hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kisgyerekekkel illusztrálják a transznemű kampányt
NatGeo: A nemek forradalma

2017. 01. 12.
„Tovább kell lépnünk azon, hogy csak XX van és XY, kék és rózsaszín, eljött egy idő, hogy új fejezeteket nyissunk annak érdekében, hogy mindnyájan, nemünktől vagy annak hiányától függetlenül is boldogan éljünk ezen a Földön. Ezért mutatja be önöknek a National Geographic a nemek forradalmát!” Ezzel vezeti föl Susan Goldberg főszerkesztő, a 127 éves pati­nás magazin „történelmi” különszámát, amelyben 80 kilencéves gyerek portréját mutatják be Amerikától a Közel-Keletig, Afrikától Kínáig, hogy újra felfedezzék a „nemek rendkívül változatos spektrumát”.

A főszereplő, egyben a címlap arca a rózsaszín hajjal és lányruhában pózoló kisfiú, Avery, akinek szülei „felvilágosult” baptista keresztényeknek vallják magukat, és büszkék arra, hogy gyermekük nemi szorongásának fölszabadításával pozitív példát mutatnak a nagyvilágnak. Az Amerikai Gyerekorvosok Szakmai Kollégiuma szerint azonban a magazin politikai célból, áltudományos alapon, kisgyerekek egészségét veszélyezteti, a propagált hormon- és műtéti kezelések után ugyanis nem boldogok, hanem csupán betegek lesznek.

A National Geographic a különkiadást egyszerre kulturális és tudományos felfedezőútnak tartja, aminek szükségességét szerintük az indokolja, hogy a társadalom az elmúlt egy évtizedben megérett arra, hogy ezt a kényes kérdést a nyilvánosság elé tárja. Visszautalnak a tavaly októberben hozott precedens értékű legfelsőbb bírósági döntésre, ami Virginiában engedélyezte egy tizenhét éves transznemű lánynak, hogy az iskolában a férfi mellékhelységet használja. Ezenkívül kiemelt példaként kezelik a Facebook 2014-ben hozott „progresszív kezdeményezését” arról, hogy közel ötvenre bővítették a regisztráció során választható nemi kategóriák számát. Ezt azóta több közösségi hálózat követte, mint például a népszerű Tinder társválasztó alkalmazás, ami negyven különböző nemi identitást és szexuális orientáltságot kínál a felhasználóinak, vagy a BuzzFeed, amely kiemelt kategóriában kezeli az LGBT-közösséggel kapcsolatos híreket.

A szerkesztők továbbá a társadalmi változás bizonyítékaként kezelték, hogy a szórakoztatóiparban, sőt a csúcsvezetők között is egyre többen vállalják föl transzneműségüket, szexuális másságukat, pozitív példát mutatva azok számára, akik feszélyezve érzik magukat a tradicionális nemi normák szorításában. A változás elkezdődött – véli Susan Goldberg, aki szerint „a háttérben gyermekeink, szülők, tanárok, orvosi szakemberek, állami dolgozók már nap mint nap szembesülnek a nemi identitás kérdésével. Bárhova nézzünk akár az Egyesült Államokban, akár a nagyvilágban, egyre több aktivista és civil szervezet küzd azért, hogy megváltoztassák a nemek hagyományos definícióját”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!