországról odairányított prostitúció komoly haszon­élvezőiről, egy hálózat működéséről” – mondta lapunknak Betlen Anna abolucionista (prostitúció-ellenes) aktivista.

A riportokból kiderül, hogy a magyar prostituáltaknak eleve nincs nyelv- és helyismerete, 6-10 hetes turnusokban napi 12-16 órát „dolgoznak” kint egyhuzamban, s a klienseiket leginkább a kikötőváros átmenő forgalma és a helyi muszlim közösség tagjai adják. Egy félórás alapszolgáltatásuk 30 euróba kerül (ami extráktól függően akár több száz euróra is fölmehet), havi bevételük 8000 euró körül mozog, aminek jelentős részét leadják a madámnak, és főleg a futtatóknak, akiktől jellem­zően pszichésen függenek, és akik manapság a facebookon cserkészik be a fiatal lányokat a „külföldi munkára”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!